Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


απο την εφημερίδα «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 11ος του 1972

ΕΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ Ο Ι.Ν. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    (του μον. συνεργάτου μας Σταύρου Στράτη)

   Η πανηγυρική ατμόσφαιρα και τα θερμά και πηγαία αισθήματα ευγνωμοσύνης και αφοσιώσεως των χριστιανών της πόλεως των Φιλιατών, που εδημιουργήθησαν και εξεδηλώθησαν υπέρ του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπαδόπουλου και του Υφυπουργού κ. Π.Κωτσέλη, το εσπέρας της 26ης Οκτωβρίου 1972, κατά την επίσημη ειδική τελετή γενομένην θεμελίωση νέου Ιερού Αγίου Δημητρίου, υπερέβη πάσαν άλλην προηγουμένη εκδήλωση εις την ακριτική πάλιν μας.

Και τούτο διότι, ένας μακροχρόνιος πόθος των πιστών να αποκτίσωσιν εντός της πόλεως και μακράν του νεκροταφείου. όπου η κτησθείσα επί Τουρκοκρατίας υπό του Ηγουμένου Παρθενίου έξω της πόλεως εκκλησία, νέον καθεδρικόν Ναόν Μητροπολιτικό τοιούτον της Β έδρας της Μητροπόλεως Παραμυθιάς Φιλιατών και Γηρομερίου εκπληρούνται διά της θεμελιώσεως τούτου χάρις εις τη σύλληψη της ιδέας ταύτης υπό του αιδ.εφημερίου πρωτ. κ. Ι Παπαγεωργίου η οποία εύρε την θερμή συμπαράσταση του Σεβ.Μητροπολίτου κ.Παύλου ,την εκδηλωθείσαν δραστηριότητα του Δημάρχου κ. Σ.Φραγκίσκου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ιδιαιτέρως το προσωπικόν ενδιαφέρον του Υφυπουργού Περ. Δ)του Ηπείρου κ. Π.Κωτσέλη, όστις υιοθέτησε το αίτημα τούτο των Φιλιαταίων και εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό κ.Γ Παπαδόπουλο την χρηματοδότηση του όλου έργου.

Ο κ. Πρωθυπουργός, που διαπνέεται από φιλόθρησκα αισθήματα ενέκρινε αμέσως την πίστωση διά την πλήρη κάλυψη της απαιτηθησόμενης δαπάνης διά την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ναού.

Η πόλις των Φιλιατών παρουσίαζε την ημέρα αυτήν πανηγυρική όψιν. Σημαιοστόλιστος με τα Ελληνικά χρώματα φωταγωγημένη την νύκτα. Προ του χώρου, του δωρηθέντος υπό του Δήμου οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί ιερός Ναός, στήθη μεγάλη δάφνινος αψίδα στολισμένη με σημαίες και εις την κορυφή ταύτης τοποθετημένο πάνω με την επιγραφήν <21η Απριλίου 1967>.

Οι κάτοικοι της πόλεως είχαν κατακλύσει όλον τον χώρον, οι δε επίσημοι είχαν καταλάβει θέσεις πλησίον της εξέδρας.

Την 5.15’μ.μ αφίχθη ο Υφυπουργός κ. Π Κωτσέλης μετά του Δ/του της 8ης Μεραρχίας,Στρατηγού κ.Επιτηδείου, με επιτελείς του Νομάρχου κ.Πράττου και του συμπατριώτου μας Επιθεωρητού Εμπορ. κ. Γρ.Οικονόμου. Τούς υποδέχθησαν ο Δήμαρχος Φιλιατών και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό τας επευφημίας και χειροκροτήματα του πλήθους. Εν αρχή εψάλη μεγαλοπρεπώς εις ατμόσφαιραν πίστεως και κατανύξεως αγιασμός χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου κ.Παύλου ,περιστοιχούμενου υπό Ιερέων και εν συνεχεία έγινε η κατάθεσις του θεμέλιου λίθου υπό του κ.Υφυπουργού, ως εκπρόσωπου της Εθνικής Κυβερνήσεως ενώ ανεκρούετο υπό της μουσικής του Δήμου ο Εθνικός Ύμνος. Είς την κατατεθείσαν μαρμάρινην πλάκα αναγράφεται <Είς δόξαν Θεού εθεμελιώδη ο Ιερός Ναός ούτος του Αγίου Δημητρίου 26-10-72 (υπό)Υπουργού κ. Π Κωτσέλ

Επηκολούθησαν ομιλίαι του Σεβασμιότατου του κ.Δημάρχου και του Αιδ. Εφημερίου οι οποίοι εξέφρασαν τας ευχαριστίας και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων προς τον κύριον Πρωθυπουργόν και τον Υφυπουργόν . Ο δε κ.Κωτσέλης είπεν <Εύχομαι με υγείαν και χαράν να εορτάσομεν και τα εγκαίνια της αποπερατώσεως και της λειτουργίας του θεμελιωθέντος Ιερού Ναού.

Τέλος ο εφημέριος μας πρόσφερεν εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής δια του κ. Υφυπουργού εικόνα του Αγίου Γεωργίου δια τον κ.Πρωθυπουργόν και τοιαύτην του Αποστόλου Πέτρου δια τον Ίδιον. Η σεμνή αυτή τελετή έληξεν με την δοθείσαν υπό του εκκλησιαστικού Συμβουλίου μεγάλη δεξίωσιν προς τιμήν του κ.Υφυπουργού.Η οργάνωσις της τελετής και της δεξιώσεως υπήρξεν άριστη πρωτότυπος και επιτυχής.

Είς την τελετήν παρέστησαν πλήν του κ.Υφυπουργού και Στρατηγού ο κ.Νομάρχης,ο κ. Στρ. Δ/της οι σύμβουλοι κ.κ.Μπέσης και Βεσδρεβάνης ο κ. Δ.τής των ΤΕ, ο κ.Δ/ντης της Νομαρχίας οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς ,ο κ.Δ/της της αστυνομίας Φιλιατών ,ο κ Γυμνασιάρχης ,ο κ Επιθεωρητής Δημ.Εκπαιδεύσεως, ο κ λιμενάρχης Ηγουμενίτσης,οι κ.Δ/ται των Θεσπρωτικών Εφημερίδων ,οι κ.κ. προϊστάμενοι των υπηρεσιών κ.α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: