Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

Πολιτική ανωριμότητα και παραβατικότητα: «Βολεύει ιδιαίτερα να είναι κάποιος ανώριμος» (Καντ, Τι είναιΔιαφωτισμός) -Ρήγας Φεραίος:  «Οι Νόμοι  να ειν’ ο πρώτος και μόνος οδηγός»- Αντικοινωνική Παραβατική Αριστερά–Η δημοκρατική αποστολή της Αστυνομίας

            Γιώργος Μαστορίδης

Η συχνότερη εκτίμηση  των ειδικών για την πολύπλευρη κρίση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα η πανδημία του κορονοϊού είναι πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Τι επιφυλάσσει όμως το αύριο; Ποια θα είναι η εικόνα της κοινωνίας και του πλανήτη την επομένη της πανδημίας; Παραμένει ζητούμενο εάν η πανδημία θα οδηγήσει πολίτες και πολιτικούς στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για πολύ αποφασιστικότερη αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως προστασία του περιβάλλοντος, ψηφιακός μετασχηματισμός, κοινωνική πόλωση,  μεταναστευτικά ρεύματα, γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Πέραν όμως από τον στενό ορίζοντα της πανδημίας πολίτες και πολιτικοί θεσμοί (κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα κ.ά.) όλων των χωρών προσβλέπουν με εξωστρέφεια και προοπτική την εξέλιξη στις εθνικές οικονομίες τις επόμενες δεκαετίες μετά τους εμβολιασμούς. Η έννοια της εξωστρέφειας περιλαμβάνει τόσο το Διεθνές Εμπόριο Υλικών Αγαθών όσο και τις δημιουργικές καινοτομίες, τις νέες ιδέες, μεθόδους και πρακτικές σε όλους τομείς του πολιτισμού, ειδικά όσον αφοράτην αναμενόμενη εκτεταμένη χρήση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω μεγαλύτερη αυτοματοποίησης, τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταποίηση των προϊόντων.Στη σύγχρονη εποχήοι αέναες ανταλλαγές ιδεών, φιλοσοφικών σκέψεων και πολιτικών ρευμάτων ανάμεσα στους λαούς ενισχύονται όχι τόσο με τα μακρινά ταξίδια όσο με τα μέσα επικοινωνίας και το Διαδίκτυο. Για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών  βασική προϋπόθεση είναι η διασφάλιση πολιτικής σταθερότηταςμε την ενδυνάμωσητης πολιτικής ωριμότηταςκαι της δημοκρατικής συνειδητοποίησης για την αποδοχή και ενίσχυση των θεμελιωδών προταγμάτων του Δημοκρατικού Διαφωτισμού:  ελευθερίας, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού.

1.Το πρόβλημα δημοκρατικής ενηλικίωσης

«Η οκνηρία και η δειλία είναι οι αιτίες, για τις οποίες τόσο πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν σ’ όλη τους τη ζωή ανώριμοι, μόλο που η φύση τούς έχει ήδη αποδεσμεύσει από την ξένη καθοδήγηση και ορισμένοι άλλοι γίνονται τόσο εύκολα κηδεμόνες τους. Βολεύει ιδιαίτερα να είναι κάποιος ανώριμος… Σ’ ένα ελεύθερο καθεστώς δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για τη δημόσια τάξη και τη σύμπνοια του κοινωνικού συνόλου. Μόνοι τους οι άνθρωποι προσπαθούν σιγά σιγά να βγουν από τη βαρβαρότητα, αρκεί να μη σοφίζονται σκόπιμα τρόπους προκειμένου να κρατηθούν σ’ αυτή την κατάσταση» (Καντ, Τι είναι ο Διαφωτισμός 1784). 

Οι κομματικές τρικλοποδιές, τα κομματικά σοφίσματα και τεχνάσματα παραπλάνησης και εξαπάτησης αποκαλύπτουν πνευματική αδράνεια και ατολμία προσαρμογής στις νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Η κομματική δημαγωγία οδηγεί στην κυριαρχία πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας με τεράστιο κοινωνικό τίμημα. Η απόλυτη άρνηση της πανδημικής πραγματικότητας από τα Αριστερά Κόμματα της Αντιπολίτευσηςφανερώνει αντιλήψεις και ιδεοληψίες εκτός τόπου και χρόνου. Είναι παντελώς ανιστόρητοι όσοι,  αντί να προσπαθούν να διορθώσου συλλογικά λάθη και αστοχίες του πολιτικού συστήματος, μετατρέπουν τηνπανδημική και οικονομική κρίση σε μικροκομματικά παιγνίδια «τρικλοποδιάς» στους θεσμούς με στρεψοδικίες και προπαγάνδα.

Η ελληνική δημοκρατία βιώνει ένα σημαντικό έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα της Αριστεράς όσον αφορά την τήρηση των δημοκρατικών νόμων και τη διαφύλαξή τους ως «κόρην οφθαλμού». Είναι άξια επισήμανσης η καταφανής έλλειψη πολιτικού ορθολογισμούκαι δημοκρατικής ωριμότητας. Στην εποχή του Διαδικτύου και σε καιρό πανδημίας η επιλογή και κατάχρηση της κομματικής ντουντούκας  σε συνεχείς πορείες, διαδηλώσεις και  συγκεντρώσεις αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοκρατικής ανωριμότητας και παραβατικότητας: δώδεκα ημερησίως, 623 σε 52 ημέρες, οι μισές για άμεση στήριξη του αμετανόητου τρομοκράτη και έμμεση  καταξίωση της αιματηρής πολιτικής βίας και δολοφονικής αδικίας.Πρώτιστο μέλημα των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στις αναπτυγμένες δημοκρατικές χώρες είναι η εφαρμογή των νόμων στην πράξη.

2.Αριστερή διαπαιδαγώγηση

Ηέννομη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και η χρηματοδότησή τους από την κοινωνία επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στους νόμους με πρώτη προτεραιότητα τη δημοκρατική ευνομία. Χαρακτηριστική είναι  αντιπολιτική διαπαιδαγώγηση που επιφυλάσσει η Αριστερά στους νέους με συνέπεια οι 35ρηδες Αριστεροί να θεωρούνται και να είναι ανώριμοι «ημιπιτσιρικάδες», οι οποίοι αγνοούν τα όρια του ακτιβισμού και της πολιτικής βίας! Προφανώς η πολιτική ανωριμότητα οφείλεται και στα μέσα της κομματικής διαπαιδαγώγησης και καθοδήγησης που απαλλάσσουντους αριστερούς νέους από το βάρος της ενηλικίωσης και των συνεπειών από τις πράξειςτους:

α)Υποκίνηση στην ανομία

«Δεν θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός στα πανεπιστήμια. Και λέμε με σαφήνεια ότι θα ενθαρρύνουμε όποιες πρωτοβουλίες θα λάβουν οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές!»,«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στις πανεπιστημιακές αρχές και στους φοιτητές που θα αντιδράσουν στην εφαρμογή αυτού του νόμου». Βίαιες δηλώσεις παρωχημένης αριστερής υποκουλτούρας με νεανικά επακόλουθα κτισίματα γραφείων, σακούλες σκουπιδιών πάνω στα πρυτανικά γραφεία, διαπόμπευση πρυτάνεων κ.ά.

β) Παραπληροφόρηση και Προπαγάνδα

Το αποσπασματικό βιντεάκι με τη μισή εικόνα, χωρίς την απόπειρα αρπαγής του όπλου από τον αστυνομικό, είναι παραπλανητικό. Το αφαιρετικό βίντεο δεν είναι ντοκουμέντο, είναι άποψη, δεν είναι μάρτυρας των γεγονότων, αλλά ψευδομάρτυρας – είναι σχεδόν πάντοτε μεροληπτικό, ελλειπτικό, ιδεολογικά νοηματοδοτημένο, άρα αναξιόπιστο. Γι’ αυτό είναι σωστή η απόφαση κάθε αστυνομικός να φέρει πάνω του και μια κάμερα καταγραφής.

      Η στρεψοδικία και η διαστρέβλωση των γεγονότων, η παραπλανητική και προπαγανδιστική πληροφόρηση για το «ιερό» δικαίωμα  του Αμετανόητο Αριστερού Τρομοκράτη να επιλέξει ο ίδιος σωφρονιστικό κατάστημα της αρεσκείας του, ήταν τόσο αποτελεσματική, ώστε αρκετοί «χρήσιμοι αφελείς»συμπαραστάτες ζητούσαν από την Πρόεδρο να κάνει δικαστικό πραξικόπημα! «Βολεύει ιδιαίτερα να είναι κάποιος ανώριμος».Όμως, ο σύγχρονος Πολιτικός Πολιτισμός και ο Δημοκρατικός Διαφωτισμός απαιτούναπόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. 

3.Θεσμική και δημοκρατική η αποστολή της Αστυνομίας

Στην Ολλανδία είναι καθιερωμένη η νόμιμη βία της Αστυνομίας, όταν πρόκειται για τη διάλυση συγκεντρώσεων υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Η διασφάλιση της υγείας και της ελευθερίας των πολιτών, η προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, καθώς και όλων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, είναι προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και αυτές οι αρμοδιότητες ανατίθενται στην Αστυνομία, η οποία αποτελεί θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας. 

      Η έννοια λοιπόν της δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του Αστυνομικού θεσμού, εφόσον κύρια συνιστώσα του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η έννομη προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών χωρίς καμία απολύτως διάκριση.Στο πλαίσιο αυτό τα περιστατικά άνομης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι βεβαίως απαράδεκτα και καταδικαστέα. Οι Αστυνομικοί πρέπει να ασκούν έννομη βία για την εφαρμογή των νόμων του Κράτους Δικαίου χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα.Η Ελληνική Αστυνομία μάλιστα σε σχέση με άλλες χώρες  χρησιμοποιεί τα λιγότερα και πιο ήπια μέσα καταστολής, χωρίς λαστιχένιες σφαίρες, σπρέι, άλογα, χειροβομβίδες, καουτσούκ ή αστυνομικούς σκύλους. Οι νόμιμοι πολίτες και τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα οφείλουν να στηρίζουν και όχι να βρίζουν την Αστυνομία.

Ποιοι τελικά ασκούν βία, Αστυνομικοί ή Αναρχοφασίστες με ρόπαλα και μολότοφ; Για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη εκτοξεύτηκαν πάνω από 500 εκρηκτικοί μηχανισμοί και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Και ποιος κερδίζει με την αστήρικτη προπαγάνδα περί αστυνομοκρατίας,καταστολής, βίας, χούντας και δεκαετίας του ’50;Μόνο λούμπεν στοιχεία του υποκόσμου και πολιτικά κόμματα που δεν μπορούν να αρθρώσουν σύγχρονο πολιτικό λόγο με δημοκρατικά επιχειρήματα.

4.Ο θεσμικός ρόλος των πολιτικών κομμάτων

«Οι Νόμοι  να ειν’ ο πρώτος και μόνος  οδηγός» διακήρυσσε ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δημοκρατική συνείδηση υποστηρίζει ότι«δεν θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός στα Πανεπιστήμια»! Ευθύνη όμως για την προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν έχει μόνο η Αστυνομία, αλλά και τα Κόμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Κοινωνία. Και  η συνολική λειτουργία των θεσμών,της Αστυνομίαςκαι των Κομμάτων,είναι στενά συνυφασμένη με τησυστημική έννομη τάξη  επηρεάζοντας καταλυτικά την καθημερινότητα των πολιτών είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατισμού πρέπει να αποφεύγονται οι Κομματικές Ακρότητες.  Τα τραγικά επεισόδια της Νέας Σμύρνης με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ότι  τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, ο ένας μάλιστα με σοβαρά τραύματα νοσηλεύτηκε επί 15 ημέρες σε Νοσοκομείο, υποδηλώνουν αφενός βαθιά περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και αφετέρου εντελώς αδικαιολόγητο τοξικό μίσος και κομματική εχθροπάθεια εναντίον της Αστυνομίας. Τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν «πατάνε σε δύο βάρκες», συστημικής και αντισυστημικής νοοτροπίας. Πρώτιστο καθήκον τους είναι η δημοκρατική ταυτότητα και νομιμότητα.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ευτράπελα και σατιρικά δημοσιεύματα ανέδειξαν στο Διαδίκτυο όχι μόνο την κομματική ακρότητα και επικινδυνότητα, αλλά και τη γραφικότητα και γελοιότητα, της «ανταρσίας» στη Νέα Σμύρνη:«Περιμένοντας τους αντάρτες»! «Μπήκαν οι αντάρτες σύρριζα μέσα στη Νέα Σμύρνη με αρχηγούς τον Τσίπρα, τον Σκουρλέτη και τον Σπίρτζη»!«Ο αρχηγός των ανταρτών συνελήφθη, επειδή δέρνοντας αστυνομικούς ατυχώς έχασε το πορτοφόλι του και πήγε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα να το αναζητήσει»!

Οι εκβιασμοί τρομοκρατών και όψιμων ανταρτών απέναντι στην κοινωνία και το Κράτος Δικαίου είναι πολιτική ανοησία. Ειδικά σήμερα το κύριο πρόβλημα είναι «το τέλος του πολέμου», τι θα αφήσει πίσω της η πανδημία: ανεργία, μείωση εισοδημάτων, χρεοκοπία επιχειρήσεων και ιδιωτών, υψηλά δημόσια και ιδιωτικά χρέη, ανισότητες και νεόπτωχοι. Στο πλαίσιο αυτό πολίτες και κόμματα πρέπει να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν χωρίς «οκνηρία και δειλία»δημιουργικές πρωτοβουλίες αφενός υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας, κοινωνικής ευνομίας και  πολιτικής ευστάθειας, αφετέρου υπέρ του οικονομικού σχεδιασμούαναπτυξιακών προγραμμάτων από τα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούςγια τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις εθνικές οικονομίες.

www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: