Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Δημοσίευμα προπολεμικό στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του Γ. Βουγίδη

ΣΚΕΨΕΙΣ & … ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ κ. ΧΡ. ΚΑΙΣΑΡΗ

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΡΙΖΑ

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥΡΙ

Είναι εξαιρετικώς ευχάριστον να επικοινωνή κανείς με τους πατριώτες διά της «Θεσπρωτίας». Τους πόνους των ξενητεμένων τους εξέφρασε πολλές φορές τόσο ζωηρά ο αγαπητός κ.Μπέμπης αναφέροντας ταις περιοδείες του ανα την Ελλάδα και την ξένην ψάχνει πάντοτε να ξεφουρνίσει κανέναν φούρναρη ή κανέναν καλατζή για να του τη το μερακι του

Μου έκαμεν εντύπωσι ότι εις όσα διεξοδικά έγραψε  για τον Αιτωλόν Άγιον Κοσμάν δεν περιέλαβεν ο αγαπητός Μπέμπης επί το διεξοδικώτερον τα της διαμονής και διδασκαλίας του εθναποστόλου τούτου εις τα Ριζά , τα βουνοχώρια μας. Θα προσπαθήσω να τον συμπληρώσω. Ενθυμούμαι ζωηρότατα όσα μου έλεγεν η προμμάμη μου η Σταμάτω του Θανάση Καίσαρη που, όπως άλλοτε έγραψα, είχε ζήση 116 χρόνια και όταν απέθανε θα ήμουν 10-12 χρονών. Μας έλεγε λοιπόν ότι αυτή ήταν κοριτσάκι όταν ήλθεν ένας Καλόγηρος και μετά την λειτουργία εις τον Άγιον Νικόλαον του χωριού εμάζεψεν όλους τους κατοίκους εις το Ραϊδό και τους έκαμε λόγο.

Η Σταμάτω ήταν με την Μητέρα της και τ’ άκουεν όλα. Ο λόγος όμως ήταν μεγάλος, εκράτησεν ώρες και όλοι εκρεμιώταν από τα ιερά χείλη του Καλογήρου. Η Σταματούλα όμως είχεν αρχίση να πεινάη και έλεγε στη Μητέρα της.

—- Μάνα, πεινά, πότε θα πάμε σπίτι;

Η Μητέρα την καθησύχαζε και της έλεγε να περιμένη λίγο ακόμα να τελειώση. Μας έλεγε  λοιπόν η Μαλέκω μας πολλά από τα λόγια του εμπνευσμένου εκείνου ιεροκήρηκος, που χωρίς αμφιβολίαν ήξερε κάτι από Γαλλική Επανάστασι, από τας ετοιμασίας που εγίνονταν για την Ελληνικήν επανάστασι και από τας προβλεπομένας προόδους του Κόσμου. Και έλεγεν ο Κοσμάς:

—- «Καλότυχοι καλοήμεροι που τύχατε όταν τόπο το Άϊ Δονάτου , σε ταύτα τα βουνά. Στους Κάμπους θα χυθή ποτάμι το αίμα που θα πνίγεται ένα δαμάλι… Να μετανοήσετε και να ήστε Θεοφοβούμενοι και πάντα έτοιμοι… Θα έρθη ο καιρός που ένα τέλι θα ζώση τον Κόσμο…. Τα γράμματα είναι φως Θεού, μας ανοίγουν τα μάτια για να βλέπουμε μέσα στα ουράνια».

Δεν αμφιβάλλω ότι τόσον ζωηρά παράδοσις του Αγίου Κοσμά θα σώζεται ακόμα εις όλα τα χωρία μας και καλά θα ήταν να περισυλλέξη όλα ο κ.  Μπέμπης.

Ο πανωχωρισμός την καταγωγήν αγαπητός διευθυντής της «Θεσπρωτίας» με την ζωηράν διαίσθησιν της εθνικής μας γλώσσης – η οποία διαίσθησις λείπει δυστυχώς από τους προσπαθούντας να ελληνοκουρδίζουν – εξήγησε πολύ σωστά ότι ο μακαρίτης Τσαμαντιώτης Παπά- Δημήτρης ήθελε να γράψη Μπαμπούρι και έγραψε Παμπούρ! Είχε και αυτός την μανία εξελληνίσεως των λέξεων, εφ’ όσον του επέτρεπενη «γραμματωσύνη του. Πολύ καλά έκαμεν ο αγαπητός – δεν μου αρέσει να τον πω σεβασμόν – κ. Νίτσος να διατηρήση το αρχικόν ημερολόγιον του Παπά – Δημήτρη χωρίς κανένα σβύσιμο και διόρθωσιν. Τέτοια έγγραφα είναι κειμήλια εθνικά και καλά θα ήταν να εφωτογραφούντο μαλιστα, αν τα φωτογραφικά μέσα αυτού κάτω είναι τέλεια.

Οπωσδήποτε εις τα χέρια του ιστοριοδίφου Τσαμανταίου είναι ασφαλή και ζηλεύω τον κ. Ταμπάκον που θα τα ιδή και θα τα αψηλαφήση.

ΧΡ.  ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: