Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Του ΖΩΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (2)Δημήτρη Ζώη

«Με αυτά που ακούω και βλέπω στο ακριτικό Φιλιάτι, φοβάμαι πως δεν θα γίνει ποτέ τίποτα…. γι’αυτό από κωμόπολη με εργοστάσιο, με δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες όπως ΙΚΑ κι Εφορία γίναμε μία μικρή κωμόπολη, μετά ένα μεγάλο χωριό και οδεύουμε ολοταχώς για χωριό σκέτο !»….

Είναι αλήθεια πως η ζοφερή σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον ερημωμένο Δήμο Φιλιατών που ζει την εγκατάλειψη δικαιολογούν τις διαπιστώσεις, αλλά κυρίως την απογοήτευση,την απόγνωση που εκφράζονται εδώ και πολύ καιρό από τους Ακρίτες του Δήμου Φιλιατών.

Σήμερα είναι πάρα πολλοί αυτοί που αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, που μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα», σ΄έναν από τους φτωχότερους Δήμους της Ελλάδας κι Ευρώπης. Μα από τις διαπιστώσεις και τα λόγια απελπισίας δε διακρίνεται να αλλάξει κάτι από αυτούς που επιδιώκουν να επαναλάβουν το …»σχέδιο του χθες». Ένα σχέδιο διαχείρισης των προβλημάτων που βασίζεται στο …»χθες». Δυστυχώς αυτό το …»σχέδιο» δεν έδειξε να είναι αποτελεσματικό και χρήζει σύντομα να αντικατασταθεί από ένα άλλο «φρέσκο» ΣΧΕΔΙΟ που διαθέτουν οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ .

Η πρόσκαιρη ευημερία που παρατηρήθηκε σ΄ολόκληρη τη Θεσπρωτία τις περασμένες δεκαετίες, είχε τις αιτίες της. Η Μετανάστευση,κυρίως στη Γερμανία, των Νέων του ΄70 και ΄80 που με την εντύπωση πως θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στα «πατρώα εδάφη» με τις «οικονομίες τους», πολλές φορές διαψεύσθηκαν.
Δυστυχώς και τώρα έχουμε παρόμοια φαινόμενα. Η ανεργία και η φτώχεια στην Ήπειρο «διώχνουν» τα παιδιά της. Και το Φιλιάτι ξεναέζησε τα τελευταία χρόνια την Νεομετανάστευση. Μελέτες αναφέρουν πως πάνω από τους μισούς Νεομετανάστες Έλληνες κατάγονται από την φτωχή Περιφέρεια της Ηπείρου!…

Σήμερα είναι ανάγκη μ΄ενα ΟΡΑΜΑ, μα κυρίως μ΄ ένα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ να αναστρέψουμε αυτή την εικόνα απόγνωσης που υπάρχει στην ακριτική Θεσπρωτία,αλλά και σ΄όλη την Ήπειρο .
Οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» δίνουν μεγάλη σημασία στις δυνατότητες του τουρισμού τόσο στην ακριτική Θεσπρωτία, όσο και σ΄όλη την Ήπειρο.
Ένας τουρισμός που θα στηρίζεται στις «Γέφυρες επικοινωνίας» μ΄ αυτούς που έχουν καταγωγή από το Δήμο Φιλιατών και την Ήπειρο, σε συνδυασμό με μια εναλλακτική μορφή τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να αναζωογονήσει τον ακριτικό Δήμο Φιλιατών.
Έχουμε τις απαντήσεις. Γνωρίστε μας
www.orizontesepirou.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, σπίτι, γρασίδι, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: