Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Του

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Κωνσταντίνου Δούβλη

Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη τάξη. Κατ’ επέκταση, αγαπώ τα σώματα Ασφαλείας εξ ου και η εξειδίκευση μου στο έργο τους. Εδώ και 20 χρόνια αρθρογραφώ εκτενώς και προσπαθώ να συμβάλω στη βελτίωση της λειτουργίας τους αλλά και στην κοινωνική κατανόηση της σύνθετης αποστολής τους.

Αγαπώ λοιπόν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος μας, αγαπώ την ευταξία και την κανονικότητα.

Αν αυτό με κάνει συντηρητικό ή οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό με ευκολία αποδίδουμε εσχάτως, αδιαφορώ.

Ως υπέρμαχος της αστικού τύπου δημοκρατίας, πάντα πίστευα ότι το κομμάτι του κοινωνικού συμβολαίου που αφορά την προστασία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει κεφαλαιώδες.

Εκχωρήσαμε ως κοινωνία εξουσία σε μια ομάδα ανθρώπων για να μας προστατεύουν. Μαζί με την εξουσία αυτή, τους δώσαμε και τα μέσα. Το μονοπώλιο της νόμιμης βίας. Τους εκχωρήσαμε την εξουσία να το χρησιμοποιήσουν και πάνω μας αν χρειαστεί. Από τότε μας δένει ένας κοινωνικός ομφάλιος όρος με τους φρουρούς της ευημερίας μας. Τους «πολίτες με στολή», όπως έλεγε ο εμβληματικός Sir Robert Peel, πρώτος αρχηγός της περίφημης Scotland

Ο κοινωνικός θεσμός λοιπόν που ονομάστηκε Αστυνομία, πάντα με σαγήνευε. Ακόμα και οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του θεσμού είχαν το ενδιαφέρον τους. Ας μη λησμονούμε ότι όλοι οι κλάδοι της επιστήμης, των θεσμών και γενικότερα του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι, έχουν περάσει και μαύρες εποχές μέχρι να εξελιχθούν σε αυτό που σήμερα θαυμάζουμε.

Η δημοκρατία της Αρχαίας Ελλάδας που δικαίως θεωρείται παγκόσμιο πρότυπο, δεν έδινε δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες και δούλους. Αυτή όμως ήταν η αρχή της εξέλιξης του θεσμού που τώρα αναγνωρίζουμε ως το καλύτερο πολίτευμα που υπάρχει.

Η ψυχιατρική ξεκίνησε με βάναυσες θεραπείες και ηλεκτροσόκ, για να γίνει ο κλάδος της Ιατρικής που προκαλεί δέος και θαυμασμό και έχει σώσει εκατομμύρια ζωές.

Ετσι και η Αστυνομία, μέσα από βαρβαρότητες και καταχρήσεις εξουσίας στο μακρινό παρελθόν, εξελίχθηκε στον πυλώνα της κοινωνίας που είναι σήμερα! Διότι αυτό είναι το καθήκον της! Να φιλάει Θερμοπύλες παντός είδους!

Στο σύγχρονο ασταθές, απρόβλεπτο και γεμάτο ασύμμετρες απειλές διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, ο ρόλος της αστυνομίας συνεχώς διευρύνεται. Το Σώμα δεν είναι απλώς ο διώκτης του εγκλήματος που είχαμε συνηθίσει. Τα καθήκοντα είναι πλέον πολλά, πολυεπίπεδα και εκτείνονται σε τομείς που κανείς δεν ειχε φανταστεί ποτέ.

Πρώτα από όλα, η αστυνομία και όλα τα σώματα ασφαλείας είναι – και το πιστεύω ακράδαντα αυτό– ο πρώτος πυλώνας της εθνικής μας ασφάλειας. Σε μια εποχή που εθνική και εσωτερική ασφάλεια εφάπτονται (ίσως και ταυτίζονται), οι δυνάμεις ασφαλείας θωρακίζουν και στεγανοποιούν το πεδίο που δίδονται οι μεγάλοι αγώνες. 

Αρκεί να αναλογιστούμε τη συνεισφορά τους στον υβριδικό πόλεμο του Έβρου. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έδρασαν με απαράμιλλο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση εξασφαλίζοντας την αντοχή των συνόρων μας. Με αποφασιστικότητα που όμως δεν ολίσθησε σε ακρότητες και δεν έδωσε την αφορμή που τόσο έντονα έψαχνε η απέναντι πλευρά. Με θάρρος, μέθοδο, υψηλό φρόνημα, απόλυτο επαγγελματισμό αλλά χωρίς να «τσιμπήσει» στις προκλήσεις. Έδωσε μάχη χαρακωμάτων με επιτυχία, χωρίς να κλιμακώσει και να απαιτηθεί επέμβαση στρατού.

Το ίδιο πράττει το Λιμενικό Σώμα, στα θαλάσσια σύνορα μας. Τα οποία για πρώτη ίσως φορά φυλάσσονται αποφασιστικά. Αστυνομεύει τα νερά μας, με την ατσάλινη πυγμή της ελληνικής ναυτοσύνης, αφήνοντας το ΄πολεμικό ναυτικό στα διακριτά καθήκοντα του.

Τέλος, το ζήτημα της Μόριας ήταν πολύ διαφωτιστικό. Η Αστυνομία μας, μαζί με την αποτελεσματική Ε.Υ.Π., έδωσαν αγώνα εσωτερικής αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, τα σώματα ασφαλείας κάνουν πολυσχιδή αγώνα και τιμούν τον όρκο και την αποστολή τους δρώντας σε ένα περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας, γεμάτο προκλήσεις και απρόβλεπτες πτυχές.

Στο κύριο έργο τους, τα σώματα ασφαλείας δρουν επιχειρησιακά σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο πόλεων.

Το σύγχρονο έγκλημα είναι πλέον εντελώς απρόβλεπτο. Οι μέθοδοι είναι αμέτρητες. Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει εκτός από ευκαιρίες προόδου, αμέτρητες ευκαιρίες παραβατικότητας. Η αστυνομία παλεύει ταυτοχρόνως σε πολλά μέτωπα, όντας υποχρεωμένη να υπακούει στους Νόμους, κάτι που δεν αφορά τους κακοποιούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: