Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ProtoThema.gr
main_gold_1

10/02/2021, 17:21

Επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολλαρίων και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στην Βορειοανατολική Χαλκιδική είναι μόνο μερικά από τα αναπτυξιακά οφέλη της νέας συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός με την Ελληνική Κυβέρνηση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Sponsored Content

Σε μια εποχή που η διεθνής συζήτηση για τις επενδύσεις στον ορυκτό πλούτο σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του  περιβάλλοντος είναι έντονη σε κάθε επίπεδο, τα θετικά αποτελέσματα στις εθνικές οικονομίες και η αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών αναδεικνύονται σε προτεραιότητες. Η ανάδειξη αυτή συνοδεύεται από μια πρόκληση υπευθυνότητας που δεν είναι άλλη από τον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό πλούτο, μέσω της εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BAT) που εφαρμόζονται από τον μεταλλευτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία ακολουθεί η Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) από το ξεκίνημα της δραστηριότητάς της στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Σήμερα, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε εξέχουσα πηγή παραγωγής χρυσού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η επένδυση στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου δρομολογείται πλέον με ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Με το νέο σχέδιο όχι μόνο δυναμώνει η εθνική οικονομία (αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη) αλλά επωφελείται ποικιλοτρόπως και η τοπική κοινωνία.

Χημειο_Ελληνικος_Χρυσος

Το μέλλον των μεταλλείων
Τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών καθώς και το έργο των Σκουριών, που έχει ολοκληρωθεί κατά 50% είναι το κύριο πεδίο δράσης αυτού του νέου επενδυτικού σχεδίου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: Ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών, αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως (από 400.000 τόνους σήμερα), αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει την αύξηση εξαγωγών, περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα (μεταλλείο Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου) και δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Μεταλλειο_Ολυμπιαδας_05

Οι αριθμοί τα λένε όλα
Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:
• $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
• 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
• €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
• 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός τους στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
• €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
• €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης,
σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
• Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Εργαζομενοι_Μεταλλειων_02

Τί ακριβώς θα γίνει στις Σκουριές;
Το έργο των Σκουριών αφορά στην εκμετάλλευση του υψηλής ποιότητας πορφυριτικού κοιτάσματος χρυσού-χαλκού το οποίο προς το παρόν είναι κατά το ήμισυ κατασκευασμένο. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 23 χρόνια με βάση τα τρέχοντα αποθέματα.
Η εταιρεία δρομολογεί βασικές τεχνικές εργασίες στο συγκεκριμένο έργο με πρόσθετο σχεδιασμό αναθεωρώντας τη μελέτη για το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων. Έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο φάκελος για την έγκριση της εφαρμογής της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Επιπλέον, εξελίσσεται η διερεύνηση για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης ενώ μόλις ξεκινήσουν εκ νέου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια.
Περιηγηθείτε ψηφιακά στο έργο των Σκουριών εδώ.

Χωρος_Ξηρης_Αποθεσης_Κοκκινολακκα_01

Πολύτιμη Ολυμπιάδα
Η Ολυμπιάδα είναι ένα μεταλλείο χρυσού-αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου, το οποίο η Eldorado εκσυγχρόνισε και έθεσε εκ νέου σε παραγωγική λειτουργία στα τέλη του 2017. Το μεταλλείο παρήγαγε πάνω από 58.000 ουγγιές χρυσού το 2020, ενώ ο τρέχων σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει αύξηση της παραγωγής σε περίπου 65.000 και 70.000 ουγγιές χρυσού ετησίως έως το 2023. Βάσει των σημερινών αποθεμάτων, το Μεταλλείο Ολυμπιάδας έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 21 ετών.
Περιηγηθείτε ψηφιακά στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας εδώ

Στρατωνι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: