Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


για το βιβλίο ¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨                     

Πλαίσιο κειμένου: 1)Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ»
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ»

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨

Ταυτισμένο το Φιλιάτι με τη ματωβαμένη ομώνυμη ιστορική επαρχία.

Ένα όνομα, μια επαρχία, μια ιστορία, που, πολλοί, είτε με ενέργειές τους, είτε με παραλήψεις τους, στόχευσαν για λογαριασμό τους, την… λήθη. Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίξει κανείς, πως, τις τελευταίες δεκαετίας, ακόμη και γόνοι Φιλιαταίοι, που ζουν μακριά από τα άγια αυτά χώματα, έχουν λησμονήσει, αν όχι το όνομα της γενέτειράς τους, την ιστορία της, τους ανθρώπους της, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους.

Πάντα όμως υπάρχει η ελπίδα. Που για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε τον κανόνα της. Έτσι, ένα

«σύννεφο» γεμάτο αναμνήσεις, αγάπες, πάθος και έγνοια, αναβλήθηκε από το «ΠΟΥΣΙ» γλίστρησε στα καλντερίμια και απλώθηκε στα πέρατα της Γης. Σύννεφο που κουβαλάει τις Χρυσές σελίδες της ιστορίας του Φιλιατιού, είναι το βιβλίο του Γιώργου Κώτση.

Ένα βιβλίο που δεν αναφέρει μόνο κάτι για το Φιλιάτι, αλλά ξεσηκώνει όλες τις θύμισες και εκείνων που το έζησαν και εκείνων που έμαθαν την ιστορική του πορεία. Ένα βιβλίο που θα τονώσει τις μνήμες όλων εκείνων, που κατά κάποιο τρόπο, έχουν ξεχάσει την πατρίδα, που θα ταράξει τις καρδιές όλων και θα ξανατοποθετήσει στα στήθια τους την σπίθα, που θα φωτίζει για αιώνες την ιστορία της. Όταν πληροφορήθηκα την πρόθεση του Γιώργου να υλοποιήσει ένα συνεχές του όνειρο, ομολογώ πως περίμενα να διαβάσω το βιβλίο με πολλές επιφυλάξεις, κυρίως ως προς την παράθεση των ιστορικών στοιχείων με αντικειμενικότητα. Και αυτό γιατί γνώριζα καλά το πάθος του για τον τόπο του. Ευτυχώς με διέψευσε. Δεν θέλω να προσκρούσω στη σεμνότητά του, γι’ αυτό και δεν θα του προσάψω χαρακτηρισμούς μεγάλων ιστορικών ανδρών, αν και του αξίζουν. Περιορίζομαι λοιπόν, να του απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πηγή ιστορικών μνημών που μας παρέδωσε, μιας και εγώ είμαι «δεμένος» συναισθηματικά με το Φιλιάτι.

Οι πανταχού της γης Φιλιαταίοι, θα τον ευγνωμονούν.

Οι λάτρεις της Θεσπρωτικής γης θα τον ευχαριστούν. Εμείς οι φίλοι του, θα είμαστε υπερήφανοι για τον άθλο αυτό που πραγματοποίησε. Αυτό το βιβλίο οφείλουμε όλοι να το έχουμε τόσο στις καρδιές μας όσο και στις βιβλιοθήκες. Είμαι βέβαιος πως το βιβλίο αυτό θα σπάσει ρεκόρ επανεκδόσεων.

Το βιβλίο το προλογίζει ο Σωτήρης Μικρούλης, ως εξής:

Πρόλογος

Τα στοιχεία, που συγκεντρώνει ο Γιώργος Κώτσης σ’ αυτό το βιβλίο, είναι αρκετά, ώστε να μπορεί, να χαρακτηριστεί σαν ένας πρώτος «πανδέκτης» για την ιστορία της περιοχής των Φιλιατών. Επιπλέον περισώζει στη μνήμη κοινωνικά γεγονότα και της πιο πρόσφατης ιστορίας της. Η διάταξη της ύλης γίνεται με χρονολογική σειρά και ο αναγνώστης μπορεί εύκολα, να βρίσκει τα στοιχεία των χρόνων, που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας, που προέκυψαν από κοινωνικές αντιθέσεις και αιματηρές περιπέτειες. Η γραφή είναι απλή και ευχάριστη για τον αναγνώστη, που δεν τον επιβαρύνει με περιττολογίες . Είναι φανερό, ότι έχουν ερευνηθεί πολλές ιστορικές πηγές, από τις οποίες έγινε ένα «κορφολόγημα» με αποτέλεσμα ένα ευσύνοπτο, αλλά συνάμα πολύ περιεκτικό δοκίμιο, που δίνει μια σφαιρική συνολική αφήγηση, για πρώτη ίσως φορά, του αντικειμένου του. Την ιστορική ύλη ελαφραίνουν και παράλληλα εμπλουτίζουν οι Φιλιατιώτικες αναμνήσεις τις δεκαετίας ’50, του Παύλου Μαντέλου. Η δε διάνθιση του με πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό το κατατάσσουν στα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη κανενός Φιλιαταίου.

Εύχομαι το βιβλίο να έχει πολλούς αναγνώστες, γιατί θεωρώ τη γνώση της τοπικής μας ιστορίας ιδιαίτερα χρήσιμη για το παρόν μας και το μέλλον μας .

Σωτήρης Ι. Μικρούλης Βέβαια για να αντιληφθεί κανείς τους επαίνους που δικαιούται ο συγγραφέας είναι απαραίτητο να διαβάσει τον δικό του πρόλογο, στον οποίο γράφει:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που απέκτησα την εμμονή να συγκεντρώνω στοι¬χεία, ιστορικά και λαογραφικά, με σκοπό να γράψω κάποτε ¨κάτι για το

Φιλιάτι¨, τον τόπο που γεννήθηκα, έζησα, δημιούργησα και αγάπησα. Αυτό το ¨πάθος¨ το υποδαύλισε η εκτίμηση και η αναγνώριση που απλόχερα πήρα από τους συμπολίτες μου, σε ότι κι αν έκανα – σαν δ/ντης της Εστίας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, με την ¨Ορχήστρα Φιλιατών¨ και, τέλος, με την εφημερίδα τα ΝΕΑ της Επαρχίας Φιλιατών¨. Το υποδαύλισε επίσης ο Μιχάλης ο Πασιάκος, ο ανεκτίμητος ιστοριοδίφης της πε-ριοχής μας, και το έσπρωξε στην υλοποίηση του βιβλίου, ο Φιλιαταίος πατριδολάτρης, Παύλος Μαντέλος. Από ότι γνωρίζω δεν έχει ασχοληθεί κανείς, με την ιστορία της πόλης των Φιλιατών, ολοκληρωμένα και συστηματικά. Ίσως δεν ασχολήθηκαν επειδή η ιστορία της δεν έχει να επιδείξει δάφνες ή επειδή, η ύπαρξη της σαν πόλη είναι μόλις 300 ετών, από τα στοιχεία που έχουμε. Επίσης, ίσως λειτούργησε αρνητικά το γεγονός ότι μέρος του πληθυσμού της, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι, έφυγαν ή διώχτηκαν το 1944- μαζί με τα στοιχεία που θα συμβάλανε στην σωστότερη έρευνα και καταγραφή. Δεν υπάρχουν επομένως συγκεντρωμένες πληροφορίες για το Φιλιάτι. Για να αντλή¬σει κανείς τα όσα διάσπαρτα στοιχεία έπρεπε να ανατρέξει σε δεκάδες βιβλία. Ορισμένοι συμπατριώτες μου στέρησαν τη δυνατότητα να μελετήσω το αρχείο τους από το οποίο ίσως προέκυπταν ενδιαφέροντα πράγματα για την τοπική ιστορία και τη δράση των προγόνων τους. Αυτό ας το κρίνει ο αναγνώστης. Η αναφορά ιστορικών γεγονότων της ευρύτερης περιοχής θεωρήθηκε επιβεβλημένη για πολλούς – ουσιαστι¬κούς- λόγους. Ίσως, κουράσει τον αναγνώστη αλλά μάλλον θα είναι χρήσιμη για έναν μελετητή- αν και δεν περιέχονται πολλές παραπομπές και ντοκουμέντα. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον. Είναι δεδομένο πως η ύπαρξη μια πόλης, ενός χωριού, είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του ευρύτερου χώρου. Για παράδειγμα ίσως να μην υπήρχε το Φιλιάτι, αν δεν υπήρχε το λιμάνι της Σαγιάδας και ο δρόμος που το ενώνει με τα Γιάννενα. Επίσης, θα ήταν όλα διαφορετικά στην περιοχή μας, αν δεν υπήρχε το μοναστήρι του Γηρομερίου.

Το βιβλίο, αν και περιέχει αρκετές πληροφορίες για το Φιλιάτι και την περιοχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα, δεν είναι η ¨ Ιστορία των Φιλιατών¨. Γιατί, ούτε ειδικός στο γράψιμο είμαι, ούτε το ψάξιμο που θα ‘θελα να κάνω ολοκλήρωσα. Είναι όμως μια αρχή, είναι ¨κάτι για το Φιλιάτι¨

Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες και ειδικά όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του βιβλίου, με αφηγήσεις, κείμενα, φωτογραφίες αλλά και διορθώσεις- όσες σώθη¬καν στο τελικό κείμενο από αυτές που φρόντισε ο εκλεκτός καθηγητής και διορθωτής Σταύρος Ράπτης. Επίσης ευχαριστώ ξεχωριστά τους Μιχάλη Πασιάκο και Γάκη Βουτσή.

Το αφιερώνω στους γονείς μου Μιχάλη και Χρυσάνθη, στη γυναίκα μου Κωστούλα, στα παιδιά μου Μιχάλη και Αλέξανδρο και σε όλους όσοι αγαπούν τον τόπο μας.

Πλαίσιο κειμένου: 2)Εφημερίδα «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»
28/3/2011
¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨

Εφημερίδα «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»

28/3/2011

¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨

Για το Φιλιάτι, τον τόπο που γεννήθηκε, έζησε, δημιούργησε και αγάπησε ήθελε να γράψει ο Φιλιαταίος Γιώργος Κώτσης, γέννημα-θρέμμα της πόλης που και όλοι εμείς ζήσαμε και αγαπήσαμε. Για την ιστορία των Φιλιατών, συγκέντρωσε αξιόλογα και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της πόλης, τη διαδρομή του χρόνου, για τον σημερινό μελετητή και αναγνώστη αλλά και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Συγχρόνως δίνει το στίγμα της ευρύτερης περιοχής, της Σαγιάδας, του επίνειου των Φιλιατών, της Ιστορικής Μονής Γηρομερίου κ.λ.π. και όπως με μετριοφροσύνη δηλώνει, «Το βιβλίο δεν είναι η Ιστορία των Φιλιατών. Γιατί ούτε ειδικός στο γράψιμο είμαι ούτε το ψάξιμο που θα θέλω να κάνω ολοκλήρωση. Είναι όμως μια αρχή, είναι «κάτι για το Φιλιάτι».

Είναι πράγματι φίλε Γιώργο, κάτι πολύ σημαντικό για το Φιλιάτι που πέρα από τα ιστορικά, αρχαιολογικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά κ.λ.π. στοιχεία που περιλαμβάνει όπως προαναφέραμε, είναι το Φιλιάτι των αξέχαστων εκείνων χρόνων της παλιάς Χρυσής εποχής, οι μνήμες, οι θύμησες και η νοσταλγία που αναβιώνει για όλους όσους από τους παλαιότερους έζησαν και θυμούνται εκείνες τις εποχές, ακόμη περισσότερο για τους γεροντότερους σήμερα που τότε… πρωταγωνίστησαν σε αυτές. Είναι το Φιλιάτι του χθες που μπορούν έστω και μέσω των σελίδων του βιβλίου σου να «γευτούν» οι Φιλιαταίοι του σήμερα, η νέα γενιά, που δεν έζησε και δεν γνώρισε εκείνο το Φιλιάτι, της δίνεις όμως τη δυνατότητα, νοερά έστω, να συνδεθεί με αυτό και να «γνωρίσει» το Φιλιάτι που έζησαν οι πατεράδες και παππούδες τους. Οφείλω

επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τον πατριδολάτρη, τον Φιλιαταίο της διασποράς, Παύλο Μαντέλο, που αν και πέρασαν τόσες δεκαετίες, το σώμα του είναι στην Αμερική, το πνεύμα του, η ψυχή του, το είναι του, είναι στο αγαπημένο του και αγαπημένο μας Φιλιάτι. (επί τη ευκαιρία να του θυμίσω ότι μικρό παιδί, μαθητής του Δημοτικού, με είχε φέρει ο μπάρμπας μου για κούρεμα στο κουρείο του πατέρα του, του Ντρίκου, και κατόπιν… εντολής του, με κούρεψε… γουλί, παρά τις αντιρρήσεις μου και ακόμη θυμάμαι το… θανατηφόρο βλέμμα με το οποίο τον κοίταξα, φεύγοντας…)! Αγαπητέ Πολ, να είσαι πάντα καλά και να μη ξεχνάς ποτέ το Φιλιάτι. Γιώργο Κώτση, έκανες μια σπουδαία δουλειά και πραγματικά σημαντική και ουσιαστική για τον τόπο σου και… τόπο μας, εξ αγχιστείας, έστω. Σε ευχαριστώ θερμά και εσένα και σε συγχαίρω για μια ακόμη φορά.

-Βαγγέλης Μάστορας, πρώην Δήμαρχος Σαγιάδας-

Πλαίσιο κειμένου: 3)Εφημερίδα ¨Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ¨ Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
Και νέες Θεσπρωτικές εκδόσεις
¨Κάτι για το Φιλιάτι¨

Γράφει η Αντιγόνη Νταή

3)Εφημερίδα ¨Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ¨ Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Και νέες Θεσπρωτικές εκδόσεις

¨Κάτι για το Φιλιάτι¨

Ο κ. Γιώργος Κώτσης, συμπατριώτης από το Φιλιάτι, γνωστός από την ενασχόληση του με τα κοινά στην ιδιαίτερη πατρίδα του καθώς και με τις δημοσιογραφικές του εμφανίσεις πρώτα ξεκινώντας αρθρογραφώντας στη «Θεσπρωτική» και μετά εξεδίδοντας την δική του εφημερίδα «τα ΝΕΑ της Επαρχίας Φιλιατών», εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Κάτι για το Φιλιάτι», μια ιστορική- λαογραφική αναδρομή στην γενέτειρά του με την συνδρομή στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του κ. Παύλου Μαντέλου που τον εφοδίασε με πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και αναμνήσεις από τη ζωή στο Φιλιάτι της δεκαετίας του 1950. Με το βιβλίο αυτό, από παθολογική αγάπη για τον τόπο του και τις ρίζες του, δίνει στους νεώτερους μια πρώτη πηγή με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για το Φιλιάτι και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από την αρχαιότητα, τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς ως τις μέρες μας. Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο που περιγράφει την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα της πόλης του. Είναι γραμμένο με ευσυνειδησία και επιμέλεια αν και η συγγραφή ενός ιστορικού βιβλίου είναι πάντα δύσκολη και επίπονη όταν μάλιστα δεν υπάρχουν επαρκείς πηγές άντλησης πληροφοριών και κατάλληλου υλικού. Όμως ο κ. Κώτσης κατάφερε να αντλήσει και να συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες και πέτυχε να παρουσιάσει με το βιβλίο του, ιστορία, λαογραφία, ηθογραφία, στατιστική εξέλιξη, πρόοδο, δημιουργία, παρελθόν και παρόν, για να φωτίσει με αυτά το μέλλον. Το κατάφερε παρ’ όλες τις δυσκολίες του εγχειρήματος και την αρνητική συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών του, όπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή του, και μας έκανε κοινωνούς του πνευματικού του έργου, λίαν αξιόλογου για όσους ασχολούνται με τον τόπο μας, οι μεν παλιότεροι να αναπολήσουν με συγκίνηση πολλές παλιές παραστάσεις και βιώματα, οι δε νεώτεροι να γνωρίσουν και να μάθουν τις ρίζες τους και πως και από πού ξεκίνησαν οι πρόγονοι τους και την εξέλιξη του τόπου τους μέσα από συνθήκες αφόρητης δουλείας.

Η ιστορία κάθε τόπου είναι η ψυχή και η αναπνοή των ατόμων και των λαών. Χωρίς την παράδοση και την ιστορία οι άνθρωποι σβήνουν, η τοπική ιστορία χάνεται. Γι’ αυτό ο κ. Κώτσης με το βιβλίο του δίνει μια τροφή πνευματική και τέτοια ιστορικά στοιχεία ώστε να μείνει ζωντανή η ιστορία της γενέτειρας του, του Φιλιατιού, και είναι ένα μεγάλο βοήθημα, για όποιον θα θελήσει να ασχοληθεί στο μέλλον με την ιστορία της πόλης του.

Συγχαρητήρια λοιπόν γι’ αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο το

«Κάτι για το Φιλιάτι» με το οποίο ο κ. Κώτσης αλλά και ο κ. Μαντέλος, μας πιάνουν από το χέρι και μας οδηγούν, μας δείχνουν και μας μολογούν την ιστορία του τόπου τους, με ιστορική και λαογραφική δομή και παρουσίαση των άξιων ανθρώπων που τίμησαν και τιμούν τον τόπο τους. Τους αξίζει ένας έπαινος για την αξιόλογη αυτή εργασία, που χρειάστηκε και κόπο και φροντίδα και φυσικά και θυσίες οικονομικές που όμως άξιζαν τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα αξιόλογο πνευματικό έργο, προσφορά στην παράδοση αλλά και στους νέους των Φιλιατών αλλά και της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρονται για την ιστορία της πατρίδας τους, αλλά και για την συνέχεια και την πρόοδο του τόπου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ Β. ΝΤΑΗ

Ιδιοκτήτρια Καθημερινής εφημερίδας «η

Θεσπρωτική»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: