Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


του Άγγελου Κολέμπα

Η ερημοποίηση των χωριών μας και της υπαίθρου γενικότερα συνεχίζεται αμείωτη!
Και πώς να μη συνεχίζεται; Όταν δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια ‘ κανένα μέτρο και κίνητρο ‘ για επιστροφή των νέων ανέργων μας στον τόπο τους ‘ στη μάνα γη ‘ στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ‘ που όλοι μιλάνε και ευαγγελίζονται ‘ που κατά την εκπεφρασμένη πολλές φορές άποψή μου στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ , ότι είναι ο κύριος τομέας που μπορεί να σώσει την φτωχοποιημένη χώρα μας ‘ να σταματήσει την φυγή και εγκατάλειψη των νέων από τα χωριά μας ΄ το κλείσιμο των σχολείων ‘ των υπηρεσιών και τραπεζών ΄ των καφενείων- που είναι πολιτιστικά κέντρα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, λήψεως αποφάσεων, αλλά και χώροι διασκέδασης!
Επισκέφτηκα το χωριό μου ‘ αλλά και άλλα χωριά ‘ άκουσα τα ίδια προβλήματα, παράπονα, αδικίες ‘ από αυτούς που αντέχουν ακόμα και διατηρούν τα καφενεία ‘ γιατί στα περισσότερα χωριά έχουν κλείσει εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της πολιτείας και του κράτους!
Για περισσότερο από ένα χρόνο ισχύει ότι κάθε νέος επαγγελματίας στο χωριό οφείλει να γράφει σε βιβλίο:
-Τρεις φορές την ημέρα την θερμοκρασία του ψυγείου
-Την ημερομηνία και ώρα εισαγωγής στο ψυγείο των εμπορευμάτων
-Την ημερομηνία απεντόμωσης και μυοκτονίας
Και πέραν αυτών έχουν την απαράδεχτη και άδικη φορολογία, την υποχρεωτική χρησιμοποίηση μηχανήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών-POS, το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και λοιπών επιβαρύνσεων ων ουκ έστι τέλος!
Τι θα εμπόδιζε στα χωριά να μπορεί να ανοίγει το καφενείο ένας νέος ή συνταξιούχος χωρίς αυτές τις φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, όταν θα έδινε μια μορφή ζωής στο χωριό! Παλαιότερα πλήρωναν εφάπαξ το χρόνο ένα μηδαμινό ποσό και ήταν σε κάθε χωριό ένα τουλάχιστον καφενείο ανοιχτό! Είναι καλύτερα τώρα για τη χώρα μας η ερημοποίηση;
Η στρατηγική της Παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε. και των Ελίτ είναι άλλη και γνωστή!
Θέλουμε και θα επιτρέψουμε, να χαθεί η ιστορία και ο πολιτισμός μας, τα ήθη και έθιμά μας, οι γιορτές και τα πανηγύρια και γενικά ότι συνδέεται με κάθε χωριό και περιφέρεια της πατρίδας μας;
Πιστεύω ότι κανείς Έλλην δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο!
Για αυτό, ας αναλάβει επιτέλους κάποιος πολιτικός-μια και οικονομία είναι πολιτική οικονομία-πρωτοβουλία για να υπάρξει η επιστροφή των νέων στα χωριά μας, στον πρωτογενή τομέα και να σταματήσει έτσι η καταστροφική πορεία της ερημοποίησης που βλέπουμε!
Κίνητρα και βοήθεια θέλουν οι νέοι για να επιστρέψουν!
Κίνητρα φορολογικά γιατί όχι απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για 10 χρόνια; Γιατί τα μηχανήματα όλων των περιφερειών που κάθονται και σκουριάζουν όλο σχεδόν το χρόνο-εκτός από τις μέρες που έχει χιόνι-δεν καθαρίζουν τις καλλιεργούμενες πριν από χρόνια εκτάσεις που έγιναν τώρα δάση και να τις παραχωρήσουν για 20 χρόνια με ένα ευρώ τίμημα; Ο Ρούσβλετ έσωσε την Αμερική, βάζοντας τον κόσμο να δουλεύει να σκάβει τα βουνά, να κάνει φράγματα και να δουλεύει να μην είναι άνεργος!
Εμείς τι κάναμε τα δέκα τελευταία χρόνια της φτωχοποίησής μας; Σώσαμε τις Γερμανικές, Γαλλικές και γενικά τις Τράπεζες, θα έλεγα εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι!
Κύριοι της κάθε εξουσίας είναι καιρός να αναλάβετε πρωτοβουλίες και μαζί με το λαό, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ζήσουμε καλύτερα στο μέλλον εμείς και τα παιδιά μας! Γιατί όπως αποδείχτηκε πάλι, αν δεν μπορούμε μόνοι μας να σωθούμε, κανείς δεν μπορεί να μας σώσει!
Ας ελπίσουμε, μια και μόλις μπήκε το Νέον Έτος 2020, ότι κάτι καλύτερο από μας θα κάνουν οι νέοι μας μια και το μέλλον τους ανήκει!
Καλή Χρονιά!
Ιωάννινα 02-01-2020

Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: