Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


(από το βιβλίο ¨Κάτι για το Φιλιάτι¨)

Το 1808 ήρθε στην Τσαμουριά ο Κολοκοτρώνης και στρατολόγησε   3.000 άνδρες για την ίδρυση ελληνοαλβανικού κράτους γράφει ο Ν. Ζιάγκος.   Για το ίδιο θέμα γράφει κι  ο Νικόλαος Σκόπας, δάσκαλος  και λαογράφος από τον Τσαμαντά.  Με αφορμή άρθρο στην εφημερίδα ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ μας είπε πως, στον ιστορικό πλάτανο στο Πούσι το Πλατύ ήρθε και μίλησε στους Τσάμηδες ο Κολοκοτρώνης. και μας έδωσε και τα παρακάτω στοιχεία:

«….Διάβασα αναφορά  σας στο ιστορικό καφενείο «Η ΟΑΣΗ» του Τάση Δήμου που πρωτολειτούργησε στις αρχές του αιώνα  στο γραφικότερο σημείο των Φιλιατών στον Πλάτανο και στο Πούσι το Πλατύ και συνέδεσε την ιστορία του με το Φιλιάτι όσο κανένας άλλος χώρος διασκέδασης και ψυχαγώγησης. Εκεί μαζεύονταν και διασκέδαζαν όχι μονάχα οι Χριστιανοί, αλλά και οι αγάδες των Φιλιατών της εποχής εκείνης.  Και σ’αυτά τα πούσια (πηγάδια) αναφέρεται η λαϊκή μούσα της επαρχίας μας για να υμνήσει τους αγώνες των Σουλιωτών στα τραγούδια της, μερικά από τα οποία έχω στο αρχείο μου. Ας είναι τα παρακάνω ελάχιστος φόρος τιμής, στην μνήμη του Γιώργου Βουγίδη που μου τα είχε εμπιστευτεί»:

«Ανάμεσα στα πούσια τα Φιλιατιώτικα μαζεύονται οι αγάδες και τα αγαδαριά

και κάνουν μια κουβέντα κι ένα μπουραντά: να παν στο Κακοσούλι να βάλουνε φωτιά. Κι αυτοί οι Κακοσουλιώτες, αυτά τα σκυλιά τους πήραν κυνηγώντας ως το Αϊ Λιά. Γυρίζει ο Ντέμος πίσω και ο Μπραϊμ αγάς: Μην κάνετε νισάφι στούτη την Τουρκιά, π’αφήσανε τις κάπες και τα πεσιλιά…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: