Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


του ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΤΑΚΗΣΔημητρη Κοτσωνη-Πολιτικού Μηχανικού

Κίνδυνος στη ΓΛΥΚΉ !!!!!!

Η πλημμύρα ποταμών  δεν παρέχει ενδείξεις για την εκδήλωση της στα σημεία  των ποταμών  που απέχουν πολύ από την περιοχή στην οποία έβρεξε και προκλήθηκε η πλημμύρα .
Τέτοια σημεία είναι περιοχές στις οποιες  γίνονται έργα εντός των ποταμών,  αθλοπαιδιές, Ράφτινγκ, κολύμβηση, διάβαση ή και πορεία εντός αυτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όπου τον Αύγουστο του 1972,  λόγω πλημμύρας του, από βροχή που έπεσε στον Ψηλορείτη, πνίγηκαν 24 Τουρίστες, σε ώρα που ο καιρός στην περιοχή του φαραγγιού, που διέσχιζαν οι τουρίστες, ήταν καλοκαιρινος, οπως συνέβη και πρόσφατα με την πλημμύρα στον Λούσιο ποταμό, που έγινε χειμώνα μεν, με καλές όμως καιρικές συνθήκες,  όπου πνίγηκαν εκδρομείς, που επιχειρούσαν την διάβαση του.

Εζησα αυτόν τον κίνδυνο σε ηλικία 7-8 ετών, στο ποτάμι των Φιλιατών στο οποίο είχαμε μπει για να γεμίσουμε τα παγούρια με νερό, βγαίνοντας δε από το ποτάμι και μόλις φτάσαμε όχθη του, ακούσαμε θόρυβο και γυρίσαμε προς το ποτάμι, για να δούμε που οφειλόταν ο θόρυβος, τον οποίο ακούγαμε. Είδαμε τότε το μέτωπο της πλημμύρας να υπερβαίνει το 1,00-1,50 μέτρο.

Ήταν καλοκαίρι, θέριζαν στα χωράφια, ο ήλιος ήταν ψηλά και ο ουρανός χωρίς ίχνος από σύννεφα.
Είχε βρέξει στη Μουργκάνα !

Δεύτερο περιστατικό στο ίδιο ποτάμι. Εργάτες, συμμαθητές μου στο Δημοτικό – πολλές φορές τα καλοκαίρια του Γυμνασίου πήγαινα εκεί που δούλευαν και τους παρακολουθούσα – μου διηγούνταν ότι, καλοκαίρι και το μεσημέρι, ενω φόρτωναν αμμοχάλικο από το ποτάμι των Φιλιατών στο φορτηγό του Γιόγιακα,  είδαν να θολώνει το νερό και με την πείρα που είχαν, κατάλαβαν ότι το ποτάμι » κατέβαζε» και » πετάχτηκαν» στην όχθη.
Μόλις πρόλαβαν !
Κι’ απ’ την όχθη έβλεπαν το αυτοκίνητο να το «παίρνει» το ποτάμι και τον Γιογιακα να ορυεται και να τρέχει στην όχθη, παρακολουθώντας το αυτοκίνητο, που του το έπαιρνε το ποτάμι.

Ξεκίνησα να γραψω τα παραπάνω, με αφορμή το συνημμένο βίντεο, για να κατηγορήσω εκείνους που φωνάζουν, κάθε φορά για τις πλημμύρες, με τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε, που είναι αναπόφευκτες, όχι μόνο σε ένα φτωχό και οπωσδήποτε ανίκανο ….. Κράτος, όπως το Ελληνικό,  παρουσιάζοντας, για τον λόγο αυτό,  τις πλημμύρες και τις εξ αυτών καταστροφες και σε άλλα πιο ικανά και πιο σοβαρά Κράτη, αλλά θυμήθηκα τον κίνδυνο του Αχέροντα στη ΓΛΥΚΗ, για τους πελάτες των κεντρων, τα οποία έχουν τοποθετήσει τραπέζια μέσα στην κοίτη του ποταμού προκειμένου να τον επισημάνω, ακόμη μια φορά,  στον Γιάννη.
Ετσι ώστε να μην έχω καμία τύψη για το τυχόν απευκταίο.

Για αυτό τον κίνδυνο, που έχω επισημάνει, χρειάζεται μηχανισμός ειδοποίησης, ο οποίος όταν βρέχει στα βουνά,  να ειδοποιεί τους επισκέπτες και τους θαμώνες των εξοχικών κέντρων, που έχουν τοποθετήσει τραπέζια και καρέκλες μέσα στην κοίτη του ποταμού, να βγουν από την κοίτη.
Ο κίνδυνος είναι πιό μεγαλύτερος για όσους διασχίζουν το φαράγγι, ή όσους κάνουν ράφτινγκ, για τους οποίους πρέπει να υπάρχει ειδοποίηση στα σημεία εισόδου, δεδομένου του μεγάλου χρόνου που   διαρκεί η διάσχιση του. Στα σημεία αυτά πρέπει να υπάρχουν ειδοποίησεις, για τα σημεία της διαδρομής στα οποία υπάρχουν τοποθεσίες (καταφύγια),  στα οποία πρέπει να προστρέξουν όσοι διασχίζουν το φαράγγι, στην περίπτωση που ακούσουν τις σειρήνες για την επερχόμενη πλημμύρα.

Για να επανέλθω όμως σε αυτό από το οποίο ξεκίνησα, δηλαδή τις ανεύθυνες φωνές για κάθε πλημμύρα που συμβαίνει στην Ελλάδα, οι οποίες αγνοούν την ανάγκη και την αποδοχή για τις πλημμύρες που συμβαίνουν και τους κινδύνους που αυτές συνεπάγονται, αφού η λειτουργία ενός Κράτους, βασίζεται στην αποδοχή ενός μέρους των κινδύνων, που επέρχονται από ένα Φυσικό φαινόμενο,  όπως ο Σεισμός, οι Πλημμύρες, η Τρικυμία, τα Ηφαίστεια κ.α., και να το εξηγήσουμε :
Το Κράτος με τους κανονισμούς και τους νόμους που έχει θεσπισει, επιβάλλει τα κτίρια που κτίζονται ώστε να αντέχουν σε ορισμένο μέγεθος σεισμού. Που συνεπάγεται ότι εάν συμβεί μεγαλύτερος Σεισμός,  αποδέχεται την κατάρρευση κτιρίων και τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, γιατί εάν κάποιος θελήσει την απόλυτη προστασία των κτιρίων από τον Σεισμό, το αποτέλεσμα θα είναι η κατασκευή ελαχίστων κτιρίων και αυτά μόνο για τους πολύ πλούσιους.
Είναι όμως άλλο να κτίζουμε σπίτια και κτίρια που δεν θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κατά τις πλημμύρες και άλλο να κτίζουμε σπίτια σε περιοχές που είναι βέβαιον ότι όταν επέλθουν μεγάλες πλημμύρες και θα πνιγούν άνθρωποι. Όπως έγινε στην περίπτωση της Μάνδρας ! η οποία έχει κτιστεί μεταξύ δύο ρεμάτων, τα οποία έχουν πολύ μεγάλες λεκάνες απορροής (περιοχές εδάφους από τις οποίες η βροχή καταλήγει σε ποταμό, χείμαρρο, ρέμα), που, ως εκ τούτου, μπορεί να δώσουν πολύ μεγάλες πλημμύρες, το ένα από το οποίο διασχίζει την πόλη της Μάνδρας.

Τάκης

Όποιος είχε την υπομονή να διαβάσει όλα τα παραπάνω, ας δει και μια χαρακτηριστική πλημμύρα, για να καταλάβει καλά ότι με την Φύση δεν πρέπει να την αγνοούμε.

https://youtu.be/SmXr9tCP8Nw

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: