Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

η Αγία Τριάδα πριν γίνει το καμπαναριό, Αρχείο Πέτρο Παππά

το παρακάτω ιστορικό σημείωμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φίλε Κύριε Διευθυντά,

Εις το υπ’ αριθ. 76 φυλ. της 15ης Φεβρουαρίου 1950 εδημοσιεύθη μια Ιστορική Μελέτη του εγκρίτου λαογράφου συμπατριώτου διδασκάλου κ. Βασ . Μπαρά περί της κωμοπόλεως Φιλιατών και περί του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος. Εις τον κεφάλαιον τούτο περί της Αγίας Τριάδος έρχομαι διά του παρόντος όπως συμπληρώσω ολίγα τινά. Μετά την περάτωσιν του Ναού τούτου ο αείμνηστος και πρωτοστατών διά την περάτωσιν έξαρχος του Πατριαρχείου και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Παρθένιος εκτιμών τας αρετάς του εκ του χωρίου Βαβουρίου Οικονόμου Παπά Γεωργίου – Καραμπίνα ευρισκομένου κατά την εποχήν εκείνην εις Κων/πολιν ως εφημέριος του εις Γαλατά Ιερού Ναού της Παναγίας και συνεννοηθείς μετά των λοιπών έστειλεν επιστολήν είς τούτον όπως έλθη ως εφημέριος εις Αγίαν Τριάδα. Παρ’ ότι η θέσις των Φιλιατών ήτο μειονεκτική της της Κων/πολεως ο αείμνηστος Οικονόμος Παπά Γεώργιος Καραμπίνας ήθελε να παράσχη και εκ του συνεγγυς τας πολλαπλάς υπηρεσίας του εις τε την Πατρίδα και τους συμπατριώτας. Μόλις έλαβε την προσκλητήριον επιστολήν μετέβη εις το Πατριαρχείον ίνα λάβη την ευλογίαν και την συμβουλήν του συμπατρίωτου και εκ Πλησιβίτσης καταγομένου Πατριάρχου Ανθίμου Τσάτσου. Όταν ήκουσεν ο Πατριάρχης ότι εκ της γενετείρας μας εκ Φιλιατών εκάλειτο του είπεν επί λέξει: «Οικονόμε. Ενόσω η Πατρίς μας σε καλεί να προσφέρης τας υπηρεσίας σου να πας». Τότε ο αείμνηστος Οικονόμος έσπευσεν και ήλθεν ως πρώτος εφημέριος του νεοκτίστου Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος . Λόγω του ότι τότε δεν επιτρέποντο αι καμπάναι ηναγκάζετο και κτυπούσε το σήμαντρον της Εκκλησίας. Κατά την σήμανσιν του σημάντρου επυροβολήθη τρις υπό των τότε τουρκαλβανών χάριν παιδιάς δήθεν όπου ηναγκάσθη να κτυπά το σήμαντρον από την οπίσθιαν πλευράν της εκκλησίας όπου ήτο ασφαλέστερος.

Βραδύτερον εχρημάτισεν και αρχιερατικός Επίτροπος Φιλιατών και εις Παραμυθίαν προσληφθείς υπό των αειμνήστων Μητροπολιτών Παραμυθίας Ιωάννου και Γρηγορίου. Ως τοιούτος επέλυσεν διαφόρους οικογενειακάς κ.λ.π. διαφοράς μετά μεγάλης συνέσεως και δικαιοσύνης. Κατά το τέλος του βίου του ηθέλησε να παρασχή τας υπηρεσίας του εις το χωρίον του Βαβούριον και απεσύρθη εκ των μεγαλουπόλεων.

Κατά την απελευθέρωσιν της Πατρίδος μας το 1912 ασθενής ων και κλινήρης εκάλεσεν εις την οικίαν του τον επί κεφαλής αξιωματικόν για να ιδή με τα μάτια του Έλληνας στρατιώτας . Όταν τους αντίκρυσε επανέλαβε το «νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα» Τον Αύγουστον του 1914 απεδήμησεν εις Κύριον όπου του έγινε μεγαλοπρεπεστάτη κηδεία χοροστατούντος του εκ Τσαμαντά καταγομένου Μητροπολίτου Κων/ντίνου Μικρούλη, Διμοιρία στρατιωτών μετά Αξιωματικού απέδωσε τας τιμάς.

ΜΙΧΑΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Σ. Σ. Στην προσπάθεια να συγκεντρώσω όσο υλικό μπορώ για την τοπική ιστορία- προκειμένου να βελτιώσω το υπο έκδοση νέο βιβλίο για το Φιλιάτι, ζήτησα στο site της Μητρόπολης Παραμυθίας κλπ να μου στείλουν τα ονόματα των ιερέων που έχουν διατελέσει στην ενορία Φιλιατών. Δυστυχώς απάντηση δεν πήρα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: