Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


«Άωρα και παράωρα», πρόωρα, άκαιρα και τοξικά εκλογικά

 σενάρια–Βασικός πολιτικός στόχος η οικονομική σταθερότητα –Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές» να είναι το 2023, στο τέλος της τετραετίας–Διαλεκτική και διαλλακτική ρητορική

Γιώργος Μαστορίδης

 Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αναπτυγμένων δημοκρατικών χωρών είναι η σταθερή ημερομηνία των Εθνικών Εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμαοι επόμενες Ευρωεκλογέςθα διενεργηθούν όπως προβλέπεται ανά πενταετία τον Μάιο του 2024. Το ίδιο και οι επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2024. Η πρόβλεψη για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σταθερά σε συγκεκριμένο χρόνο στο μέλλον διασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία μιας κοινωνίας, τη δημοκρατική νομιμότητα και την πολιτική σταθερότητα.Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές, όπως και τα πρόωρα γεράματαμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είναι χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας.

Η  εικόνα μιας Ευρωπαϊκής Ελλάδας εκτεθειμένης στη σεναριολογία της εκλογολογίας σε καιρό μάλιστα υγειονομικής και οικονομικής κρίσης εύλογα αποτελεί πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας. Οι συζητήσεις περί του χρόνου των Εκλογών δείχνουν αυτοκαταστροφική νοοτροπία, μειωμένη πολιτική ευθυκρισία, κοινωνική αμεριμνησία και  απρονοησία.Σαν να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και το μόνο που λείπει μέσα στη δίνη της πανδημίας είναι οι εκλογές, παρά το ότι η νόσος του κορονοϊού είναι απειλητική και επικίνδυνη, λόγω της βιαιότητας, της πολυπλοκότητας και της πλανητικής διάστασης.Ορθολογικά, με αυξημένη εθνική ευαισθησίαλόγω της πολλαπλής κρίσης αλλά και του επετειακού έτους των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του ’21, επιβάλλεται η θετική συμβολή όλων, ώστε να εξασφαλιστούν με διακομματική συναίνεση οι δυνατότητες και προοπτικές  οικονομικήςκαι πολιτικής σταθερότητας.

 1.Άωρα και παράωρα εκλογικά σενάρια

 Εκλογολογία στην εποχή της πανδημίας;«Σ’ ενάργεια βγήκαν τα βουνά/ και σε γυρίζουν πίσω./ Και συ προσδοκία πού πας;/ Έχουν ξυπνήσει από ώρα οι αρνήσεις./ Κι εγώ, εγώ που είμαι και ονομάζομαιπροχωρημένη ώρα,/ τι γυρεύω ανάμεσα σε τούτες τις νήπιες διαθέσεις»;Οι στίχοι αυτοί της Κικής Δημουλά από το ποίημα «Άωρα και παράωρα» υποδηλώνουν με ενάργεια «τα βουνά και τις νηπιακές διαθέσεις», τα κομματικά εμπόδια, που υψώνουν κυρίως οι αριστεροί ριζοσπάστες στις δύσκολες  προσπάθειες της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την πανδημία και να επανεκκινήσει την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία.

Με το τέλος της πανδημίας δεν τελειώνει και η κρίση, γιατί μετά από αυτήν θα φανεί και το πραγματικό εύρος των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Δυστυχώς, αρκετοί πολίτες και πολιτικοί δεν διδάσκονται από τη ζωή και την Ιστορία, δεν ανταποκρίνονται εμφαντικά στην ατομική και κοινωνική υποχρέωση στοχαστικής σκέψης και δράσης με πολιτική «περίσκεψιν, αιδώ και δίκην». Η αντιμετώπιση και  τιθάσευση της πολλαπλής κρίσης και η προστασία των εθνικών συμφερόντων είναι ευθύνη όλων, όχι θεωρητικά αλλά άμεσα και στην πράξη, σε κλίμα εμπιστοσύνης και όχι δυσπιστίας ή καχυποψίας.

2.Οι κοινωνικοί ταραξίες και καταληψίες δεν είναι δημοκράτες

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι κομμουνιστές και γενικότερα οι αριστεροί ριζοσπάστες, απογοητευμένοι σε βαθμό απελπιστικό από την οριστική αποτυχία της σοβιετικής ουτοπίας, κινήθηκαν προς τα κομμουνιστικά άκρα δημιουργώντας ψευδώνυμα ριζοσπαστικά,«αντικαπιταλιστικά», κόμματα εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού, τον οποίον βλέπουν ως το καινούργιο φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.

Η στρατηγική της άκρας Αριστεράς ήταν πάντοτε η όξυνση και η εκμετάλλευση της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Με την προπαγάνδα της επιδεινώνει δυσάρεστες καταστάσεις και ενθαρρύνει κινήματα διαμαρτυρίας χωρίς να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις. Σ’ αυτή τη στρατηγική αγανάκτησης και δημαγωγίας προστέθηκε, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ακροαριστερή αντίληψη για την «αστική δημοκρατία», η περιφρόνησή των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών, όπως ακριβώς τις αποκαλούν περιφρονητικά οι φασίστες κάθε αποχρώσεως. Στο κίνημα της διαμαρτυρίας εντάσσεται και το αυτοαποκαλούμενο αντιφασιστικό κίνημα, το οποίο βασίζεται στη φαντασίωση της επιστροφής του μαύρου φασισμού, ενώ διατυπώνοντας φασιστοειδείς διεκδικήσεις πρόκειται στην ουσία για προσπάθεια επιστροφής του κόκκινου. Στην πραγματικότητα, αυτό προδίδει στο βάθοςένα καθυστερημένο πολιτικό επίπεδο εξέλιξης της δυναμικής σχέσης της κοινωνίας με την πολιτική και τη δημοκρατία.

Στις δύσκολες στιγμές, αποτελεί εθνικό καθήκον η αναζήτηση και στήριξη της πολιτικής αλήθειας, η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας με ατομική και κοινωνική ευθύνη. Η εκλογολογία, τα σενάρια, οι κομματικοί και προσωπικοί σχεδιασμοί, συνιστούν κυνικό τυχοδιωκτισμό και περιφρόνηση στον αγώνα και την αγωνία των πολιτών.Αυτή η συμπεριφορά δεν δείχνει απλά έλλειψη σοβαρότητας,   αλλά και έλλειψη σεβασμού προς την πραγματική κοινωνική δημοκρατία.Ο στίχος από τη Δημοτική Ποίηση,«Τι έχεις καημένε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις»,είναι λιγότερο λόγιος, αλλά ασφαλώς όχι λιγότερο ουσιώδηςκαι αποκαλυπτικός, για να περιγράψειακραίες συμπεριφορές στυγνής κομματικής εκμετάλλευσης μεγάλης δυστυχίας.Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά κανένας ασφαλώς δεν θα ξεχάσει τον ρόλο που έπαιξαν οι τυχοδιώκτες μικροπολιτικοί ντουφεκαλεύρηδες, κοινωνικοί ταραξίες και καταληψίες, αυτοί που συνεχώς απειλούν και κάνουν φασαρία, χωρίς ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες.

3. Με πολιτική αστάθεια μετά την πανδημία είναι αναστρέψιμηη οικονομία;

Η απάντηση είναι όχι, αναστρέψιμη είναι μόνο με προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν πρωτίστως την πολιτική σταθερότητα.Οι εξτρεμιστές βλάπτουν εξ ορισμού τις κοινωνίες, γιατί υπονομεύουνκαι υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο σε πρωτοφανή χυδαιότητα διαπαιδαγωγώντας νέους ανθρώπους με ανοίκειο τρόπο,«πώς να παλεύουν, πώς να νικάνε τους ταξικούς εχθρούς», ώστε να τους καταδικάζουν στην αποτυχία, κακοήθεια και ψυχική μιζέρια. Ζητούμενο; Ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωποπολιτών με αξιοπρέπεια, που να εκφράζει και να εκπροσωπεί τις παραγωγικές δυνάμεις, αυτές που μπορούν και θέλουν να πάνε την Ελλάδα ξανά μπροστά κατανοώντας αφενός  τη δυσφορία των πολιτών που απεχθάνονται τη στασιμότητα και αφετέρου το βάρος που προσθέτει στην οικονομία η άκαιρη εκλογολογία και η πρόωρη εκλογική διαδικασία.

 Τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση με τελικό στόχο να αφορούν τους πολλούς. Το πολιτικό πρόσημο της αναπτυξιακής  κατεύθυνσης και η στόχευσή τηςοφείλει να εκφράζει την δημοκρατική αντίληψη για μια νέα κοινωνική νοοτροπίαδημοκρατικής συνεργασίας δίνοντας έμφαση στη μετάβαση προς την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία. Να προηγηθούν εκείνες οι επενδύσεις που θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση και με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές» είναι ανυπερθέτως το 2023, στο τέλος της τετραετίας.Μετά την πανδημία απαιτείται επιπρόσθετη αναπτυξιακή προσπάθεια χωρίς πρόωρες εκλογές και χωρίς παράωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν ωφελεί η προσευχή του Μακρυγιάννη:  «Θεέ, δώσε μας γνώση και αρετή να σωθούμε, να μην χαθούμε παράωρα».Απαιτείται διαλεκτική και διαλλακτική κομματική ρητορικήως στοιχειώδης γνώση και πολιτική αρετή, συνεισφορά στην ιστορική καμπή που διέρχεται η χώρα, αλλά και ο πλανήτηςολόκληρος, χωρίς δίδυμες ή τρίδυμεςΕκλογές λόγω και του σύρριζα αποσταθεροποιητικού αναλογικούεκλογικού συστήματος.

14 Απριλίου 2021www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: