Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


απο το νέο και υπέροχο βιβλίο του Παύλου (Πολ) Μαντέλου 1 που κυκλοφόρησε χθές και μπορείτε να το βρείτε στο περίπτερο του Παναγιώτη Τζοβάρα

Από παλιά αυτή η γιορτή ήταν η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού και στο τόπο μας το μοναστήρι του Γηρομερίου είχε την τιμητική του. Εκατοντάδες πιστοί μαζεύονταν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς, την ¨Σαρακοφαγωμένη¨ όπως την έλεγα, κι εγώ γράφω πως γιορτάζαμε τα χρόνια του ‘60, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.  Το απόγευμα της παραμονής ξεκίναγε κόσμος από το Φιλιάτι κι άλλα χωριά, Φανερωμένη, Φοινίκι, Πλαίσιο, Σίδερη, Σαγιάδα, Σούβλιαση & Καστρί, Ράϊ & Σκουπίτσα και πήγαιναν με τα ποδάρια οι περισσότεροι στο Μοναστήρι του Γηρομερίου. Κάποιοι πήγαιναν με αυτοκίνητο μέχρι τον Αυλότοπο και μετά συνέχιζαν την ανηφόρα με τα πόδια. Όταν φτάναμε στο Μοναστήρι πίναμε λίγο νερό και πηγαίναμε ίσια να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα. Μετά τον εσπερινό φέρναμε βόλτες στις αυλές και στους οντάδες του Μοναστηριού και προσπαθούσαμε να περάσουμε όμορφα τη βραδιά. Αν ήμασταν τυχεροί βάζαμαν και κάτι στο στόμα, βρίσκαμε και μια γωνιά να πέσουμε το βράδυ- αν και η νεολαία την βγάζαμε με κουβέντα και καλαμπούρια μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα, ανήμερα της Παναγίας έρχονταν κι ο Δεσπότης, καβάλα σε μουλάρι. Αφού τέλειωνε η Θεία λειτουργία ο κόσμος, παρέες, παρέες, έπιαναν έναν τόπο στα πλατάνια, στο ρέμα που κατέβαινε από το βουνό- αλλά τέτοιον καιρό είχε πολύ λίγο νερό. Εκεί έστρωναν ο κόσμος, άνοιγαν τα σακούλια, έβγαιναν τα φαγώσιμα και τα κρασιά και στρώνονταν στο φαί και στο πιοτί. Κάποιοι έψεναν κρέας στη σούβλα ή αγόραζαν έτοιμα ψητά από  επαγγελματίες, έψηναν ο Γρηγόρη Λάπας κ.α.  Στο νερό, που πήγαζε από τον τάφο του Όσιου Νείλου, έβαζαν μέσα, κρασιά, μπύρες και καρπούζια να κρυώσουν. Πολλές φορές έρχονταν και βιολιά κι έπαιζαν μέχρι αργά που έφευγε ο κόσμος, τότε γινόταν πιο καλό πανηγύρι. Όμορφα χρόνια, ωραίες εικόνες.Στην 1η φωτογραφία μια παρέα νέων του καιρού από το Φιλιάτι, από αριστερά: Παναγιώτη Στασιάς, Γιάννης Λούπας, Ανδρέου, Τόλης Σκάρλος, Σπύρος Πάσχος, Παναγιώτη Νάτσιος, Τάσιος Καλέσης, Κώστας Γιοπάνος και κάτω ο Λάκης Σωτηρίου (Μπαλαμής).

2

Στη 2η φωτογραφία είναι μια παρέα απο τα μπατζιανάκια Χρήστος Σόρογκας και Μιχάλης Κώτσης με τις γυναίκες τους Νίκη και Χρυσάνθη. Επίσης είναι ο Θωμάς, η Δήμητρα και η Σία Αγγελόπουλου, ο Βασίλης Σόρογκας, ο Ηλίας Πέτρου, ο Φώτης Οικονόμου, ο Παναγιώτης Βουγίδης κλπ. Είναι ακόμη κι ο Γιώργος Κώτσης πολύ μικρός!

3

Στην 3η φωτογραφία είναι μέλη από τις οικογένειες του Αντώνη Αναστασίου, του Ηλία Νίνα κ.α.

4

Στην 4η φωτογραφία χορεύει μια παρέα- τον χορό σέρνει ο αείμνηστος Αντρέα Λιώνη Παππάς και τους καμαρώνει ο Δεσπότης ο Τίτος.

5

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: