Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


αναρτηση: αντωνης αλεξακης
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
αντωνης αλεξακης προς ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!

Αγαπητοί συμπολίτες όλοι έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις για το κόστος της διαδρομής Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και για το πόσο επιμηκύνει το συνολικό χρόνο του ταξιδιού μας. Τώρα που φτιάχτηκε η Εγνατία Οδός, για να πάει κάποιος από την Ηγουμενίτσα στην Θεσσαλονίκη, χρειάζεται 3-3,5 ώρες.

Εμείς χρειαζόμαστε επιπλέον 2 ώρες μόνο για να φθάσουμε στην Ηγουμενίτσα. Επιπλέον 50 περίπου ευρώ, για αυτή τη μικρή διαδρομή, όταν τόσο περίπου κοστίζει για να πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του στην Ιταλία. Κάπου υπάρχει λοιπόν πρόβλημα.

Τώρα τελευταία γίνονται συζητήσεις για το πώς θα μειωθούν αυτές οι δύο ώρες ταξιδιού. Ακούγονται διάφορες προτάσεις για αγορά γρηγορότερων πλοίων, το οποίο θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση του εισιτηρίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο τα πλοία από Κέρκυρα να καταλήγουν στην Σαγιάδα. Κέρκυρα-Σαγιάδα είναι 12 μίλια, ενώ Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα είναι 19 μίλια. Επιπλέον η Σαγιάδα δεν έχει δίαυλο, οπότε τα πλοία δεν χρειάζεται να μειώνουν ταχύτητα, όπως γίνεται στον δίαυλο της Ηγουμενίτσας. Η Σαγιάδα έχει καλό λιμάνι και ικανοποιητικό οδικό δίκτυο μέχρι την Ηγουμενίτσα(ο χρόνος μέχρι την Ηγουμενίτσα είναι 15 λεπτά).

Υπολογίζεται ότι ο χρόνος ταξιδιού μέχρι τη Σαγιάδα θα είναι 50 λεπτά. Η Νομαρχία και το Λιμεναρχείο, βλέπουν με θετικό μάτι την παραπάνω λύση και προτείνουν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια άμεσα. Το πρόβλημα μάλλον βρίσκεται στους πλοιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν τον συνολικό τζίρο τους να μειώνεται. Μικρότερη απόσταση, μικρότερο και το κόστος του εισιτηρίου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι πλοιοκτήτες δεν έχουν απαντήσει και δεν έχουν εκδηλώσει γενικά τις προθέσεις τους πάνω στο θέμα.
Πιστεύουμε ότι η σύνδεση με την Σαγιάδα πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως τους επόμενους μήνες έστω και με νέους πλοιοκτήτες, με μείωση εισιτηρίου 40%-50%. Και να υπάρξει μειοδοτικός διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει την γραμμή. Είμαστε βέβαιοι ότι μετά από μερικούς μήνες όλοι θα προτιμούν την Σαγιάδα.

Όπως καταλαβαίνετε, αν πράγματι επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον από την ηπειρωτική Ελλάδα να έρθει στην Κέρκυρα. Ειδικότερα για τους Ελληνες οι οποίοι προτιμούν τα διαμερίσματα αντί για τα ξενοδοχεία.
Φυσικά και για τους απέναντι είναι καλό το να καταλήγουν τα καράβια στην Σαγιάδα γιατι ο Κερκυραίος σε 4 ώρες θα είναι στην Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει όμως ακόμη μια εναλλακτική λύση που είναι η λύση τα πλοία να καταλήγουν στο Φτελιά. Η απόσταση Κέρκυρα-Φτελιά είναι μόλις 6,5 μίλια, οπότε ο χρόνος ταξιδιού θα μειωθεί στα 25 λεπτά. Η λύση αυτή προς το παρόν έχει απορριφθεί, διότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό οδικό δίκτυο, από το Φτελιά μέχρι την Ηγουμενίτσα. Πιστεύουμε όμως ότι και αυτή η λύση πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης, ούτως μετά από 10-20 χρόνια να είναι εφικτή και αυτή η διαδρομή.

Σ.Ιστολογίου: Και αν η σύνδεση της Αλβανίας με την Εγνατία-που θα περνάει απο τη Σαγιάδα- ακολουθήσει μιά διαδρομή μέσω της Σκάλας για κόμβο Παραμυθιάς, θα είναι σωτήρια και γι’ αυτό το τμήμα των Φιλιατών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: