Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Γιάννης Τσακίρης
Γιάννης Τσακίρης
Το «στοίχημα» του ΕΣΠΑ που κερδίζουμε
share facebook

Πάνω από 30 χρόνια ζούμε με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Ξεκινώντας από το 1988, όταν τα Διαρθρωτικά Ταμεία ενσωματώνονται στην κυρίαρχη «Πολιτική Συνοχής» με συνολικό προϋπολογισμό 64 δισ. Ευρωπαϊκές Λογιστικές Μονάδες, το περίφημο ECU, για μια πρώτη προγραμματική περίοδο πέντε ετών, φτάνοντας στα 351,8 δισ. ευρώ την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020). 

Αυτοί οι κοινοτικοί πόροι, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συνδράμει ουσιωδώς στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της χώρας μας. Η πλήρης αξιοποίησή τους είναι μονόδρομος, αλλά και χρέος μας. Όπως καθήκον μας είναι να μετριάσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια από πλευράς μας και παράλληλα οι σημαντικοί αυτοί πόροι να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος και υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Από τον Ιούλιο του 2019, όλοι μαζί – το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι υπηρεσίες, τα συναρμόδια υπουργεία, οι περιφέρειες – εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά, με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες, προς αυτή την κατεύθυνση και με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά. Έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο, βεβαίως, και το νέο πλαίσιο ευελιξίας στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το ΕΣΠΑ, μόνο το 2020, πάνω από 4 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από δαπάνες του ΕΣΠΑ, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ – μαζί με τους εθνικούς πόρους – ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αναφορικά με τη συνολική απορρόφηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αυτή «αγγίζει» σήμερα το 50,56% (σε όρους κοινοτικής συνδρομής) από 27,27% τον Ιούλιο του 2019. Με απλά λόγια, το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και δηλώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή μέσα στα πρώτα 5,5 χρόνια, ισοδυναμεί με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες, από τον Ιούλιο του 2019 και έως σήμερα. Αυτή η πρόοδος δε, που έχουμε επιτύχει, αποτυπώνεται και στην άνοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη από τη 12η θέση (Ιούλιος 2019) στην 8η θέση (Σεπτέμβριος 2020).

Απλοποίηση και εξορθολογισμός διαδικασιών, βελτιστοποίηση δράσεων, νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις με τη μορφή επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων – κυρίως των μικρομεσαίων – και των εργαζομένων τους, που έχουν υποστεί τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, αλλά και μια συνεκτική στρατηγική και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, συνετέλεσαν σε αυτή την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούν τη σταθερή πορεία που έχουμε χαράξει προς την επίτευξη των στόχων μας.

Οι πόροι των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020 θα έχουν απορροφηθεί πλήρως έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023, που ορίζεται ως η τελευταία μέρα επιλέξιμων δαπανών. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, εντωμεταξύ, θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και θα αποδίδει παράλληλα τα σημαντικά οφέλη του στους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους το έχουμε οικοδομήσει, δηλαδή στη στήριξη της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην ψηφιακή μετάβαση και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενδυνάμωση των περιφερειακής πολιτικής, στις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις, στην πράσινη ανάπτυξη, στην κυκλική οικονομία, στην ολοκλήρωση στρατηγικών υποδομών, καθώς και στη δίκαιη μετάβαση προς μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η επομένη ημέρα για την Ελλάδα θα εδράζεται σε έναν ακριβή κυβερνητικό σχεδιασμό που θα μας οδηγήσει στην ανάταξη της οικονομίας και στην ανάταση της κοινωνίας. Η βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση και η στοχευμένη διοχέτευση των κοινοτικών κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μας, θα μεταμορφώσουν τη χώρα και την ελληνική οικονομία, θα συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου και θα σημάνουν την Ελλάδα του αύριο, της ασφάλειας και της ευημερίας.

* Γιάννης Τσακίρης είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: