Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΣΤΑΥΡ του Σταυρου Κωσταρα

– Μιας και πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση της επέκτασης του ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο, οφείλω να παρέμβω για να ενημερώσω χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών.

– Σε κάθε όμως περίπτωση οι υπεύθυνοι θα πρέπει από τώρα να αναλάβουν και να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον.

-Το έργο αυτό, από το τέλος του υπάρχοντος ποδηλατόδρομου έως το κάμπινγκ, είναι συνολικού μήκους 1340 μέτρων και αξίας 1.130.000 ευρώ. Δημοπρατήθηκε την 16/1/2019 και ο κατασκευαστής το πήρε με έκπτωση 48,46%. Η δε σύμβαση για την κατασκευή του υπογράφηκε την 05/07/2019.

-Το έργο έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, πιθανόν με την σύμπραξη των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΛΗΓ, κλπ), αφού ο χώρος ανήκει στην Χερσαία Ζώνη, η οποία δεν έχει μεταβιβασθεί μέχρι σήμερα στον Δήμο.

– Σύμφωνα με την με αριθμό 51/2018 μελέτη (ΜΕΛΕΤΗ) πρόκειται για ένα έργο που θα συνδυάσει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης 2+2 μέτρων, και ήτοι 4 μέτρα συνολικά. Θα κατασκευαστεί δε με περιορισμένες διαστάσεις και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην μελέτη που έχει συντάξει η τεχνική υπηρεσία του δήμου, αντί να είναι τουλάχιστον 4,50 μέτρα το συνολικό του πλάτος θα είναι 4 μέτρα.

– Το μισό έργο, και ήτοι τα 650 μέτρα από το πλάτωμα έως το κάμπινγκ, θα γίνει παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων και, επειδή ο χώρος δεν επαρκεί, το τμήμα του πεζόδρομου θα γίνει με προέκταση προς την θάλασσα με σιδηροκατασκευή..

Τέτοιας όμως μορφής έργο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία να γίνεται δίπλα σε δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες κατασκευάζεται ένα τέτοιο έργο έχουν δημοσιευτεί με την υπουργική απόφαση ΔΥΟ/ΟΙΚ. 1920/2016 (ΦΕΚ 1053Β/2016). (ΦΕΚ 1053Β/2016)

– Με το ΦΕΚ αυτό ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός υποδομών ποδηλάτων και μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Η όλη δε μελέτη του δήμου αποτελεί συρραφή διάφορων επιμέρους διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

– Ορίζεται επίσης ότι όταν υπάρχει μόνο ποδηλατόδρομος, με αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτων δίπλα σε κινούμενα οχήματα, το συνολικό πλάτος μόνο του πρέπει να είναι 2,5 έως 3 μέτρα με επιπλέον ζώνη – διάδρομο ασφαλείας.

– Στο συγκεκριμένο έργο, λόγω των περιορισμένων διαστάσεων του χώρου, δεν προβλέφθηκε καν διάδρομος – ζώνη ασφαλείας η οποία θα έπρεπε είναι 70 εκατοστά και να διαχωρίζει επαρκώς την κίνηση των ποδηλάτων στον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο από τον υπάρχοντα δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων. Εάν δε η ταχύτητα των οχημάτων είναι ίση ή μεγαλύτερη από 60χλμ/ώρα τότε η λωρίδα ασφαλείας θα έπρεπε να είναι πλάτους 1 μέτρου.

– Όλα τα παραπάνω, όπως προανέφερα, γίνονται χωρίς να τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμη βέβαια και αν τηρούνταν πρόκειται εν τέλει για μια δύσκολη κατασκευή, στην οποία, ο μεν πεζόδρομος θα κατασκευαστεί πάνω από την θάλασσα, ο δε ποδηλατόδρομος θα είναι άμεσα εφαπτόμενος με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων. Πόσο μάλλον που αυτό θα γίνει χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: