Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η αποτυχία της ίδρυσης και λειτουργίας Σχολικής Βιβλιοθήκης σε

 όλα τα Δημόσια Σχολικά συγκροτήματα–Σχολικές Βιβλιοθήκες και εγχειρίδια: προϋποθέσεις και προοπτικές  μετά την πανδημία -«Ο καθένας

 στο είδος του και ο τυροκόμος στα τυριά του»

Γιώργος Μαστορίδης

«Σχολικές βιβλιοθήκες: Η καρδιά της μάθησης του 21ου αιώνα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της σχετική πρωτοβουλίας  της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, στην οποία τονίζεται τόσο η τεράστια σημασία των σχολικών βιβλιοθηκών για την ευρύτερη σχολική κοινότητα όσο και η αξία των βιβλιοθηκονόμων ως λειτουργών τους.Πραγματικά, εάν οι σχολικές βιβλιοθήκες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος ως «καρδιά» της σχολικής μάθησης, είναι πολύ εύλογο στο εκπαιδευτικό πλαίσιο εφαρμοσμένης σχολικής βιβλιοφιλίας και βιβλιοθηκονομίας οι λειτουργοί τους να θεωρούνται και να αισθάνονται σαν ειδικοί «καρδιολόγοι»!

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μάλιστα ο ρόλος των Βιβλιοθηκών και Βιβλιοθκονόμων αναβαθμίζεται. Οι ειδικοί Βιβλιοθηκονόμοι, ή καλύτερα οι Επιστήμονες της Πληροφόρησης, μπορούν στη ΣχολικήΒιβλιοθήκη, έντυπη και ηλεκτρονική, να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τους μαθητές, να τους ενθαρρύνουν και να τους καθοδηγήσουν, ώστε μέσω βέλτιστων πρακτικών να γίνουν απαιτητικοί χρήστες και δημιουργοί γνώσης:«Οι νέοι θέλουν μεγαλύτερο λόγο για το τι και πώς μαθαίνουν. Βλέπουν τον εαυτό τους ως υπευθύνους λήψης αποφάσεων στα μαθησιακά τους περιβάλλοντα. Η ικανότητα καθορισμού στόχων και προσωπικής ευθύνης θα είναι σημαντική για τη μελλοντική τους επιτυχία. Η απόκτηση αυτής της δεξιότητας ξεκινά τα πρώτα χρόνια της μάθησης και συνεχίζεται σε ολόκληρη την εκπαιδευτική πορεία ενός μαθητή»(https:// studentsneedschoollibraries.org.au/report-school-libraries-the-heart-of-21st-century-learning/).

Στα ελληνικά σχολεία τα βιβλία απαξιώνονται ποικιλοτρόπως- σημειώνονται, σκίζονται και καίγονται. Οι βιβλιοθήκες αντιμετωπίζονται ως ράφια, έπιπλα ή βιβλιοαποθήκες και όχι ως παραδεισένιοι βιβλιοχώροι. Προφανώς σε αυτό το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίοετησίως καίει βιβλία αξίας περίπου 40 εκατ. €, είναι εύλογο να μην υπάρχουν ούτε σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι ούτε βιβλιοθήκες. Και όπου υπάρχουν είναι αποθήκες βιβλίων ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Όμως στις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα η ψηφιακή τεχνολογία, τα ψηφιακά δίκτυα στις Σχολικές – Δημοτικές Βιβλιοθήκες, είναι μια κρίσιμη υποδομή που πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Όταν η ενδοσχολική διδασκαλία και η μάθηση μεταμορφώνονται από την ψηφιακή επανάσταση, οι βιβλιοθηκονόμοι αξιοποιώντας το πρόγραμμα σπουδών ενισχύουν τον ψηφιακό και πληροφοριακό γραμματισμό βοηθώντας τους μαθητές αλλά και τους διδάσκοντες να γίνουν κριτικοί, δημιουργικοί και συνεργατικοί στοχαστές. Στα σύγχρονα ψηφιακά σχολείααναβαθμίζονται και καταξιώνονται τόσο η  λειτουργία σχολικής έντυπης και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης όσο και τα βιβλία με την ποιοτική δανειστική χρήση.

1.Η διπλή αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Ποια αίτιακαι ποιανοοτροπία οδήγησαν στην αποτυχία ίδρυσης και λειτουργίας Σχολικής Βιβλιοθήκης σε όλα τα δημόσια σχολικά συγκροτήματαδεν είναι κατάλληλος ο χώρος, για να αναλυθούν παρά μόνο να επισημανθούν: εμπορευματικός καταναλωτισμός, πολιτικός πελατειασμός, διοικητικός ανορθολογισμός, συνδικαλιστικός συντεχνιασμός κ.ά.Αξίζει μόνο να τονιστεί το εκπαιδευτικό και πολιτικό ναυάγιο του Νόμου 1566/85, ο οποίος προβλέπει την ίδρυση σχολικών βιβλιοθηκών και την επιστροφή των σχολικών βιβλίων στο Σχολείο για νέα ποιοτική χρήση (Άρθρο 2, παρ.7) με την εφαρμοσμένη διεθνή παιδαγωγική μέθοδο και διοικητική πρακτική του δωρεάν χρησιδανεισμού(gratisleasing).

Τι θα γινόταν επί τριάντα έξι(36) χρόνια εάν είχε  εφαρμοστεί  στη σχολική πράξηο Νόμος 1566; Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί η εκπαιδευτική πραγματικότητα, εάν είχαν διοριστεί σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι με αγάπη και γνώση για το λειτούργημα της σχολικής βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας; Θα είχαν δημιουργηθεί σχολικές βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολεία, όπως επανειλημμένα έχουν   διαπρυσίως διακηρύξει όλες οι πολιτικές ηγεσίες; Θα είχε βελτιωθεί θεαματικά η ποιότητα των διδακτικών εγχειριδίων; Η απάντηση είναι θετική με αδιάσειστα πειστήρια και τεκμήρια.

2.Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες και τα σχολικά εγχειρίδια:

 ποσότητα, ποιότητα, σχέση, τρόπος  χρήσης

Η διπλή αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματοςστη διαχείριση των σχολικών βιβλίων και βιβλιοθηκών πρέπει να μελετηθεί και να επανεξεταστεί η εκπαιδευτική φιλοσοφία της μετά την πανδημία.Πρέπει να υπάρξει πρόνοια, φροντίδα και ενδιαφέρον για το όλον, τη βιβλιοθήκη, ως κεντρικό πυλώνατης εκπαίδευσης, για τα σχολικά εγχειρίδια (ποσότητα, ποιότητα, τρόπος  χρήσης) και για την επιστημονική σχέση του όλου με τα μέρη. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε ο Άγγελος, μαθητής Α΄ Γυμνασίου, τι θα κάνει τον Ιούνιο τα 29 σχολικά βιβλία που πήρε δωρεάν, απάντησε: «θα τα κάψω».

      Η σχετική μεγάλη προσπάθεια τη δεκαετία του 2000 απέτυχε κυρίως γιατί αγνόησε τη σημασία της ειδικής επαγγελματικής τεχνογνωσίας της σχολικής βιβλιοθηκονομίας.Η λύση με την πολύωρη επιμόρφωση εκπαιδευτικών με σεμινάρια αποδείχθηκε καταστροφική. Κατά τη λαϊκή παροιμία «ο καθένας στο είδος του και ο τυροκόμος στα τυριά του»: όπως η τυροκομία χρειάζεται τον τυροκόμο, το ίδιο και η σχολική βιβλιοθήκη, για να λειτουργήσει, χρειάζεται τον επιστήμονα της πληροφόρησης, τον βιβλιοθηκονόμο.

3. Αναγκαιότητα και χρησιμότητα των ΣχολικώνΒιβλιοθηκονόμων

Οι σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι είναι οι πλέον ειδικοί και αρμόδιοι για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών.  Όπως δήλωσε πρόσφατα γνωστός μάγειραςμε βάση την κοινή λογική,«ο καθένας στη δουλειά του, ο καθένας στο είδος του. Εγώ μάγειρας είμαι, δεν μπορώ να γίνω τραγουδιστής».Σχολικές βιβλιοθήκες χωρίς ειδικούς βιβλιοθηκονόμους θυμίζουν έρημες εκκλησίες χωρίς ιερείς ή ψάλτες και νοσοκομεία χωρίς γιατρούς ή νοσηλευτές.Η αξία βρίσκεται στην αγάπη, τη γνώση και την ειδική τεχνογνωσία, ο καθένας μπορεί να προκόψει  σε ό, τι εκπαιδεύεται.

Στη σημερινή εποχή οι σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι με την εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη στον ψηφιακό γραμματισμό, τη λογοτεχνίακαι την πληροφοριακή παιδεία, με ικανότητα να παρέχουν και εξατομικευμένα μαθήματα και υποστήριξη στις σχολικές κοινότητες, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τον φόρτο εργασίας για τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, συμβάλλουν δημιουργικά στη σύγχρονη λειτουργία του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος. Εκτός από την εξατομίκευση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής κοινότητας,  λειτουργούν ακόμη και ως εμπειρογνώμονες τόσο σε παιδαγωγικές πρακτικές όσο και σε σχολικά αναλυτικά προγράμματα του 21ου αιώνα.  

«Σπούδασα Βιβλιοθηκονόμος»,δήλωσε σχετικά μία αυστραλιανή βιβλιοθηκονόμος, «γιατί το είδα όχι μόνο ως δυναμικό και δημιουργικό επάγγελμα, αλλά ως κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό σε έναν κόσμο όπου οι φαινομενικά απεριόριστες πληροφορίες στο Διαδίκτυο απαιτούν να χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες κριτικής σκέψης περισσότερο από ποτέ».

4.Διδασκαλία και υποστήριξη δεξιοτήτων του μέλλοντος

     Ο πολλαπλασιασμός των πληροφοριών στο Διαδίκτυο και η ευκολία με την οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάθε είδους υλικό έχει καταστήσει τις σχολικές βιβλιοθήκες χρήσιμες, τώρα περισσότερο από ποτέ, ως χώρους πολυεπιστημονικής μάθησης όπου διδάσκονται θέματα επίλυσης προβλημάτων, έρευνα και ανάλυση και κριτική σκέψη.Οι εξειδικευμένοιβιβλιοθηκονόμοι διασφαλίζουν ότι οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι κέντρα τεχνολογίας, δημιουργικότητας και, φυσικά, βιβλίων.Διοργανώνουν επιπλέον εργαστήρια γραφής και ενθαρρύνουν τους μαθητές να συνεργαστούν με συγγραφείς και να αποκτούν δεξιότητες όπως βιντεογραφία stop-motion, επεξεργασία εικόνων και κωδικοποίηση, καθώς και κατανόηση όλων των τύπων ψηφιακών συσκευών.Αυτές οι δεξιότητες θα διασφαλίσουν την προοπτική ότι οι μαθητές θα είναι καλά προετοιμασμένοι να πετύχουν στο μέλλον και θα βελτιώσουν συνολικά την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης μπορεί να επηρεάζει την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, τη διαφοροποίηση, και μάθηση βάσει έργου

Με το βλέμμα προς το μέλλον μπορεί να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα όχι μόνο η Σχολική Βιβλιοθήκη ως κέντρο δημιουργίας γνώσης αλλά και η συν-διδασκαλία Βιβλιοθηκονόμου καιΕκπαιδευτικούστην τάξη ως παράλληλη συνεργασία ή ως  υποστηρικτική βοήθεια. Στο νέο εκπαιδευτικό μοντέλο σχολικής μάθησηςοι ψηφιακοί χώροι αποτελούν πλέον το φυσικό περιβάλλον των σύγχρονων νέων, όχι μόνο στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και κατά τις ώρες των  σχολικών μαθημάτων, ακόμα και των διαλλειμάτων!

Επείγει ο άμεσος διορισμός αρχικά 500 σχολικών βιβλιοθηκονόμων. Η ελληνική πολιτεία οφείλει μετά την πανδημία να λάβει σοβαρά υπόψη όχι μόνο τις απόψεις της αυστραλιανής κυβέρνησης για την καρδιά της μάθησης τον 21ο  αιώνα, αλλά και να μελετήσει το μήνυμα των Μαθητών του 65ου Γυμνασίου Αθηνών:«Ό τι είναι η καρδιά για τον άνθρωπο είναι η Βιβλιοθήκη για το Σχολείο και για την Κοινωνία».

30 Απριλίου

2021                                                   www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: