Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Το 1927 η οικογένεια Μπακόλα που εικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία, έφυγε από το Φιλιάτι όπου έμενε για πολλά χρόνια κι εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. «Αβραάμ Μπακόλας του Σιμαντόβ (πατέρας), Εσθήρ Μπακόλα (μητέρα), Ελισάβετ Μπακόλα (μεγάλη κόρη), Ραφαήλ Μπακόλας (υιός), Άννα Μπακόλα (καθισμένη δεξιά), Ευτυχία Μπακόλα (καθισμένη αριστερά), και Ραχήλ Μπακόλα (μωράκι, γεννηθείσα στην Κέρκυρα). Από αυτούς μόνο ο Ραφαήλ, η Ευτυχία και η Ραχήλ επιβίωσαν μετά τον πόλεμο.»  Ο μικρός της φωτογραφίας είναι ο δεκάχρονος Ραφαήλ Μπακόλας.

Το Φθινόπωρο του 1968 ο μικρός Ραφαήλ Μπακόλας της φωτογραφίας-επισκέφτηκε το Φιλιατι, να θυμηθεί κάτι από τα παιδικά του χρόνια- βρήκε το σπίτι που έμενε μίλησε με τους νέους ιδιοκτήτες που τον καλοδέχτηκαν- έβγαλαν και μια αναμνηστική φωτογραφία εκεί. Μαζί του είχε και την ξαδέλφη του Mollie Bacola Fromm, η οποία ζούσε στην Αμερική και η οποία τράβηξε κι άλλες φωτογραφίες με απόψεις των Φιλιατών.

Το 2020 επισκέφθηκε το Φιλιάτι ο Ραφαήλ Μπακόλας- εγγονός του προαναφερθέντα Ραφαήλ- ο οποίος ζει κι εργάζεται στην Αγγλία. Είδε   στο βιβλίο μας ¨Κάτι για το Φιλιάτι¨ και στην ιστοσελίδα ¨ΝΕΑ των Φιλιατών¨, αναφορές  για τους εβραίους των Φιλιατών και αφού μιλήσαμε στο τηλέφωνο επιστέφθηκε το Φιλιάτι το καλοκαίρι του 2020 για να γνωρίσει τον τόπο που έζησαν οι πρόγονοι του.

Χάρη σ’ αυτόν μας παραχωρήθηκαν οι νεότερες φωτογραφίες των Φιλιατών από την Annette B. Fromm- κόρη της Mollie Bacola Fromm η οποία της είχε τραβήξει το Φθινόπωρο του 1968 και τους ευχαριστούμε!

η παρακάτω είναι η αλάνα (γήπεδο μπάσκετ και διπλού, δεξιάα η παράγκα της Μπάντας) όπου σήμερα είναι ο Αι Δημήτρης

και μια σημερινή για σύγκριση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: