Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Το Διαδίκτυο στη σχολική διδασκαλία και μάθηση στην Ελλάδα και

τις άλλες χώρες-Σχολικό Συγκρότημα με 300έως 500 Μαθητέςήμικρή Σχολική Μονάδα με…ένα Μαθητή;-Εκπαιδευτική Ψηφιακή Ελλάδα

 με βιβλιοθηκοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα

Γιώργος Μαστορίδης

Σε όλες τις χώρες λόγω της τεχνολογικής εξέλιξηςαλλά και της πανδημίαςσυντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Εκπαίδευση, την Κοινωνία και την Οικονομία.Η διδασκαλία και μάθηση από απόσταση μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστώνπροϋπήρχε της πανδημίας. Ο όρος e-learning για την ηλεκτρονική μάθησηείναι διεθνής και ευρύτατα καθιερωμένος, όχι μόνο για μακρινές αποστάσεις,αλλά και για καθημερινή ενδοσχολική μάθηση στις σχολικές τάξεις για όλα τα Μαθήματα μετηνδιδακτική χρήση του σχολικού WiFi.

Τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στη σχολική διδασκαλία από αρχαιοτάτων χρόνων:πίνακας και κιμωλία, χαρτί και μολύβι, βιβλίοκαι γομολάστιχα. Το ίδιο μπορεί κάλλιστα να συμβεί και με τους υπολογιστές.Στην Ελλάδαόμως είναι σαννα σταμάτησε ο χρόνοςστη δεκαετία του 2000 όχι μόνο οικονομικάλόγω της κρατικής χρεοκοπίας το 1910 αλλά και εκπαιδευτικά. Εγκαταλείφθηκαν οι σχεδιασμοί και τα προγράμματα για το ψηφιακό σχολείο με αναγνωστική και έντυπη βιβλιοθήκη, η οποία  να εξακτινώνεται σε τεχνολογικά εξοπλισμένες και επιπλωμένες Σχολικές Αίθουσες Μαθημάτων (Ελληνικών, Αγγλικών, Ιστορίας, Μαθηματικών, Φυσικών κ.ά.) στο πλαίσιο μιας ολιστικής, βιβλιοθηκοκεντρικής, θεώρησης του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.). Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την απομάκρυνση των Εκπαιδευτικών- Βιβλιοθηκονόμων λειτουργών τους, έκλεισαν πεντακόσιες Σχολικές Αναγνωστικές Βιβλιοθήκες. Παραμένουν κλειδωμένες, εκτός από κάποιες που υπολειτουργούν με ευθύνη των Δ/ντών,  οι οποίοι στην Ελλάδα είναι επιφορτισμένοι με πλήθος καθηκόντων.Όμως, η εισαγωγή των Τεχνολογιών Επικοινωνιών και Πληροφοριών(ΤΠΕ) στις σχολικές αίθουσες του ψηφιακού σχολείου προϋποθέτουν παράλληλα με το Εργαστήριο Πληροφορικής την ύπαρξη Βιβλιοθήκης και τη  λειτουργία της μετις ειδικές επιστημονικές γνώσεις της Εκπαιδευτικής Βιβλιοθηκονομίας.

Για κάθε μεγάλο πρόβλημα στη ζωή και ειδικάγια εκπαιδευτικά ζητήματα οι προβληματισμοί και οι αποφάσεις έχουν βαθιά κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα.Μπορεί να αλλάξει ριζικά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;Ειδικά η εμπειρία από την πανδημία καθιστά αναγκαιότατοπλήθος αλλαγών στους τρόπους σχολικής διδασκαλίαςκαι μάθησης. Επείγει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος με βάση και την επιτυχία του εγχειρήματος του εμβολιασμού, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει ο οδηγός για την Εκπαιδευτική Ψηφιακή Ελλάδα για την Ψηφιακή Σχολική Εκπαίδευση με την αναγκαία οργανωτική δομή, τεχνολογική υποδομή και πνευματική υπερδομή.Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: ταχύτητα,οικονομία, ποιότητα. Ειδικά στη χώρα μας ο ηλεκτρονικός… εμβολιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι απολύτως αναγκαίος εκτός των άλλων και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πνευματοκτόνου ψυχοκομματικού ιού των Καταλήψεων.Απαιτείται λοιπόν όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από όλους τους πολίτες και Πολιτικούς ολιστική και επιτελική θεώρηση του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης (ΕΣΕ) με συγκεκριμένες παραδειγματικές εκπαιδευτικές πολιτικές από άλλες χώρες.

1.ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ!Παράδειγμα ενδοσχολικής ηλεκτρονικήςμάθησης από την Αυστραλία

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των Τεχνολογιών Επικοινωνιών και Πληροφοριών(ΤΠΕ), η εισαγωγή τους στη σχολική τάξη αποτελεί ένα από τα σύγχρονα ζητούμενα στα εκπαιδευτικάσυστήματα ανά τον κόσμο. Όλα αλλάζουν, αλλά η νοοτροπία δύσκολα αλλάζει.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εκπαιδευτικό και πολιτικό ναυάγιο του Νόμου 1566/85, ο οποίος στο Άρθρο 2, παρ. 7 προβλέπει για λόγους οικονομικούς και παιδαγωγικούςτην επιστροφή των σχολικών βιβλίων στο Σχολείο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Βασικός κανόνας της Λογικής είναι ότι «το όλον, η βιβλιοθήκη, προηγείται του μέρους, του βιβλίου». Μόνο στην Ελλάδαδεν ισχύει αυτός ο λογικός κανόνας του Αριστοτέλη και σαράντα(40) εκατ. Ευρώ ετησίως των Ευρωπαίων φορολογουμένων (Κονδύλια ΕΣΠΑ) αντί για σχολικές βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε αποκαΐδια ή σκουπίδια ή «κειμήλια» σε μπαούλα.

Μου γράφει σχετικά στο f/bο Σπύρος,  συμπατριώτης που διαμένει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας:«Τα σχολικά βιβλία τα αγοράζουν οι γονείς. Σε περίπτωση μόνο που κάποια οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έχει μια σχετική βοήθεια από το κράτος. Οι μαθητές μπορούν να δανειστούν κάποιο βιβλίο από την Βιβλιοθήκη του Σχολείου, το οποίο φυσικά πρέπει να επιστρέψει. Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες στην Αυστραλία θεωρούνται ότι είναι η οργανική, οργανωτική, καρδιά του Σχολείου. Η εγγονή μου Ουρανία είναι μαθήτρια στην 1η Δημοτικού. Αντί για Σχολική Τσάντα με βιβλία, έχει ατομικό Ipad, αξίας σε ΕΥΡΩ περίπου 500, το οποίο αγόρασαν οι Γονείς.Ακριβό μεν, αλλά δεν αγοράζεις και κάθε χρόνο,  θα το έχει τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το Δημοτικό.Το Κράτος  προσφέρει Υπολογιστές στο Σχολείο και οικονομική βοήθεια μόνο στις Οικογένειες που έχουν ανάγκη».

2.Το Διαδίκτυο στη σχολική διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων

Από την πλούσια βιβλιογραφία της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα εξακολουθεί και σήμερα να έχει ενδιαφέρον για τους Φιλολόγους το βιβλίο «Διαδίκτυο και διδασκαλία», Νικολαΐδου Σοφία- Γιακουμάτου Τερέζα, ΚΕΔΡΟΣ, 2001.Το βιβλίο απευθύνεται στους διδάσκοντες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα της παιδαγωγικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και να τις εντάξουν στη σχολική διδασκαλία. Ιδιαιτέρως στους δασκάλους και φιλόλογους, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εκπαιδευτικού προσωπικού στη βασική και ανώτερη μέση Εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο. Απευθύνεταικαι στους μαθητές που δείχνουν φιλοπεριέργεια και τους φιλαναγνώστες που ενδιαφέρονται για την «κοσμογονική» επίδραση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας στον χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, της τέχνης.

Οι προτάσεις για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύουανέρχονται σε 1.200 σχολιασμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και παρουσιάζουν ιδιαίτεροενδιαφέρον, διότι οι εκπαιδευτικοί ως κύριοι οργανωτές της εκπαιδευτικήςδιαδικασίας μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στην τεχνολογική αλλαγή.Οι διδακτικές προτάσεις συνοδεύονται από φύλλα εργασίας και συγκεκριμένες δραστηριότητες για τους μαθητές. Σχετικά άρθρα, σύντομες εισηγήσεις και σχόλια αναλύουν τα νέα δεδομένα της διαδικτυακής εποχής που επιβάλλουν τη σχολική παιδαγωγική αξιοποίηση του Διαδικτύου.Μετά από είκοσι χρόνια παραμένει βέβαια επίκαιρο, ωστόσο οι γονείς και φυσικά οι Εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να συνεχίζουν την τεχνολογική ενημέρωσή τους,keepreading.

Άραγε υπάρχει ελπίς να μην ακούγεται την επόμενη δεκαετία ως ειρωνεία η απορία,«Γιατί  εσείς οι Φιλόλογοι  ζητάτε  πάντα τόσο ακριβά μηχανήματα»!

3.Εθνικό Σύστημα Δωρεάν Εκπαίδευσης(ΕΣΕ): Πόσα σχολεία έχουμε στην Ελλάδα;

Μεγάλο πρόβλημα στην Εκπαιδευτική Οργάνωση είναι ο διοικητικός κατακερματισμός σε μικρές σχολικές μονάδες, 13 ή 14.000! Λειτουργούν μάλιστα τα λεγόμενα μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία με ελάχιστους μαθητές. Βεβαίως οι ορεινοί και νησιωτικοί παράγοντες είναι δύσκολοι, όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευελιξία. Ένα μεγάλο Σχολικό Συγκρότημα με 300-500 Μαθητές μπορεί να εμπεριέχει και μικρές σχολικές μονάδες ως παραρτήματα, με ενιαία διοίκηση που είναι πιο αποτελεσματική.

Με βάση και τα διεθνή δεδομένα, είναι απαραίτητες συστημικές αλλαγές, για παράδειγμα, η Ενιαία Διοίκηση και ΟργάνωσηΔημοτικού και Γυμνασίου με  4ετές Δημοτικό και 5ετές Γυμνάσιο στο πλαίσιο μιας διοικητικής Αναδιάρθρωσης στη Δομήτης Εκπαίδευσης. Το όραμα πάντως για την «Εκπαιδευτική Ψηφιακή Ελλάδα»μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με το βιβλιοθηκοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο η σχολική βιβλιοθήκη είναι η οργανική και ηλεκτρονική καρδιά της σχολικής μάθησης.

Σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία είναι συνεχής η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι κοινωνικές ανάγκες και οι θεσμικές αλλαγές τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβάλλονται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε και να συνδράμουμε στην αφομοίωσή τους.Είναιαπολύτως αναγκαίαη στρατηγική για την Εκπαιδευτική Ψηφιακή Ελλάδαενός ολιστικός σχεδιασμός ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.Για παράδειγμα, ο ΔήμοςΜαλεβιζίουαντλώντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας WiFi4EU για τη δωρεάν παροχή WiFiτοποθέτησε το e-Malevizi σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για νέο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας με δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, κατοίκους και επισκέπτες. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλους τους Δήμους.Η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει μια βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία και πολιτεία, όπου η τεχνολογία,με ίσες ευκαιρίες για όλους,τίθεται στην υπηρεσία την κοινωνικής ευημερίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ασφαλώς και δεν υπάρχει κίνδυνος ν’ αντικατασταθείή να υποβαθμιστεί ο ανθρώπινος παράγων από τη σύγχρονη τεχνική των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως στο παρελθόν δεν αντικαταστάθηκε από την τεχνολογία της κιμωλίας ή της γομολάστιχας!Κοινωνία και πολιτεία πρέπεινα προσπαθούν, ώστε ν’ αλλάξουν ριζικά κάποιες αρνητικές αντιλήψεις για την αξία της τεχνολογίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εγγύς μέλλον για τους τρόπους ζωής,  εκπαίδευσης, αλλά και εργασίας.Όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Ράμφος,«αντιθέτως προς τα νομιζόμενα, όσο τεχνοδομείται ο κόσμος τόσο πνευματώνεται»δημιουργώντας ένα δικαιότερο και καλύτερο ατομικό και κοινωνικό μέλλον. 

25 Απριλίου 2021                                                   www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: