Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Του Πέτρου Μίντζα       

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να βάλει λουκέτο στο υποκατάστημά της στο Φιλιάτι, θα επανέλθω για πολλοστή φορά στο οξυμένο πρόβλημα της εγκατάλειψης και της περιθωριοποίησης του πονεμένου και δύσμοιρου Δήμου Φιλιατών.

Η παρέμβασή μου αυτή έχει ως σκοπό την ανάδειξη του συνεχιζόμενου δράματος που ζουν οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι (στην πλειονότητά υπερήλικες) στο  μισοπεθαμένο Φιλιάτι και στα ημιθανή  χωριά του, οι οποίοι  υφίστανται µία απίστευτη ταλαιπωρία και καταπονούνται οικονομικά, λόγω του χαμηλού επιπέδου βασικών τεχνολογικών και κοινωνικών υποδομών.

Οι καταργήσεις βασικών υπηρεσιών στο ακριτικό Φιλιάτι και η πλήρης αδιαφορία που δυστυχώς επιδεικνύει η Πολιτεία και κυρίως το έντονο αίσθηµα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι των χωριών στην ελληνοαλβανική µεθόριο, αναγκάζει και τους τελευταίους εναποµείναντες υπερήλικες κατοίκους του ορεινού όγκου του  Δήμου Φιλιατών να σκεφτούν το ενδεχόµενο να ακολουθήσουν τα παιδιά τους στα µεγάλα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας οριστικά τα σπίτια τους στα χωριά.

Η κωµόπολη των Φιλιατών τα τελευταία χρόνια παρακµάζεται και αποψιλώνεται. Υπηρεσίες και Οργανισµοί καταργούνται ή μεταφέρονται στην Ηγουµενίτσα, ενώ λείπουν και οι στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες στα ορεινά και ημιορεινά χωριά του Δήμου Φιλιατών.

Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Δήμος Φιλιατών τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σκληρά και απανωτά. 

Και σαν να µην µας έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα  η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να  κλείσει (με τις ευλογίες της κυβέρνησης) το υποκατάστημά της, που είναι το τελευταίο εν λειτουργία που έχει απομένει στην άλλοτε σφύζουσα από ζωή κωμόπολη των Φιλιατών.

Αγνοώντας  ότι η παύση λειτουργίας του τελευταίου τραπεζικού υποκαταστήματος,  θα πλήξει σοβαρά την καθημερινότητα των υπερηλίκων-ανήμπορων κατοίκων που ζουν ακόμη σ’ αυτή την μειονεκτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή. Αφού θα  είναι αναγκασμένοι  να διανύσουν μέχρι και 60 χιλιόμετρα  πληρώνοντας ταξί,  για να φτάσουν στην Ηγουμενίτσα, προκειμένου να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές .

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, κανείς αιρετός τα προηγούμενα χρόνια δεν αντέδρασε έντονα στην αποψίλωση της κωμόπολης των Φιλιατών από τις κρατικές υπηρεσίες.  Σχεδόν όλοι τους αρκέστηκαν στην έκδοση ψηφισμάτων και στην αποστολή  επιστολών  διαμαρτυρίας.

Αν πράγματι θέλουμε να αποτρέψουμε τον αφανισμό του Δήμου Φιλιατών από το χάρτη, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αρραγές  μέτωπο με επικεφαλής την Δημοτική Αρχή και τη συνεργασία όλων των φορέων του τόπου μας, για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και να ασκηθεί αφόρητη πίεση προς τους κυβερνώντες, προκειμένου να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους των Φιλιατών, 47 χωριών  και 25 συνοικισμών.

Πρέπει συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αντισταθούμε, να ενώσουμε τις φωνές μας και να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο!!!

Είναι η μόνη λύση για να σταματήσει  επιτέλους πληθυσμιακή αφαίμαξη και να παραμείνουν οι λιγοστοί εναπομείναντες νέοι άνθρωποι στην περιοχή μας, ώστε να μην αφανιστεί τελείως το Φιλιάτι και τα 47 χωριά του.

Ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Φιλιατών μοιάζει σήμερα με έναν διασωληνωμένο ασθενή που δίνει σκληρή μάχη στην εντατική για να κρατηθεί στη ζωή.

Αν δεν αντισταθούμε τώρα δυναμικά – συλλογικά, το Φιλιάτι και τα χωριά του σε λίγα χρόνια θα νεκρώσουν τελείως και η περιοχή από τον Καλαμά μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, θα μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: