Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 η εικόνα προφίλ του Zois Dimitris, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο   Του Δημήτρη Ζώη

Το θέμα της ανεξέλεγκτης χωματερής στον ακριτικό Δήμο Φιλιατών της Θεσπρωτίας και με το «θάψιμο – ανακύκλωση βιβλίων» α λα Filiates, «σκεπάζει», τα πάρα πολλά ζητήματα και προβλήματα που χρονίζουν στον ακριτικό δήμο Φιλιατών.
Νομίζω είναι ανάγκη να υλοποιηθεί το καθολικό αίτημα «όλης» της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί, σε πλαίσια Δημοκρατίας, ένας διάλογος που πρέπει να έχει θέμα το «θάψιμο» των βιβλίων σε μία ανεξέλεγκτη χωματερή που η ύπαρξή της γεννά πολλά ερωτήματα!…

Νομίζω πως ταυτόχρονα είναι ανάγκη, επειδή το Φιλιάτι και η ακριτική περιοχή της Θεσπρωτίας χρήζουν «ειδικής προσοχής», να κληθούν σε ανοιχτό διάλογο ΟΛΟΙ οι δημότες,ο Δήμαρχος Φιλιατών,οι δυο βουλευτές της Θεσπρωτίας και κυρίως «οι απανταχού Φιλιαταίοι», να συμβάλλουν, να προσφέρουν με ουσιαστικές προτάσεις στο ξεπέρασμα φαινομένων παρακμής και απαράδεκτων νοοτροπιών .

Προτείνω την συγκρότηση ενός «Συμβουλίου απανταχού Φιλιαταίων» στα πρότυπα του Δήμου Σουλίου της Θεσπρωτίας, όπου θα συγκροτηθεί Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που σκοπός και στόχος του θα είναι η «στήριξη» του ακριτικού Δήμου.

Το Συμβούλιο που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα προσπαθήσει να ιεραρχήσει τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Δήμο Φιλιατών. Τα διαχρονικά προβλήματα που μας «στεναχωρούν» και δημιουργήθηκαν από το έλλειμμα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και Δημοκρατίας, λόγω των νοσηρών νοοτροπιών που με ανούσιες και διχαστικές πολιτικές του…»προχθές» ,με πολιτικές του «εμείς και οι άλλοι» κι έναν υπερσυντηρητισμό που οι ρίζες του φτάνουν στον εμφύλιο εμπεδώθηκαν, πρέπει να κατανοηθεί πως δεν μας οδήγησαν σε σωστούς δρόμους.

Οι δημότες,αν και έχουν κι αυτοί τις δικές τους ευθύνες γι΄αυτό, καλούνται τα τελευταία χρόνια να μαζέψουν τα συντρίμμια «ανεύθυνων πράξεων» του παρελθόντος.
Είναι νοοτροπίες που δεν τιμούν την ακριτική περιοχή των Φιλιατών και οδήγησαν το Φιλιάτι σ΄αυτό το κατάντημα!…

Δυστυχώς όμως η ομάδα των απανταχού Φιλιαταίων, των «Ξενιτεμένων», που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή, περνά εντελώς «απαρατήρητη κι αδιάφορη». Παρότι κατάγονται από την ακριτική περιοχή του Δήμου Φιλιατών αξιόλογοι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού και διαθέτει μια αξιοθαύμαστη πολιτιστική παράδοση και Ιστορία. Σήμερα δυστυχώς, αυτή η περιοχή βιώνει τις επιπτώσεις της απομόνωσης και της εγκατάλειψης. Η παρακμή αυτή, χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας, οδηγεί σε νοσηρές νοοτροπίες που το έλλειμμα δημοκρατίας, ο απολυταρχικός τρόπος διοίκησης του Δήμου, με έναν απίστευτο συγκεντρωτισμό, οδηγεί σε ακατανόητες πρακτικές . Στον παραδοσιακό τρόπο εξαφάνισης ενός… Σκουπιδιού με τον γνωστό τρόπο… Ανακύκλωσης.

Έχω όμως την αίσθηση, χωρίς την πολιτική βούληση κι έμπρακτη πρόθεση των «πολιτικών ομάδων» να βελτιωθούν αισθητά οι σχέσεις με τους «απανταχού Φιλιαταίους» , χωρίς τη διαμόρφωση «γεφυρών επικοινωνίας» που θα στοχεύει στη διαμόρφωση μιας «φιλικής περιοχής» που θα «αγκαλιάζει» και θα δείχνει έμπρακτα πως θέλει τη συμμετοχή των «Απανταχού Φιλιαταίων» στα ζητήματα που απασχολούν τον ευρύτερο Δήμο, τότε το Φιλιάτι θα βιώσει μία απίστευτη παρακμή!…

Ίσως για πολλούς να μείνει το Φιλιάτι αξιαγάπητο, μα συνάμα θα θεωρηθεί από τους νεότερους μία παντελώς αδιάφορη περιοχή κι ένας «νεκρός» κι «αφιλόξενος» Δήμος .Κι αυτό θα γίνει εμφανέστατο όταν δε θα υπάρχει ο κρίκος που μας συνδέει σήμερα με το Φιλιάτι!…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: