Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Διχαστική ρητορική – Πολιτικά Κόμματα Κοινοβουλίου

και Πεζοδρομίου –Φιλοτρομοκρατικήαριστερή νοοτροπία χωρίς πολιτικό

ορθολογισμό και πραγματισμό-Ακυβέρνητη Πολιτεία ή αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών;

Γιώργος Μαστορίδης

Στις δημοκρατίες  τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο χωρίς λεκτική ή άλλη βία. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα παράλληλα με την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία, έστω και με δανεικά, άνθισαν και τα τυραννικά αγκάθια των καταλήψεων και της τρομοκρατίας. Οι πληγές στο σώμα της κοινωνίας και δημοκρατίας από την ατιμώρητη μάλιστα μερικές φορές εγκληματική συμπεριφορά τρομοκρατών και καταληψιών, «χωρίς λύπην, χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ, χωρίς δίκην»,εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να προκαλούν κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Η κρατική χρεοκοπία και τα μνημόνια οφείλονται σε οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια. Μεγάλο ποσοστό ευθύνης ανήκει τόσο στην διχαστική ρητορική όσο και στην ασυνεννοησία των Πολιτικών Κομμάτων για την επίλυση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως οι καταλήψεις και η τρομοκρατία. Απουσιάζει παντελώς η κατά τον Πρωταγόρα πολιτική «αιδώς και δίκη», η θετική διαπαιδαγώγηση των πολιτών με έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό και το πνεύμα δικαιοσύνης.  Τα Αριστερά Πολιτικά Κόμματα μάλιστα λειτουργώντας και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω στις πλατείες και τους δρόμους πάσχουν από διχασμό πολιτικής προσωπικότητας. Σε καμιά ανεπτυγμένη δημοκρατική κοινωνίαδεν συμβαίνει αυτό: ισχύειένα από τα δύο, ή κόμματα διαμαρτυρίας ή κόμματα εξουσίας! Ορισμένα μάλιστα επιδεικνύουν ανοικτά και αντιδεοντολογικά φιλοτρομοκρατική συμπεριφορά χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις «μορφές πάλης και αγώνα» και «τρομονόμους» τις αντιτρομοκρατικές νομικές διατάξεις στοχεύοντας με την αναποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε Ακυβέρνητη Πολιτεία.

Ωστόσο ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ διακήρυσσε τη μεγάλη σημασία της νομοθεσίας για την πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών ενεργειών: «Είναι αλήθεια ότι ο νόμος δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να με αγαπήσει, αλλά μπορεί να τον εμποδίσει να με λυντσάρει, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό».Μόνο στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία οι καταληψίες και τρομοκράτες με κομματική καθοδήγηση ή ανοχή κλονίζουν συθέμελα τα πολιτικά και οικονομικά  ερείσματα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ειδικότερα, η έλλειψη σεβασμού και η παραβίαση των κανόνων δικαιοσύνης σε συνδυασμό με το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και η χρήση βίας είναι κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διακρίνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τόσο τους καταληψίες όσο και τους τρομοκράτες.

1. Διχαστική ρητορική και φιλοτρομοκρατική νοοτροπία χωρίς realpolitik

Ο διχαστικός πολιτικός λόγος από τη φύση του είναι µονοµερής και αντιδιαλεκτικός. Ο Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης Αντόνιο Γκράμσι (1891-1937) έχει  δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «ο αντιδιαλεκτικός πολιτικός Λόγος, ενέχει  σκωπτική, οπορτουνίστικη επιχειρηματολογία, δηλ. αριστερίστικη  θέση».  Κινεί τη μηχανή της δημαγωγίας και του λαϊκισμού με καύσιμη ύλη  τον μανιχαϊσμό, ή άσπρο ή μαύρο, αριστερά ή δεξιά,  όπως και στη γνωστή πολάκεια μαντινάδα του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος το 2015: «Το ΟΧΙ θέλει Έλληνες, το ΝΑΙ θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίζουνε τ’ αγρίμια από τις κότες». Όμως, όπως παραστατικά δηλώνει η σοφή λαϊκή παροιμία: «η ομόνοια χτίζει σπίτια, η διχόνοια τα γκρεμίζει». Ο ενωτικός με πνεύμα εθνικής ομόνοιας πολιτικός λόγος, σοβαρός και διαλεκτικός, νηφάλιος και ορθολογικός, είναι ο κύριος μοχλός της κοινωνικής ευημερίας.

Οι ηγεσίες, τα μέλη και οι ψηφοφόροι των αντιπολιτευτικών κομμάτων εθελοτυφλούν ακόμα και στα θετικά των κυβερνητικών πρακτικών. Για παράδειγμα, σε δημοσκοπική έρευνα της Pulse μόλις 2% των ψηφοφόρων αριστερού κομμουνιστικού κόμματος θεωρεί ότι ο ιός μεταδίδεται από τις πορείες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, όταν η κομμουνιστική Κίνα επέβαλε τον πιο αυστηρό εγκλεισμό με πλήρη απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Παροιμιώδης είναι και η δαιμονοποίηση του  successstory οποιουδήποτε κυβερνητικού σεναρίου επιτυχίας διοικητικού έργου. Αντί για κριτική, κομματική χολή: Πανδημία; «Δεν έχουν σχέδιο»! Αστυνόμευση; «Χούντα»! Δισεκατομμύρια για στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από τις καραντίνες; «Χάντρες και καθρεφτάκια»! Ελληνοτουρκικά; «Χωρίς στρατηγική»!

2.Τρομοκρατία (17 Νοέμβρη -Χρυσή Αυγή),Ακροαριστερή και Ακροδεξιά

Γιατί στα  Αριστερά Πολιτικά Κόμματα τα αυτονόητα είναι αδιανόητα; Για παράδειγμα, η βία και τρομοκρατία προέρχεται μόνο από το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, ενώ η Αριστερά δεν έχει κανένα όριο ούτε Άκρο; Οι Ακροαριστερές ακρότητες αγιοποιούνται, επειδή τάχα είναι για καλό σκοπό;  Αυτή η αντίληψη περί καλής αριστερής βίας είναι όχι μόνο ανιστόρητη και ιλαροτραγική, αλλά και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.Ειδικά η κομματική αριστερή υπεράσπιση της εικονικής και εκβιαστικής απεργίας πείνας του τρομοκράτη, ο οποίος δολοφονούσε πισώπλατα αθώους πολίτες, αναβίωσε πολιτικές μνήμες αντιλήψεων περί «τρομονόμων» κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Ειδικότερα τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ανέδειξαν στις δύσκολες ώρες της πανδημίας όλη την αθλιότητα την αριστερής δημαγωγίας. Όλα στο βωμό του εκβιασμούγια το αίτημα να επιλέξει φυλακή ο κατά συρροή δολοφόνος, που έβαψε τα χέρια του με αίμα, που δεν έδειξε το παραμικρό έλεος για τα ανυπεράσπιστα θύματά του. Κανένας σεβασμός ούτε προς τα αθώα θύματα ούτε στη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία μπορεί να εμποδίσει το «λυντσάρισμα» της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας των πολιτών.Κανένας προβληματισμός για το άφαντο 45άρι του αμετανόητου τρομοκράτη.

      Η ελληνική Αριστερά,εάν πραγματικά θέλεινα αποτελεί φιλοπροοδευτική και όχι φιλοτρομοκρατικήπολιτική δύναμη, πρέπει να σταματήσει να υπνοβατείκαι να καταδικάσει την Ακροαριστερή τυραννία ανομίας και βιαιοπραγίας. Να υιοθετήσει θέσεις που διασφαλίζουν πραγματικά την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας,χωρίς να υπερασπίζεται διχαστικές, μονολιθικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Να εξοβελίσει από το γονίδιό της τον διχασμό, τα σύνδρομα αριστερισμού και ανώριμου παλιμπαιδισμού, τα οποία υποδηλώνουν  αρρωστημένες εμμονές για την ικανοποίηση με κάθε τρόπο και μέσο της δικής της μειοψηφικής άποψης.

3.Το αριστερό δόγμα της κοινωνικής αναταραχήςκαι η δημοκρατική νομιμότητα

Ο αντικυβερνητισμός είναι η κυριότερη πολιτική φιλοσοφία και πρακτική της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς με βάση το δόγμα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Όμως αυτή η δογματική αντίληψη στοχεύοντας σε μικροκομματικά οφέλη αμφισβητεί την ίδια τη λογική και τη βαθύτερη ουσία της δημοκρατίας, δηλαδή τη δημοκρατική νομιμότητα.Στις δημοκρατικές χώρεςοι αντικυβερνητικές πορείες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, είναι ελάχιστες, ενώ στα ολοκληρωτικά πολιτεύματα, που θαυμάζει η Αριστερά, απουσιάζουν παντελώς, ακόμα και ως απλές διαμαρτυρίες.Είναι προφανής η διαφορά στην πολιτική πρακτική. Εκεί, η πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης και μάλιστα σε καιρό πανδημίας αποτελεί είδηση,  ενώστην Ελλάδα η αντικυβερνητικήπεζοδρομιακή δράση, κομματική και συντεχνιακή, αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας.

Οι μικροκομματικές αριστερές αντιλήψεις και πρακτικές για κομματικά οφέλη από τις αντικοινωνικές αναταραχές και  τις αντιδημοκρατικές Καταλήψεις  υπονομεύουν και αποσταθεροποιούν τη δημοκρατική νομιμότητα. Η χρήση βίας διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες και πολλαπλασιάζει τις κοινωνικές αδικίες. Το πεντάπτυχο των ιδιοτήτων της βιαιοπραγίας, ανομία- αυθαιρεσία- αλαζονεία- αυτοδικία- ατιμωρησία, πολύ εύκολα, όπως συμβαίνει και με τους ιούς στις πανδημίες, μπορεί να μετατρέψει μια απλή αναταραχή σε χιονοστιβάδα.  Η  κομματική κάλυψη καταλήψεων με αστειότητες, όπως «αν η κατάληψη έχει αποφασιστεί δημοκρατικά, τότε είναι θεμιτό μέσο αγώνα», δείχνει και υποκρισία και παντελή απουσία δημοκρατικής  ευαισθησίας και πατριωτικής ευθύνης.

4. Πολιτικά Κόμματα Κοινοβουλίου και όχι Πεζοδρομίου

Βασικά γνωρίσματα του κομματικού λαϊκισμού είναι η πελατειακή διάσταση, ο συγκρουσιακός χαρακτήρας, η έλλειψη συναίνεσης σε βασικές αρχές και η  μεροληπτική επιλογή του παρόντος έναντι του μέλλοντος, χωρίς μακροχρόνια στόχευση και προοπτική αγνοώντας τις μέλλουσες γενεές. Ωστόσο, τα Πολιτικά Κόμματα και μέσα και έξω από τη Βουλήείναι οι πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.Κάθε Πολιτικό Κόμμα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, εκτός των άλλων, είναι και παιδαγωγός. Η θετική δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των πολιτώνείναι βασική υποχρέωσή τους προς την κοινωνία, η οποία χρηματοδοτεί την λειτουργία τους.Με καλύτερη οργάνωση και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, μπορούν να υπηρετούν καλύτερα όλους τους πολίτες και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ολόκληρης της κοινωνίας.

Όλα τα Κόμματα διεκδικούν την εξουσία με συγκεκριμένες εναλλακτικές, θεμελιωμένες και αποτελεσματικές προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Το Κόμμα εξουσίας διαφέρει οργανωτικά και πολιτικά από την ομάδα (γκρουπούσκουλο) διαμαρτυρίας.Κεντρικός πυρήνας της κομματικής ιδεολογίας μπορεί και πρέπει να είναι οβολταιρικός σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος απαιτεί κοινωνική ωριμότητα και πολιτική υπευθυνότητα. Ο σεβασμός ως  θετικό συναίσθημα αφενός της αυτοεκτίμησης του ατόμου και αφετέρου της εκτίμησης προς τους άλλους αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες της δημοκρατίας. Ο κομματικός δογματισμός και ο ριζοσπαστικός εξτρεμισμός με αρτηριοσκληρωτικά διχαστικά συνθήματα προσβλέπουν τυχοδιωκτικά σε ανίσχυρη πολιτεία σαν πλοίο ακυβέρνητο χωρίς πυξίδα, εξαπατώντας για μικροκομματικά συμφέροντα τους χρήσιμους αφελείς ότι με αδύναμη κυβέρνηση η κοινωνία θα είναι ικανή να γκρεμίσει σύρριζα το… «σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».

Στην εποχή του διαδικτύου, η πεζοδρομιακή ανήθικη κομματική διαπαιδαγώγηση και πολιτική καθοδήγηση των πολιτών με τον τηλεβόα (ντουντούκα) είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Η ριζοσπαστική διαπαιδαγώγηση στην εχθροπάθεια, την ασέβεια της ανομίας και την τυραννία της βιαιοπραγίας των καταλήψεων αποτελούν αποτρόπαιηκαι αντικοινωνική συμπεριφορά. Αντίθετα, η δημοκρατική λειτουργία των Πολιτικών Κομμάτων, ώστε ως δημιουργικοί και αποτελεσματικοί κοινωνικοί οργανισμοί να υπηρετούν ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο την εκλογική τους πελατεία, να προσβλέπουν στις μελλοντικές γενιές και όχι σε συνεχείς εκλογές, στηρίζει και ενισχύει τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Νομιμότητα, ποιότητα, αποτελεσματικότητα και σταθερότητα της δημοκρατίας είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες για την κοινωνική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη.Κυρίως, η δημοκρατική νομιμότητα και σταθερότητα πρέπει να διαφυλάσσονται ως «κόρη οφθαλμού» και να αποτελούν πρώτη εκπαιδευτική και πολιτική προτεραιότητα τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών.

www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: