Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ζώντας στη γη όπου η πέτρα και η φύση έχουν μεταβληθεί σε συνώνυμα πολιτισμού και διαχρονικής ομορφιάς, επιδιώκεις – όσο αυτό είναι δυνατό – να τη γνωρίσεις καλύτερα, δίνοντας έμφαση σε σημεία που μέχρι πρότινος φάνταζαν συνηθισμένα ή και πληκτικά.

Παρακάτω θα δούμε ακόμη μερικές ερασιτεχνικές λήψεις από προάστια της Πρεμετής, πατρίδας όπου γέννησε τον ευεργέτη του Γένους, Απόστολο Αρσάκη και σήμερα φημίζεται για το υπέροχο φυσικό της Πάρκο στη γνωστή Χοταχόβα.

Εν συνεχεία ακολουθεί το θρυλικό Αργυρόκαστρο, η γη του γνωστού μεγαλέμπορου και σημαντικού αναμορφωτή επί του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αλεξάνδρου Βασιλείου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Αδαμάντιου Κοραή και με τη συμβολή του ενδυνάμωσε τον τομέα της νεοελληνικής παιδείας.

Έπειτα μεταφερόμαστε νοερώς στη γνωστή Δούβιανη ή Δουβιανή, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού και παιδείας στη Δρυϊνούπολη (Δρόπολη). Ένα χωριό με έντονη συμβολή στα εντόπια ελληνικά γράμματα και ευρύτερα σε λοιπούς επιστημονικούς τομείς. Η γενέτειρα του γνωστού χειρουργού Βασιλείου Λαμποβιτιάδη, εκεί όπου ιδρύθηκε και άκμασε κατά το 19ο (1858) αιώνα η περιβόητη «Σχολή Θηλέων Δουβιανής» ή η «Υφαντουργική Σχολή Δουβιανής».

Δυστυχώς ο ξενιτεμός συντέλεσε στο μαρασμό και στην κατάρρευση πολλών σημαντικών κτηρίων – έργων ηπειρώτικης τεχνοτροπίας, με αποτέλεσμα λίγοι να είναι οι γνώστες του εν λόγω τόπου. Με τη συνέχεια του παρόντος αφιερώματος θα προσπαθήσουμε να μάθουμε σταδιακά κι άλλα πράγματα για τη Βόρειο Ήπειρο της καρδιάς μας…

Γιώργος Γκοτζιάς
Εκπαιδευτικός – Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίων

Φυσικό πάρκο Χοταχόβας – Πρεμετή

Δούβιανη

Αργυρόκαστρο

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: