Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ρομαντισμός, Βανδαλισμός,Καταναλωτισμός -Ορθολογισμός

και εκσυγχρονισμός στη διαχείριση, την διδακτική και μαθησιακή

χρήση των σχολικών βιβλίων και βιβλιοθηκών

Γιώργος Μαστορίδης

Θαύμα, Θαύμα! Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε ομόφωνα ότι «οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια, ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές»(https: //www. skai. gr/index. php/news/environment/frygana-kai-aspalathoi-den-apoteloun-dasi).

       Επιτέλους,  αφού έχει περάσει ήδη σχεδόν το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, αναγνωρίζεται το απλό και αυτονόητο ότι τα φρύγανα, οι ασφάκες και τα αγκάθια δεν είναι δέντρα και δεν αποτελούν δάσος.Άραγε, πόσο θα αργήσει ακόμη, για να γίνει κατανοητή από τους ειδήμονες του Υπουργείου Παιδείας το αυτονόητο ότι  τα σχολικά εγχειρίδια διαφέρουν ουσιαστικά στη δομή και το περιεχόμενο από τα άλλα είδη βιβλίων (λογοτεχνικών, επιστημονικών κ.ά.);Ποιοι αρνούνται την πρόοδο και γιατί αντιδρούν ριζοσπαστικά στις αλλαγές,αξιολογήσεις καιμεταρρυθμίσεις που πρέπει επειγόντωςνα γίνουν στην Εκπαίδευση, ενώ καλπάζει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση; Πότε θα γίνει κατανοητή η προοδευτική  αναγκαιότητα, σκοπιμότητα και χρησιμότητα της σύγχρονης παιδαγωγικής μεθόδου να διατηρούνται τα σχολικά εγχειρίδια σε άριστη κατάσταση για νέα ποιοτική χρήση;Ως πότεθα παραμένει ανενεργόςο Νόμος 1566/85, ο οποίος προβλέπει την επιστροφή τους,με τη σχετική Υπουργική Απόφαση να παραμένει κλειδωμένη σε Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας;

1. Αυτή είναι η ελληνική εκπαίδευση

Τα σχολικά εγχειρίδιακαι η σχολική βιβλιοθήκηπαγκοσμίωςσυνυπάρχουν, όπως τα δέντρα στα δάση, είναι δομικά στοιχεία της σχολικής διδασκαλίας και μάθησης, εάν καταστρέφεις το ένα, καταστρέφεται και το άλλο. Πολλοί πολίτες και Πολιτικοί και μάλιστα Εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι ο σύγχρονος κόσμος  είναι όπως η πόλη ή το χωριό τους. Πιστεύουν δηλαδή ότι σύστημα  δωρεάν παιδείας είναι μόνο η δωρεάν χορηγία φτηνών και προχειρογραμμένων «εγχειριδίων», για να  τα σημειώνουν διδάσκοντες και διδασκόμενοι, να διπλώνουντις σελίδες, να τα σκίζουν, να τα καίνε ή να τα διατηρούν ως κειμήλια» στο μπαούλο του σπιτιού ή στην αποθήκη του Σχολείου.

Διατηρείται χρόνια  ο κρατικοδίαιτος καταναλωτισμός, ο οποίος συντηρείται  από τον σχολικό και πολιτικό βιβλιοχουλιγκανισμό,  μεστοιχεία Ρομαντισμού και  Βανδαλισμού.  Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως έλεγε ο τότε Πρωθυπουργός, μετά τη βύθιση του πλοίου Εξπρές Σάμινα, το οποίο στις 26 Σεπτεμβρίου 2000,έρμαιο της εγκληματικής έλλειψης επαγγελματισμού και της απαράδεκτης αδιαφορίας του μεγαλύτερου μέρους του πληρώματος,πλέοντας με ανέμους 8 μποφόρμόνομε τη χρήση του αυτόματου πιλότου έπεσε στα βράχια με συνέπεια την απώλεια 81 ψυχών.

      Χαρακτηριστικές για την τραγωδία των ελληνικών σχολικών εγχειριδίων και την έλλειψη σχολικών βιβλιοθηκών, με σαράντα(40) εκατ. ΕΥΡΩ ετησίως να σκίζονται ή να καίγονται στα Δημόσια σχολεία,είναι οι ρομαντικές αναμνήσεις της Φιλολόγου κ. Μαρίνας από τη μαθησιακή χρήση των σχολικών βιβλίων της. Τα αποσπάσματα  από σχετικό Άρθρο σε πολιτιστικό περιοδικό της  ευαίσθητης και με ενεργή παρουσία σε σχολικά και πολιτιστικά δρώμενα Εκπαιδευτικού είναι αποκαλυπτικά:

«…Εφέτος πέταξα στον κάδο ανακύκλωσης βιβλία, σχολικά βιβλία παρελθόντων ετών, αφού είχα προβεί σε σήριαλ ερωτήσεων για πρόθυμους συλλέκτες, μεταξύ των γνωστών μου. Μάταιος κόπος, επίγευση πικρίας…

Τα βιβλία σου, κυρίως τα σχολικά, είναι οι φορείς του πνευματικού σου αγώνα και των αγωνιών, το ύφασμα με το οποίο ντύθηκες τα σχολικά σου χρόνια. Θυμάσαι τον Ι. Καποδίστρια, γιατί στη σελίδα 37 έγραψε ο Νίκος «σ’αγαπώ» με τρεμουλιαστή γραμματοσειρά. Τον Γ. Καραϊσκάκη τον είχες ζωγραφίσει λίγο: γυαλάκια διανοούμενου και πεταλούδες στη φουστανέλα. Αφήνω στην άκρη την παχιά γενειάδα της Μπουμπουλίνας. Το ελαφρώς ή βαρέωςβανδαλισμένο βιβλίο από τα χέρια των μαθητών, δημιουργικών ή απλώς πολύ βαριεστημένων, είναι η μηχανή του χρόνου μας…

Στα παλαιο-βιβλιοπωλεία έχω αισθανθεί ιλαρότητα, όταν στην πρώτη σελίδα διάβασα «Εις την χαριτόβρυτηνδεσποσύνην Μ., μετ’ απολύτου λατρείας»…

Και κάτι ακόμη: στο οπισθόφυλλο των βιβλίων μας έως και την προηγούμενη δεκαετία έγραφε ΟΕΔΒ και τα παιδιά ανέπτυσσαν: Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας, αλλοιώνοντας ελαφρώς τη σειρά…»

      Παραθέτουμε τα πραγματολογικά στοιχεία του κειμένουχωρίς σχολιασμό παρά μόνο με την επισήμανση ότι ο σεβασμός προς το βιβλίο μαθαίνεται βέβαια από την οικογένεια, αλλά εμπεδώνεται έμπρακτα στο Σχολείο:

1.Η σημείωση του συμμαθητή «σ’ αγαπώ»

2.Τα γυαλάκια διανοούμενου και οι πεταλούδες στη φουστανέλα του Γ. Καραϊσκάκη

3.Η παχιά γενειάδα της Μπουμπουλίνας

4.Ητραγική σύγχυση του σχολικού διδακτικού και μαθησιακού εγχειριδίου με την ιλαρότητα του βιβλίου στα παλαιοβιβλιοπωλεία

5.ΟΕΔΒ: Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας, αλλοιώνοντας ελαφρώς τη σειρά.

6.Ο βανδαλισμός των σχολικών βιβλίων είναι η μηχανή του σχολικού χρόνου μας

7.Η οικιακή ή σχολική βιβλιοαποθήκη και ο κάδος ανακύκλωσης

Αυτό είναι το ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: δημαγωγική κρατική νοοτροπία και πρακτική ετήσιας διανομής φωτοανατυπωμένωνεγχειριδίων με περιεχόμενο και μεθόδους περασμένων δεκαετιών. Η πρακτική αυτή του τύπου «μοιράζω οικόπεδα,  χαρίζω χρέη» με τους φόρους των φορολογουμένων Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών (Προγράμματα ΕΣΠΑ)βαλτώνει και καθηλώνει την Εκπαίδευση σε μακροχρόνια αθλιότητακαιστασιμότητα.

2. Σύγχρονη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και στην Ελλάδα, όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες

Είναι ανίερο, βέβηλο, βάρβαρο και απολίτιστο να σημειώνονται, να σκίζονται και να καίγονται τα σχολικά βιβλία στα δημόσια σχολεία. Η καθημερινή κακοποίηση και πολλαπλή απαξίωσή τους (σημειώσεις, υπογραμμίσεις, ζωγραφιές κ.ά.), το σχολικό έθιμο της σχολικής βιβλιοπυράς στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η πλήρης ανυπαρξία Σχολικών Αναγνωστικών Βιβλιοθηκών στην Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς και η εχθρική αντιμετώπιση της Εκπαιδευτικής Βιβλιοθηκονομίας ως επιστημονικού κλάδου, είναι μείζονα εκπαιδευτικά προβλήματα. Χωρίς χρηστή διαχείριση και χωρίς ουσιώδη διάκριση και διαφοροποίηση της πολτοποίησης από την ανακύκλωση στην Κυκλική Οικονομία,πολλά σχολικά εγχειρίδια πετιούνται αδιάβαστα στα σκουπίδια.

  Η κακοδιαχείριση και η αντιπαιδαγωγική χρήση των σχολικών εγχειριδίων αποτελεί  Εθνικό Ζήτημα, εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, οικονομικό. Πρέπει  να είναι στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου – κοινωνικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού.Η τυπωμένη σφραγίδα ποιοτικής, περιβαλλοντικής και βιβλιοφιλικής χρήσης στα σχολικά εγχειρίδια είναι παγκοσμίως ο σύγχρονος τρόπος, το «κλειδί», η μέθοδος,  για την Εκπαίδευση Βιώσιμης Ανάπτυξης, την Κυκλική Οικονομία, την Προστασία του περιβάλλοντος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχολείου και της κοινωνίας, την αναβάθμιση της ποιότητας στη σχολική διδασκαλία και μάθηση.

Τα αίτια της επιτυχίας ή αποτυχίας ενός κράτους εντοπίζονται στη φύση και την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών. Ηθεσμική εκπαιδευτική αλλαγή- ο διοικητικός εξορθολογισμός   και εκσυγχρονισμός  στη διαχείριση των σχολικών εγχειριδίων με την ποιοτική δανειστική χρήση τους και τη λειτουργία σχολικής αναγνωστικής βιβλιοθήκης με βιβλιοθηκονόμο- αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Θα γίνει το «θαύμα», όπως  στη δασική, και στην Εκπαιδευτική Πολιτική, ώστετο Πολιτικό Σύστημακαιη Εκπαίδευση ν’ αποκτήσουν τη σοβαρότητα που τους αξίζει; Η συνέχεια στο επόμενο θέμα για την τηλεκπαίδευση ως μοχλό του εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού.

17 Απριλίου 2021www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: