Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ότι και να πει κανείς για την πολύπαθη Ηγουμενίτσα και την δημοτική αρχή είναι λίγο!

Θέλοντας να εκμεταλλευτούν την τελευταία στιγμή μια υπουργική απόφαση η οποία αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας, και για να προλάβουν την προθεσμία η οποία λήγει την 30/11/2020, αποφάσισαν, με μια μελέτη γραμμένη κυριολεκτικά στο πόδι, να προβούν στην αλλαγή χρήσης των κυριότερων δρόμων της πόλης.

Λες και αυτή την πόλη, η οποία πάσχει από δρόμους, πεζοδρόμια και πολλά άλλα, προτεραιότητα έχει η δημιουργία μερικών πρόχειρων και άχρηστων διαδρομών ποδηλάτων. Οι οποίες σημειωτέον χαρακτηρίζονται, από την ίδια την υπουργική απόφαση, ως προσωρινές.

Κι όλα αυτά χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη και κανένα στοιχείο κίνησης, στάθμευσης, χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας.

Οι ποδηλατόδρομοι που χαράσσονται εντός του αστικού ιστού δεν έχουν ως σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση, αλλά την μετακίνηση των ανθρώπων από και προς την εργασία τους, αλλά και για τις λοιπές ασχολίες που απαιτείται μετακίνηση. Ευρεία δε χρήση τους γίνεται σε πόλεις όπου η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει. Όπως π.χ στην Ελλάδα είναι τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα που, όντας κυρίως πεδινές πόλεις, μπόρεσαν να αναπτύξουν τέτοια δίκτυα.  

Η πόλη μας δεν έχει την ανάγκη να δημιουργήσει εντός του αστικού ιστού χώρους άθλησης και αναψυχής για ποδήλατο. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να γίνουν ανθρώπινα τα πεζοδρόμια, αλλά και οι δρόμοι, τα οποία είναι σε κακό χάλι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πεζοί και να μην μπορούν να μετακινηθούν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες!

Επειδή εγώ μετακινούμαι με ποδήλατο, και έχω την σχετική εμπειρία, γνωρίζετε εσείς της δημοτικής αρχής πολλούς κατοίκους του Γραικοχωρίου, των οδών Κουγκίου – Κιάφας, Γράμμου, Μπιζανίου αλλά και άλλων περιοχών με μεγάλη υψομετρική διαφορά, που θα κατέβουν στην πόλη για τις δουλειές τους με ποδήλατο? Η μήπως έχετε δει πολλούς να έρχονται από την Νέα Σελεύκεια, την Εθνική Αντίσταση και το Μαυρούδι? Όσο και να μην μας αρέσει η διαμόρφωση του χώρου, αλλά και οι αποστάσεις, δεν επιτρέπουν την χρήση του ποδηλάτου.

Όσον αφορά την αποτροπή του παράνομου διπλοπαρκαρίσματος, το οποίο απλά το νομιμοποιείτε με την «προσωρινή» στάθμευση που προβλέπετε, και την αποφυγή του επαναλαμβανόμενου κυκλοφοριακού μποτιλιαρίσματος, που αναφέρετε στην εισήγηση – μελέτη, είναι επιεικώς για γέλια. Μόνο χειρότερα μπορεί να τα κάνετε και όχι καλύτερα.

Όταν λοιπόν κύριοι της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, ένας ποδηλατόδρομος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,20 μέτρα (2,50 και  επιπλέον 70 εκατοστά απόσταση από την κίνηση των οχημάτων), και μία θέση στάθμευσης ή στάσης  καταλαμβάνει χώρο 2,20 – 2,50 μέτρα, και εσείς προβλέπετε να μείνει υπόλοιπο στην λωρίδα των οχημάτων 3,75 μέτρα, τότε χρειάζεστε έναν δρόμο συνολικού πλάτους τουλάχιστον 11,50 μέτρων!!! Που σκοπεύετε να τον βρείτε τον χώρο που λείπει αφού η οδός Κύπρου έχει πλάτος μόνο 9 μέτρα?

Η μήπως σκοπεύετε να κάνετε μια μονόδρομη διαδρομή ποδηλάτου μόνο για αυτούς που θα κινούνται προς την έξοδο της πόλης? Κι αυτοί που θα μπαίνουν στην πόλη ή θα θέλουν να κινηθούν προς την οδό Κύπρου θα πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο? Κι αυτοί που θα κινούνται στον ποδηλατόδρομο πως θα αποφεύγουν τα φρεάτια και τα λοιπά εμπόδια?

Μελετήστε λοιπόν ξανά το τι προβλέπουν οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις και πάψτε να κάνετε δουλειές του ποδαριού και μάλιστα επικίνδυνες αφού μπορούν να στοιχίσουν ζωές!

Όσον αφορά τις λοιπές παρεμβάσεις, αν και δεν αξίζει να ασχοληθώ, θα το κάνω!

Στην οδό Δαγκλή (και όχι μόνο) όπου ορίζετε λωρίδες στάθμευσης και στάσης εκατέρωθεν του δρόμου, που ακριβώς θα βάλετε τα κολωνάκια? Πως θα παρκάρουν και θα εξέρχονται τα οχήματα? Επαρκεί το πλάτος της οδού για τον σχεδιασμό αυτόν αφού απαιτούνται τουλάχιστον 10 μέτρα οδοστρώματος? Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε θα συνδεθεί ο ποδηλατόδρομος με το πεζοδρόμιο? Θα συνεχίζεται η κίνηση των ποδηλάτων επί του πεζοδρομίου? Δεν ξέρετε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται?

Η πεζοδρόμηση τμήματος της 8ης Δεκεμβρίου είναι απορίας άξιον αφού τα πεζοδρόμια επαρκούν και δεν έχει κανένα νόημα η δημιουργία χώρου κίνησης πεζών μήκους 20 μέτρων.

Η σύνδεση ποιου ακριβώς ποδηλατοδρόμου θα γίνει από τον κόμβο μπροστά στην Π.Ε Θεσπρωτίας με τον ποδηλατόδρομο της 49 Μαρτύρων? Του παραλιακού? Σας έχει πει κάποιος ότι, πλην των οδών Κύπρου, Δαγκλή και Εθνικής Αντιστάσεως, που έχουν υψηλή κυκλοφορία, εμποδίζεται κάπου αλλού η κίνηση των ποδηλάτων? Το μόνο που την εμποδίζει στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι η τραγική του κατάσταση! Τους δε πεζούς τους εμποδίζει η κάκιστη κατάσταση των πεζοδρομίων και όχι η μη ύπαρξη ειδικών πεζόδρομων!

Που ακριβώς παρουσιάζεται το πρόβλημα δημιουργίας χώρου κίνησης των πεζών και το συνδέετε και συγχέετε με την κίνηση των ποδηλάτων σε πολλές περιπτώσεις? Αν υφίσταται τέτοιο ζήτημα προφανώς φταίει η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων. Άλλωστε πουθενά δεν προβλέπεται κοινός χώρος κίνησης πεζών και ποδηλάτων. Παράλληλοι ναι, αλλά όχι κοινοί!

Ποια ακριβώς η συμβολή των όσων προτείνονται να γίνουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας? Διότι το να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση κάτι που έγραψε κάποιος άλλος δεν αρκεί αν δεν μπορούμε να το αιτιολογήσουμε!

Κι άλλα μπορώ να γράψω αλλά ας σταματήσω εδώ! Έτσι κι αλλιώς όλα πάσχουν! Για τα προβλήματα στάθμευσης έχουν αναφερθεί και άλλοι. Το μόνο που με ανησυχεί έιναι ότι πιθανώς δεν γνωρίζουν εκεί στο δήμο πόσα αυτοκίνητα έρχονται κάθε μέρα από τα χωριά του δήμου αλλά και από γειτονικούς δήμους. Να μην υπολογίσω δε και τους διερχόμενους για Κέρκυρα και Αλβανία!

Μόνο που χρωστάω μια απάντηση στον φίλο μου στον Δώρη που εξέφρασε απορία! Γιατί το έκαναν τώρα και ποιος ο λόγος ρώτησε. Λοιπόν:

1. Είτε επειδή εκπνέει η προθεσμία στις 30/11/2020 και έπρεπε να κάνουν κάτι (πιθανώς για να πάρουν χρήματα) τα οποία φυσικά θα δοθούν με απευθείας αναθέσεις και με μελέτες του ποδαριού.

2. Είτε γιατί τους «μάλωσαν» που έχασαν τέτοια ευκαιρία και σαν καλά παιδιά υπάκουσαν.

3. Είτε για να αλλάξει η ατζέντα από το θέμα του λιμανιού και να ‘χουμε να ασχολούμαστε με άλλα. ( Αυτό δεν του το ’χω αλλά μπορεί)!

Σταύρος Κωστάρας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: