Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΝΙΤΣΟΣ ΝΙΚMONOGRAFIAΝικόλαος Νίτσος- 80 χρόνια απο το θάνατό του!

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΑΝΤΑ  ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τα αμοιβαία σκώμματα και περιπαίγματα μεταξύ των ομόρων χωρίων είναι συνηθέστατα και σε γενική χρήσει καθ’ απάσας τας Ελλην. χώρας, ουδέν δε χωρίον ομόφυλον θ’ απαντήση τις, χωρίς οι περίοικοι να του έχουν προσκολλήσει εν η πλείονα σατυρικά επίθετα, ή να διηγώνται ανέκδοτα χλευαστικά εις βάρος του. Το τοιούτον άλλως συνέβαινεν από των αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τοιαύτα αμοιβαία περιπαίγματα μεταξύ των ομόρων χωρίων αφθονούσιν εν επαρχία μας. Απομνημονεύω ενταύθα τινα, αφορώντας την περιγραφομένην κώμην και τα όμορφα χωρία ποικίλλων και με τινα σχετικά ανέκδοτα.

Πράττω τούτο χάριν περιεργείας και προς απόδειξιν του φύσει σατυρικού πνεύματος του λαού των μερών τούτων χωρίς να υπάρχη καμία πρόθεσις να αγγιχθεί η φιλοτιμία του συγχρόνων δι’ όσα ή σάτυρα εδημιούργησεν εις βάρος των εν προγενεστέροις χρόνοις. Άλλως προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως προτασσών την εμήν γενέτειραν κώμην…

Τους Κατωχωρίσιους επωνυμούσι σατυρικώς «Κοττόψυχους» ως υπερβολικώς δειλούς. Φαίνεται ότι οι των Ελληνοδόξων τούτων χωρίων κάτοικοι ένεκα της γειτνιάσεως μετά των Φιλιατών και των άλλων εκεί Τουρκικών χωρίων ων οι κάτοικοι εφημίζοντο διά την αγριότητα και σκληρότητα των, αναγκάζοντο να εμφανίζωνται πάντοτε άοπλοι και συνεσταλμένοι, εν συγκρίσει προς τους άλλους ομοθρήσκους των, τους επί των ορέων βιούντας μακράν του τουρκικού άγους. Το σατυρικόν επίθετον «Κοττόψυχος» (ιδ. Την λ. εν τω Λεξιλογίω) αποδίδετοι προ πάντων εις τους Πλησιβιτζιώτας ή Πλέσσιους τους κατοίκους της ΒΔ των Φιλιατών κειμένης κώμης Πλησσιβίτζής.

Και αγνοώ μεν αν αι αρχαιότεροι Πλέσσιοι ήσαν τόσον δειλοί ώστε να δικαιολογήται ή εις αυτούς απονομή του ανωτέρω περιπαικτικού επιθέτου, αλλ’ οι σύγχρονοι κατά τους διωγμούς των παρά της ληστοσυμμορίας του εκ του πλήσιον Τουρκικού χωρίου Κότσικα Μουχαρέμ – Ρέσσητ) (1909-1912) κατέδειξαν ότι είναι «Λεοντόψυχοι» και όχι «κοττόψυχοι» . Πληρώνουσι και αυτοί φόρον εις την σάτυραν όπως και οι άλλοι Πανέλληνες εξ’ αρχαίων αφορμών γειτονικής αντιζηλίας.

Αλλά και οι «Κατωχωρίσιοι» εκδικούμενοι ωνομάζοντο «Πανωχωρίσιους» «Ντατζηδες» σατυρίζοντες αυτούς ως άξεστους και απολίτιστους. Και οι Κατωχωρίσιοι είχαν δίκαιον να σατυρίζωσιν ούτω τους Τσαμαντιώτας και τους άλλους Πανωχωρίσιους διότι όντως οι τελευταίοι υπελείποντο πολύ ως προς την ανάπτυξιν και τους τρόπους τουρίστιοι από ετών ξενητεύοντες ήσαν κοινωνικώς μάλλον προηγμένοι και διέφερον πολύ επί το βέλτιον από τους Πανωχωρίσιους τους οποίους επωνόμαζον προσέτι περιπαικτικώς και «Μπαλντούμηδες» διά το αχώριστον «σελάχι» ήτοι την περί την οσφύν δερματίνην ζώνην αφ’ ης εξήρτων «τις μπιστόλες» και τα χατζάρια των.

Η λ. Ντάτσης έχει την αρχήν εκ των Ιταλ. Λεξ.  Dakio (ντάτσιο) και Dazlere (ντατσιέρε) σημαινουσών δασμών και τελώνην.

Ιδ. Σημ. εν Σελ. 305 της Μονογραφίας»

Ν.  ΝΙΤΣΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: