Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Του Πέτρου  Μίντζα

Όπως αποδείχτηκε, ούτε ο καθαρισμός του φράγματος στο Ράι, ούτε η  πρόσληψη συντηρητή για να επιβλέπει και να ανοιγοκλείνει τις πόρτες του, έλυσαν τελικά το πρόβλημα της υπερχείλισης του Καλαμά.

Ο Καλαμάς φούσκωσε και πάλι, ξεχείλισε για μία φορά ακόμα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και τα λασπόνερα κάλυψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από τη Βρυσέλλα μέχρι την Νεράιδα. Χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αγροτικά μηχανήματα, αλλά και σπίτια καλύφθηκαν από τα λασπόνερα. Οι ζημιές είναι και αυτή τη φορά τεράστιες.

Οι καλλιεργητές που βρίσκονται σε απόγνωση διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε «κάθε χρόνο παθαίνουν ανυπολόγιστες ζημιές από τις πλημύρες και οι αποζημιώσεις που παίρνουν είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα της σποράς».

Οι καλλιεργητές λένε «κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, διαφορετικά πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτόν τον τόπο και να αναζητήσουμε καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό».

Διάβασα ότι μερικοί «ειδήμονες» θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού φράγματος πού βρίσκεται στην περιοχή της Λαψίστας. «Λένε «όταν ανοίγουν τις πόρτες στο φράγμα της Λαψίστας, φεύγει μεγάλος όγκος νερού από αυτό, φουσκώνει ο Καλαμάς και το νερό βγαίνει στα χωράφια».

Άλλη αιτία, σύμφωνα πάντα με κάποιους «ειδήμονες», είναι η μη σωστή λειτουργία του φράγματος του Καλαμά στη θέση Ράγιο.

Θα ήθελα να καταθέσω για πολλοστή φορά την ταπεινή μου άποψη για το ποια είναι τα πραγματικά αίτια της υπερχείλισης του Καλαμά, που ξεχειλίζει όλο και πιο συχνά όταν βρέχει λίγο παραπάνω και οι κάμποι της Βρυσέλλας, του Παραποτάμου, της Σκάλας και της Κορύτιανης, μετατρέπονται σε μία απέραντη λίμνη.

Από τη δεκαετία του ‘50 που κατασκευάστηκαν τα φράγματα του Καλαμά και της Λαψίστας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 που έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο βουνό Γκούμανη, σπάνια ξεχείλιζε το ποτάμι. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την πτώση βράχων που έφραξαν την κοίτη του ποταμού, στην παραπάνω θέση. Οι αρμόδιες υπηρεσίας της Νομαρχίας τότε, άνοιξαν μόνο μία μικρή δίοδο –τάφρο για να περνάει το νερό και δεν καθάρισαν την κοίτη σε όλο της το πλάτος. Με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια να συσσωρευτεί μεγάλος όγκος φερτών υλικών μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κοίτη, καθώς και το βάθος του ποταμού από την Γκούμανη μέχρι την Νεράιδα-Μενίνα.

Σε μερικά σημεία μάλιστα, ο πυθμένας του Καλαμά είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα χωράφια.

Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης, ευχής έργον θα ήταν-αν φυσικά θέλει να απαλλάξει τους γεωργούς από αυτόν το βραχνά- να μεριμνήσει για την εμβάθυνση, καθώς και για τον καθαρισμό της κοίτης του Καλαμά, από την Γκούμανη μέχρι τη Γέφυρα της Νεράιδας – Μενίνας. Τότε και μόνο θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα που ταλανίζει όλο και περισσότερο τους καλλιεργητές της περιοχής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Σημείωση ιστοσελίδας: Προσεγμένη και σωστότατη η αναφορά σου φίλε Πέτρο, να προσθέσω πως η ιστοσελίδα έχει αναρτήσει παλιές ειδήσεις για πλημύρες προπολεμικά- πριν γίνει το φράγμα. Όμως κάποιοι είναι αδιάβαστοι και όποιος δεν μελετά την ιστορία του τόπου του…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: