Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Εξηλεκτρονισμός! – Ισαάκ Ασίμοφ:«Κάποτε συνάντησα

έναν πρόεδρο πανεπιστημίου. «Γιατί εσείς οι φυσικοί ζητάτε πάντα τόσο ακριβά μηχανήματα;», με ρώτησε. «Το μαθηματικό τμήμα δεν ζητά παρά μολύβια, χαρτιά και γομολάστιχες. Το φιλοσοφικό τμήμα είναι

το καλύτερο:Δεν ζητά καν γομολάστιχες»

Γιώργος Μαστορίδης

Τεχνοφοβία ή σύγχρονος εξηλεκτρονισμός της Εκπαίδευσης;Ο Ισαάκ Ασίμοφ υπήρξε βιοχημικόςεπιστήμονας,καθηγητής βιοχημείας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης,ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο. Είχε τέλεια γνώση των φυσικών επιστημών, την οποία συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς. Με τις πρωτοποριακές του ιδέες και  το πλούσιο συγγραφικό έργο σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων έργα επιστημονικής φαντασίας, επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης,συνέβαλε σημαντικά σε πολλές εκπαιδευτικές αλλαγές. Χρησιμοποίησε μάλιστα για πρώτη φορά τον όρο «ψυχο-ιστορία»,  «psychohistory», που είναι ένας συνδυασμός μαθηματικών, ιστορίας, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας.

Αναφερόμενος στην τεχνοφοβία από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ο Ισαάκ Ασίμοφ(1920-1992) γράφει χαρακτηριστικά το 1950:«Δεν φοβάμαι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους». Εβδομήντα χρόνια μετά και λόγω της πανδημίας η ελληνική πολιτεία με καθυστέρηση δεκαετιών έκανε την ανάγκη φιλοτιμία,  ξεπέρασε το άγχος και την απέχθεια για τις ηλεκτρονικές συσκευές και εφάρμοσε στην πράξη σχολικά τηλεμαθήματα.Πριν από την πανδημία από τις στατιστικές της Eurostat γνωρίζαμε πως η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και σε χρήση υπολογιστή και σε συνδέσεις με το Διαδίκτυο. Παρά τις αντιδράσεις κυρίως τωντεχνοφοβικών συνδικαλιστών προσανατολίζεται πλέον να προσαρμόσει τεχνολογικά το εκπαιδευτικό εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες.

1.Ο συριζαϊκόςαφορισμός περί τεχνοφασισμού

Αριστεροί εκπαιδευτικοί και μάλιστα ριζοσπάστες(!) είναι τεχνοφοβικοί, βέβαια επιλεκτικά! Για παράδειγμα, γιατί δεν καλλιεργούν τις  φοβίες για τα κινητά, ή τα αυτοκίνητα, που είναι κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα; Στις σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες οι πολίτες είναι περιτριγυρισμένοι από την ηλεκτρονικότητα: υπολογιστές, συστήματα ήχου και βίντεο, λέιζερ, κινητά τηλέφωνα, email, λέιζερ, ραδιόφωνα, ρομπότ κλπ. Μάλιστα  ένας κόμβος πληροφορικής στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, το ElectronicCity, η Ηλεκτρονική Πόλη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα ηλεκτρονικών/πληροφορικής. Δεν νοείται σήμερα «Οικονομία της Γνώσης» χωρίς υπολογιστές.Αλλά ως συνήθως ο κομματικός παραλογισμός θεωρητικοποιείσύρριζα κάθε κομπλεξικήσυντεχνιακή ανοησίαμε βαρύγδουπες λέξεις, όπως ο τεχνοφασισμός.

«Παιδεία μας η εξέγερση, παιδεία τους η καταστολή», «όλοι στους δρόμους», «αύξηση των δαπανών για την παιδεία», είναι μερικά από τα συνδικαλιστικά συνθήματα σε συνεχείς πορείες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της αξιολόγησης, της τηλεκπαίδευσης και του φιλελευθερισμού. Ατυχώς, η κοινωνική αδιαφορία και η δημοκρατική ολιγωρία επιτρέπουν στις ακρότητες οργανωμένων μειοψηφιών, οι οποίες ασκούν καταχρηστικό συνδικαλισμό, να κυριαρχούν και να στερούναπό τους νέουςεπαγγελματικές ευκαιρίες και δυνατότητες. Ως καχύποπτοινεολουδίτες, αντί να προσαρμοστούν στη  νέα τεχνολογική και υγειονομική πραγματικότητα, με ριζοσπαστική αναίδεια, ανομίακαι κοινωνική αδικία την απορρίπτουν ολοσχερώς. Έφτασαν στο σημείο παράλογης και ανόητης συμπεριφοράς να κλείνουν τους δρόμους και να παρεμποδίζουν τη διέλευση ασθενοφόρων με ασθενείς που έδιναν μάχη για τη ζωή τους.Αντιδημοκρατική νοοτροπία ως δείκτης όχι μόνοπολιτικής στασιμότητας και αδράνειας, αλλά σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης. 

2.Σχολική Αναγνωστική Βιβλιοθήκη, έντυπη και ηλεκτρονική

Στον ευαίσθητο τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής μια μακροπρόθεσμη δημιουργική στρατηγική, προϋποθέτει την πλήρη απεξάρτησή της από την ηγεμονία του θυμικού και της δημαγωγίας.Οι δημαγωγικοί συναισθηματισμοί  δεν επιτρέπουν να οργανωθεί και να διοικηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα με σύγχρονα επιστημονικά και ορθολογικά κριτήρια. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, κυβερνητικούς ή αντιπολιτευτικούς, αλλά και όλους τους πολίτες- και τα Κόμματα αλλά και την  κοινή γνώμη.

Δεν αρκεί η αύξηση των δαπανών για μια παιδεία, όπως η σημερινή, που μοιάζει με τρύπιο πιθάρι. Για παράδειγμα, με τηνορθολογική αξιοποίηση τωνυφιστάμενων εκπαιδευτικών πόρων μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκώνμε τον βέλτιστο τρόπο στον αναγνωστικό βιβλιοχώρο, και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με ηλεκτρονικά και με έντυπα βιβλία ως επικοινωνούντα δοχεία. Χωρίς σπατάλες, είναι εφικτή και με τα σημερινά οικονομικά δεδομέναη λειτουργία σε κάθε σχολείο αναγνωστικήςβιβλιοθήκης,έντυπης και ηλεκτρονικής, με τον ειδικό βιβλιοθηκονόμο, χωρίς πρόσθετη φορολογία.

3.Το σχολικό εγχειρίδιο, ηλεκτρονικό ή έντυπο, είναι τεχνικό εργαλείο

Το πολιτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αρνούνται το απλό και αυτονόητο ότι «το όλον, η Βιβλιοθήκη, προηγείται του μέρους, των βιβλίων».Ως πότεθα παραμένει ανενεργόςο Νόμος 1566/85, ο οποίος προβλέπει την επιστροφή των σχολικών εγχειριδίων για νέα χρήση, με τη σχετική Υπουργική Απόφαση να παραμένει σε συρτάρι του Υπουργείου Παιδείας; Ο παραλογισμός της ετήσιας σχολικής βιβλιοκαταστροφήςπηγάζει από την επίσημη πολιτεία, η οποία διστάζει να προχωρήσει σε ώριμες και σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές.

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας είναι το μοναδικό στον πλανήτη που διανέμει ετησίως δωρεάν φωτοανατυπωμένα παλιά βιβλία για πέταμα.Η επιμονή του στη διανομή μεγάλης ποσότητας, 29 βιβλία στην Α΄Γυμνασίου, αποβαίνει τελικά σε βάρος της ποιότητας: οι μαθητές δεν παίρνουν ούτε σύγχρονα ποιοτικά εγχειρίδια, ούτε μπορούν να κάνουν δανειστική χρήση πολλών βιβλίων στον αναγνωστικό βιβλιοχώρο του σχολείου. Η ποσοτική διάσταση στη διαχείριση λειτουργεί πάντα σε βάρος της ποιότητας, «οὐκἐντῷπολλῷτὸεὖ, ἀλλ᾿ ἐντῷεὖτὸ πολύ».Ειδικότερα, το δίλημμα ηλεκτρονικό ή έντυπο σχολικό εγχειρίδιο είναι πλασματικό και όχι ουσιαστικό. Η συνύπαρξη και των δύο τεχνολογιών θα συνεχιστεί για αρκετούς αιώνες στα σχολεία και τις βιβλιοθήκες.

4.Επιπλωμένες και τεχνολογικά εξοπλισμένες Αίθουσες Σχολικών Μαθημάτων

Το έντυπο βιβλίο και η κιμωλία μήπως δεν είναι τεχνικά εργαλεία διδασκαλίας; Μπορούν από μόνα τους ν’ ανταποκριθούν στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα;

Είναι χαρακτηριστικές οι εκπαιδευτικές απόψεις και φαντασιώσεις, οι οποίες εμπνέονται ακόμη από την εποχή της κιμωλίας, και συμβάλλουν στην δαιμονοποίηση της σύγχρονης σχολικής τεχνολογίας.Ένα από τα σύμβολα της καθυστέρησης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,είναι αυτόςπουως επικεφαλής του Υπουργείου  Παιδείας έγραψε πως «Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη. Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν» (Α. Μπαλτάς, «Η διδακτική σχέση», Αυγή, 6.4.2014, http://goo.gl/hp0eIY).Πρόκειται για αντιλήψειςκαι φαντασιώσεις Αριστερών οι οποίοι, ενώ αναπολούν με θαυμασμό τον εξηλεκτρισμό της Ρωσίας,πιστεύουν ότι ο τεχνολογικός εξηλεκτρονισμός  ή το επιδιασκόπιο, ο διαδραστικός πίνακας κ.ά. είναι ένα ακόμη υπερόπλο του ιμπεριαλιστικού τεχνοφασισμού, για να… εξαϋλώσει την ενσώματη διδακτική σχέση.

4.Η Τηλεκπαίδευσηως εμβόλιο, αντίδοτο στην ανοησία της κατάληψης

«Deadslow» είναι η χαμηλότερη ταχύτητα, με την οποία ένα πλοίο μπορεί να κινείται ή  να κάνει ελιγμούς. Κατ’ αναλογίαν με αυτή τη χαμηλή ταχύτητα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να πάει μακριά.Η διδακτική μεθοδολογία  στις νέες συνθήκες είναι ανάγκη να εμπλουτιστεί με τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων και όχι μόνο των παραδοσιακών βιβλίων. Μετά μάλιστα τις απόπειρες καταλήψεων ακόμα και εν μέσω πανδημίας η σχολική ηλεκτρονική διδασκαλία και μάθηση αντιμετωπίζεται πλέον και ως λύση ανάγκης.  Πραγματικά, με βάση τις θλιβερές εικόνες των σχολικών καταλήψεων, των κακοποιημένων εγχειριδίων και την έλλειψη ή την υπολειτουργία τωνσχολικών βιβλιοθηκών,το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με την εκπαιδευτική  πολιτική της ακινησίας και στασιμότητας,  έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό, ατελέσφορο και επιζήμιο για τα εθνικά,εκπαιδευτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά συμφέροντα.

Η τηλεκπαίδευση επομένως, ο τεχνολογικός εξηλεκτρονισμός των σχολικών εγχειριδίων, αιθουσών μαθημάτων και βιβλιοθηκών,μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αναβάθμισης της Εκπαίδευσης, ώστε η ελληνική πολιτεία να οδηγηθεί  στον δρόμο της διατηρήσιμης, πνευματικής,οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.Η βιωσιμότητα της Ανάπτυξης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση και ελπίδα για την πορεία της χώρας στο μέλλον.Αυτή η προσδοκία θέτει και για την πολιτείατον πήχη ψηλά και λογικά δεν θα θελήσει να περάσει από κάτω, διότι παραφράζοντας τον Λένιν «πολιτεία είναι η ισχύς των πολιτών συν ο σύγχρονος εξηλεκτρονισμός της εκπαίδευσης».

20 Απριλίου 2021www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: