Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ανάρησε: Χριστόφορος Βενέτης

… Θεσπρωτία : Ξεφυλλίζοντας τα περιηγητικά χρονικά : Ο κατ’ εξοχήν ζωγράφος της προεπαναστατικής Ελλάδας ( γνωστός και από τα σχολικά βιβλία ιστορίας) Γάλλος Λουί Ντιμπρέ ( Louis Dupré)…εισήλθε στην Ελλάδα το Μάρτιο του 1819 , από το λιμάνι της Σαγιάδας.
Ακολούθησε τον εμπορικό δρόμο της εποχής. Σαγιάδα, Φιλιάτι, σκάλα Κοκκινολιθαρίου – Κεραμίτσας, Ραβενή, Γιάννενα…Για το Φιλιάτι γράφει : » Ωραίο Αλβανικό χωριό με όμορφους κήπους και λευκούς ψηλούς μιναρέδες….στη Ραβενή έπρεπε να περάσουμε τη νύχτα ,ένα πολύ φτωχό χωριό , κτισμένο ανάμεσα σε σκοτεινά , και άγρια βάραθρα….» Την άλλη μέρα στο δρόμο στην όχθη του ποταμού Καλαμά , είδε ένα εικονοστάσι με τοιχογραφία της Παναγίας διάτρητη από βόλια. Ήταν ο στόχος διερχομένων Τούρκων οπλοφόρων,τρομοκρατόντας τους Χριστιανούς προσκυνητές εκεί…Εντυπωσιασμένος ζωγράφισε τη σκηνή!!!!Την πρώτη του στην κυρίως Ελλάδα….

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: