Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Θάνος Κώτσης 

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης και με αφορμή μια φωτογραφία απ’ τον γάμο της κόρης του δασκάλου Γιώργου Χαρίση στα χρόνια της «σοσιαλιστικής οικοδόμησης», ένα τραγελαφικό περιστατικό απ’ το χωριό Αλύκου. Το γνωστό τραγούδι της αγάπης «Βάτους και αγκάθια πάτησα Βασίλω» οδηγεί τον δάσκαλο του χωριού στα γραφεία της κομματικής οργάνωσης για επίπληξη, καθώς, κατά τον ατσίδα πληροφοριοδότη, σε κάποιους στίχους προπαγανδίζει την αδυναμία του συστήματος να προσφέρει ευημερία. Γεγονός που φυσικά τιμωρούνταν με φυλάκιση ως προπαγάνδα κατά του κόμματος.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, άτομα που στέκονται

«Για να σου πω ένα παράδειγμα. Φέτος τ’ αμπέλια δεν γίνανε Βασίλω, αυτό ήταν αντίθετο και γίνηκε ζήτημα. Απ’ την ασφάλεια ήταν αντίθετο αυτό. Μου το χαν πει εμένα μια φορά.. Γιατί το λέτε αυτό, ότι δεν γίνηκαν σταφύλια, αφού έχουμε, κάνουμε. Φέτος τα στάρια δεν γίνηκαν Βασίλω μου, γιατί συνεχούσε αυτό το τραγούδι. Και τι ψωμί θα φάμε; Να μην θίξεις ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Δεν μπορώ, είπα, τα έχει η λαογραφία αυτά. Γιατί τότε υπήρχε φτώχεια και την τραγουδούσε ο κόσμος τη φτώχεια. Η νύφη να είναι προετοιμασμένη, δεν έχει ψωμί φέτο, να μην τρώει πολύ. Και μετά φτώχεια υπήρχε, αλλά που να το λέγες. Σε πήγαιναν μέσα. Στο γάμο για να καταλάβεις σταμάτησαν αυτές οι αρετές που δίναμε στο ψίκι. Με τη βοήθεια του κόμματος, έπρεπε να βάζες την λέξη κόμμα μέσα. Αυτός έχει τέτοιο σκοπό ήλεγαν. Δηλαδή, να καταρρεύσει το σύστημα. Δεν είναι ικανό το σύστημα να κρατήσει τον κόσμο; Δεν έχει ψωμί, δεν έχει σταφύλια;»Γιώργος Χαρίσης, Αλύκου, 1934.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: