Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


τουΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΟΣ Χρήστου Χρήστου Μαντέλου

Σε απάντηση της πρόσκλησης-πρόκλησης του συντοπίτη και πολιτευόμενου στην τοπική αυτοδιοίκηση Δημήτρη Ζώη, για συμμετοχή σε διάλογο με αρχές και παράγοντες για το μέλλον του ερημωμένου Φιλιατιού, θα καταθέσω κάποια ουσιαστικά πράγματα.

Συνήθως στα μέρη μας, δεν ασχολούμαστε με την ουσία και τα αυτονόητα, αλλά πέφτουμε στην παγίδα του δίπολου, της αρνητικής κριτικής του καφενείου, χωρίς προτάσεις και του εμείς του γραφείου, των συσκέψεων, που ασχολούμαστε με τα θέματα κάνοντας ατέρμονες, πολιτικάντικες συζητήσεις, που αποβαίνουν άκαρπες, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους συμμετέχοντες της διαφοράς-ανωτερότητας από τους πρώτους. Εκ του αποτελέσματος η μόνη διαφορά τους, είναι το που πίνει κανείς τον καφέ του, στο καφενείο ή στο γραφείο.

Δέκα χρόνια μετά την κρίση το βάρος για την ανάπτυξη στην χώρα πέφτει στον τουρισμό, με 22 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ηγουμενίτσα με τα παράλια της Θεσπρωτίας, ο δήμος Σουλίου, ο νομός Ιωαννίνων κι οι Άγιοι Σαράντα δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών· κοινώς γύρω γύρω βρέχει τουρίστες κι ο δήμος Φιλιατών κρατά ομπρέλα, δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Η Περιφέρεια καλεί συνεχώς τους δήμους σε δράσεις, εξωστρέφεια, σε εκθέσεις στο εξωτερικό για προσέλκυση τουριστών, ειδικά του εναλλακτικού τουρισμού, με πενιχρά αποτελέσματα κι ανταπόκριση από τον δήμο μας.

Καταθέτω λοιπόν μια απλή ουσιαστική πρόταση, κάτι που υπάρχει σε όλους τους δήμους στην Ευρώπη που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τον τουρισμό και την προβολή του τόπου τους, την δημιουργία μιας έκθεσης φωτογραφίας σε χώρο δημόσιο ή ιδιωτικό στους Φιλιάτες, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον τουρισμό και τον επίσκεπτη στον δήμο. Δεν μπορούμε σήμερα να έχουμε την απαίτησηνα έρθει ο τουρίστας στο Φιλιάτι και να ψάχνει μόνος του να βρει π.χ. την αρχιτεκτονική στο Φιλιάτι, ή να στείλουν οι Φιλιαταίοι της διασποράς κάποιον ξένο από την Γερμανία να ψάχνεται ή να πούμε το ίδιο σε κάποιον Έλληνα από τα Γιάννενα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτά τα πράγματα γίνονται οργανωμένα, δυστυχώς όμως αυτή την στιγμή έρχεται ο ξένος και γυρίζει σαν χαμένος στο Φιλιάτι, δεν έχει κάτι να τον κατευθύνει να δει πράγματα, καφέ μπορεί να πιεί κι αλλού, πράγματα μπορεί να βρεί κι αλλού εκτός από το παζάρι, είναι μια απογοήτευση για όποιον ξένο το επιχειρήσει. Αντίθετα με βιτρίνα της πόλης την έκθεση μπορεί να ικανοποιηθεί κι ο τουρίστας που απλά θέλει να δεί συμπυκνωμένη την ομορφιά όλου του δήμου, πίνοντας απλά ένα καφέ στην πόλη κι ο επισκέπτης που θέλει να ανακαλύψει την πόλη με την αρχιτεκτονική της, με οδηγό την έκθεση, αλλά κι ο ξένος που θέλει να δει όλα αυτά που θα εικονίζονται στην έκθεση, θα μπορέσει να κάνει διαδρομές σε όλο τον δήμο, να ζήσει εμπειρίες με κατευθυντήριες οδηγίες από τον χώρο της έκθεσης.

Δίπλα στην έκθεση αυτή θα μπορούν να «κουμπώσουν» δράσεις οποιουδήποτε συντοπίτη θα θελήσει να αναπτύξει κάποια σε σχέση με τον τουρισμό, ή να τοποθετήσει την επιχείρηση του στο μέσο μιας από τις τουριστικές διαδρομές κι όποιου θέλει να προβάλει τα προϊόντα του κατά τα πρότυπα του τουρισμού που ζητά η Περιφέρεια. Η έκθεση αυτή μπορεί και πρέπει  να γίνει η βάση κι η αφετηρία για να συντονιστούν πολλές κινήσεις και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να γευτούν οισυντοπίτες τους καρπούς του τουρισμού διαχέοντας τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά και να αναδειχθεί πολύπλευρα ο δήμος.

Απαραίτητη προυπόθεση όμως κύριε Δημήτρη Ζώη είναι να ξεκαθαριστεί το εάν οι συνομιλητές σας θέλουν πραγματικά την εξωστρέφεια και τον τουρισμό ή απλά θέλουν μια απλή, ανούσια αναφορά του στην ιστοσελίδα του δήμου κι ατέρμονες συζητήσεις περί αυτού. Καταπολέμηση της ερημωποίησης χωρίς εξωστρέφεια δεν υπάρχει. Μετά από αυτή μου την πρόταση περιμένω να ενημερώσετε όλους τους Φιλιαταίους αν αυτό είναι κάτι που ο δήμος θα ήθελε να υλοποιήσει με την συμμετοχή των δημοτών, ή θα πρέπει να κινηθούν οι δημότες μόνοι τους πλέον για μια τέτοια έκθεση-βιτρίνα της πόλης που θα αναδεικνύει την ομορφία του τόπου, την ιστορία, τον πολιτισμό κ.α.  Στην διάθεση σας κε Ζώη και για άλλες προτάσεις και να ξέρετε πως τον καφέ μου θα τον προτιμούσα στην έκθεση του Φιλιατιού κι όχι σε κάποιο καφενείο ή γραφείο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: