Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την εισήγηση του Έφορου Τύπου κ. Χρήστου Τύμπουρου για την έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
του Χρήστου Α. Τούμπουρου, Εφόρου Τύπου για την έκδοση έντυπου ιδιοκτησίας της Πανηπειρωτικής.
Αγαπητοί πατριώτες
Δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσει κάποιος ενώπιόν σας την αξία και τη σημασία του τύπου για τη λειτουργία και την ευόδωση των σκοπών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Απλά θα πω ότι, αν θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή με τα μέλη μας και ουσιαστική προώθηση της δράσης μας μόνο με τον Τύπο μπορούμε να το πετύχουμε.
Είναι γνωστό άλλωστε πως παλιότερα κυκλοφορούσε (από το 1977) η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής (έντυπη) με τον τίτλο «Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» και ανεστάλη η έκδοσή της το 2000
Από τότε και μέχρι σήμερα έγιναν προσπάθειες να επανεκδοθεί, αλλά για πολλούς λόγους, τους οποίους γνωρίζω, δεν ευοδώθηκε αυτός ο σκοπός, με αποτέλεσμα σήμερα η Πανηπειρωτική να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τα μέλη της και περαιτέρω προώθησης της δράσης της.
Σήμερα πάλι είναι αλήθεια πως για να λειτουργήσει σωστά η Συνομοσπονδία και να μεταφέρεται η άποψή της και η δράση της περαιτέρω, και στον τελευταίο Ηπειρώτη, όπου γης, απαιτείται τύπος με την όποια εξελιγμένη ή όχι μορφή του. Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους είναι απαραίτητο να υπάρχει Τύπος. Με ποια μορφή θα το δούμε στη συνέχεια.
Μέχρι τώρα η ενημέρωση και η εν γένει προώθηση της δράσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας γινόταν ως εξής: Το σάιτ της Πανηπειρωτικής είχε καταργηθεί. Οι κωδικοί βρίσκονταν στα χέρια μελών προπροηγούμενης Διοίκησης. Λειτουργούσαν δύο λογαριασμοί στο Φ/Β που τους χειριζόταν μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Πανηπειρωτικής. Από τους λογαριασμούς αυτούς ο κωδικός που μου παρέδωσε για τον έναν δεν ανταποκρίνονταν στα στοιχεία της Πανηπειρωτικής. Από τον άλλον δεν πήρα κωδικό. Επικοινώνησα μαζί του και μου δήλωσε πως δεν έχει και δεν χρησιμοποιούσε κωδικούς.
Στη συνέχεια κατήργησα τον λογαριασμό αυτό, μετά από εντολή του ΔΣ .Ο άλλος λογαριασμός δεν ανταποκρίνονταν ο κωδικός και ως εκ τούτου παραμένει έωλος έως ότου μηδενιστεί.
Άνοιξα έναν νέο λογαριασμό στο Φ/Β, όπως πήρα εντολή, με τον οποίο προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ενημέρωσης των Ηπειρωτών. Ήδη οι εντυπώσεις, από τα μηνύματα που λάβαμε, είναι θετικές και μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και να έχουμε άμεση και πλήρη ενημέρωση. Για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανταπόκριση λοιπόν είναι θετική. Η ουσία όμως είναι πως δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί στο έπακρο η ενημέρωση μέσω φ/β. Χρειάζεται και κάτι παραπάνω.
Προτού προχωρήσω, για να είμαστε όλοι πλήρως κατατοπισμένοι πρέπει να σας διαβάσω το άρθρο 26 του Καταστατικού , παρ.1 που αναφέρεται στα καθήκοντα του Εφόρου Τύπου.
Αρθρο 26 παρ.1. Ο Έφορος Τύπου έχει την ευθύνη της έκδοσης και της κυκλοφορίας της εφημερίδας και άλλων εντύπων της Συνομοσπονδίας, της ανάπτυξης των πόρων αυτών και της είσπραξης των συνδρομών. Συνεργάζεται με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα για τις ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας με τον Τύπο, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Μετέχει στη Συντακτική Επιτροπή που διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και ενημερώνει τον Πρόεδρο πάνω σε κρίσιμα δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού οργάνου της Συνομοσπονδίας παίρνοντας πάντοτε την έγκριση αυτού στα πλαίσια των κατευθυντήριων εντολών του Διοικητικού Συμβουλίου.

…………………………………..
Επί τούτοις Εισηγούμαι τα εξής:
Έντυπη εφημερίδα δεν μπορούμε να εκδώσουμε και μάλλον δεν προσφέρεται. Απαιτεί πολλές, πάρα πολλές ώρες απασχόλησης για τη φωτοστοιχειοθέτηση, την εκτύπωση, την μεταφορά και την αποστολή. Να τονίσουμε δε ότι τα έξοδα αποστολής είναι δυσβάσταχτα. Η προηγούμενη εμπειρία της Πανηπειρωτικής με την εφημερίδα και η προαναφερθείσα πραγματικότητα μας αποκλείει κάποια τέτοια κίνηση. Παρά ταύτα, αν αποδειχτεί στην πράξη ότι χρειάζεται και η έντυπη, μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
1.Προτείνω την έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας (μηνιαίας) η οποία στην ουσία θα είναι η φωνή της Πανηπειρωτικής.
2. Ουσιαστικά πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα της φωτοστοιχειοθέτησης. Είναι δύσκολο να στηριχτούμε σε εθελοντική εργασία. Χρειάζεται έμπειρο γραφίστα. Μια έρευνα αγοράς που έκανα πιστεύω πως θα ανέλθει στο ποσόν των 250-300 ευρώ μηνιαίως. Ίσως να βρεθεί και ο κατάλληλος που θα προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Οι Ηπειρώτες είναι πολλοί και η αγάπη τους για τη γενέτειρα είναι μοναδική.
3. Η πρόσβαση θα είναι εφικτή σε όλους, αλλά η αντιγραφή ή η κοινοποίηση δεν θα επιτρέπεται για να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «επισκεψιμότητα».
4. Το θέμα των διαφημίσεων, γενικότερα των οικονομικών, θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί από την Οικονομική Επιτροπή και με την υπευθυνότητα του Εφόρου Οικονομικών.
5. Ιδιοκτησία-Εκδότης είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία εκπροσωπείται, από τον Πρόεδρο, όπως ορίζει σχετικά το Καταστατικό.
6. Επιπλέον είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί η λειτουργία του σάιτ της Πανηπειρωτικής. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε την αναδιοργάνωση-αναβάθμισή του σε μέλος του ΔΣ και αναμένουμε τις ενέργειές του.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1
Εκδίδεται εφημερίδα (δημοσιογραφικό όργανο) με τον τίτλο «Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ». Το όργανο αυτό στην ουσία αποτελεί συνέχεια της έντυπης εφημερίδας – ιδιοκτησίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο τίτλος της οποίας «Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» είναι κατοχυρωμένος από την Π.Σ.Ε.
ΑΡΘΡΟ 2
Η εφημερίδα έχει ηλεκτρονική μορφή και εφόσον κρίνει και αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας μπορεί να λάβει και τη μορφή του έντυπου τύπου. «Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» αποτελεί το δημοσιογραφικό όργανο και ελέγχεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το οποίο και φέρει την όποια ευθύνη της έκδοσης και κυκλοφορίας της. Επίσης η νομική, επαγγελματική και δημοσιογραφική υπόστασή της εντάσσεται στα πλαίσια της ερασιτεχνικής ενασχόλησης και δημιουργίας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή και γενικότερα Ηπειρωτών.
ΑΡΘΡΟ 3
Σκοπός της έκδοσης της εφημερίδας είναι να προωθήσει τους σκοπούς της λειτουργίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, όπως ακριβώς περιγράφονται στο άρθρο 2 του Καταστατικού και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επαφή, τη γνωριμία τη σύμπνοια, την ενότητα και τη «συνεργασία των μελών των σωματείων και όλων των αποδήμων Ηπειρωτών για τη διατήρηση και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ τους, των πατροπαράδοτων ευγενών Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και της αγάπης προς την γενέτειρα».

ΑΡΘΡΟ 4
Ο Έφορος Τύπου έχει, (σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ.1 του Καταστατικού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας) την ευθύνη, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, της έκδοσης και της κυκλοφορίας της εφημερίδας. Αναπληρωτής ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μέλος αυτού. Οικονομικά ζητήματα (έσοδα-έξοδα, πόροι) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου την ευθύνη φέρει ο Ταμίας τον οποίο, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο Αναπληρωτής Ταμίας.
Ο Έφορος Τύπου λειτουργεί όπως ακριβώς ορίζει το Καταστατικό της Π.Σ.Ε. και ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 26.

ΑΡΘΡΟ 5
Η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας είναι πενταμελής αποτελούμενη από τον Έφορο Τύπου, και δύο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης τη Συντακτική Επιτροπή συμπληρώνουν και δύο μέλη εκτός Συμβουλίου. Εκτός από τον Έφορο Τύπου τα υπόλοιπα μέλη ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, μετά από πρόταση του Εφόρου Τύπου ή οποιουδήποτε μέλους του Συμβουλίου.
Η Συντακτική Επιτροπή ορίζει την ύλη, το περιεχόμενο και τη μορφή της εφημερίδας, την οποία παρουσιάζει ο Έφορος Τύπου στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δίνει την εντολή ανάρτησης στο διαδίκτυο ή έντυπης έκδοσης.
ΑΡΘΡΟ 6
Η Επιτροπή Ύλης αποτελείται από εκπροσώπους Σωματείων-μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, από Ηπειρώτες που επιθυμούν και δύνανται να προσφέρουν στη συγκέντρωση ύλης, στην αρθρογραφία, στο σχεδιασμό και σε κάθε άλλη εργασία που συμβάλλει στη σύνταξη και έκδοση του δημοσιογραφικού οργάνου της ΠΣΕ. Συμμετέχει ελεύθερα -ιδία βουλήσει- οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκφράζει την άποψή του για συγκεκριμένο θέμα που αφορά τη σύνταξη και την έκδοση του δημοσιογραφικού οργάνου.
ΑΡΘΡΟ 7
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται μέλος ή μη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο οποίος χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και όλα τα συνδεόμενα με αυτόν μηχανήματα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και είναι υπεύθυνος για την αρχειοθέτηση και μορφοποίηση της ύλης καθώς και την τήρηση αντιγράφων ασφαλείας.

ΑΡΘΡΟ 8
Η ύλη της εφημερίδας κατανέμεται ως εξής:
1. Δράση της Πανηπειρωτικής και επαφή της με τα μέλη της. Δραστηριότητα των μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
2. Περιφέρεια και Δήμοι Ηπείρου
3. Ομογένεια
4. Ηπειρώτικα Νέα
5. Ιστορία-Λαογραφία Ηπείρου-Πολιτισμός
6. Απόψεις-Συνεντεύξεις
Η ύλη θα εξειδικεύεται: Πρώτη σελίδα, Ηπειρώτικα, Ηπειρώτικες στιγμές, Άρθρα-Ειδήσεις, Απόδραση στην Ήπειρο, Αφιέρωμα, Ρεπορτάζ, Συνεντεύξεις, Ποικίλα θέματα, Τελευταία σελίδα.
Η αρίθμηση αυτή είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.

ΑΡΘΡΟ 9
Ο συγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός ισχύει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Οποιαδήποτε τροποποίηση γίνεται μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Καταλήγοντας οφείλω να τονίσω πως το εγχείρημα είναι τεράστιο, αλλά έχει γίνει πλέον κατανοητό το γεγονός, ότι η απουσία εφημερίδας για 19 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε σε βάρος της όλης προσπάθειας εκπροσώπησης και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Πανηπειρωτικής.
Η πράξη αυτή οπωσδήποτε θα πιστωθεί θετικά στη δράση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και παρακαλώ όλα τα μέλη να δραστηριοποιηθούν προς την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι σύντομα να πραγματοποιηθεί η έκδοση της εφημερίδας.

Χρήστος Α. Τούμπουρος
Έφορος Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: