Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» (Οδυσσέας Ελύτης)

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Τιράνων, στις 14 Φεβρουαρίου τ.έ, με τη συμμετοχή φοιτητών, στελεχών της Ελληνικής πρεσβείας, εκπροσώπων εκδοτικών οίκων στην Αλβανία και πολλών άλλων λάτρεων της ελληνικής γλώσσας.

Στην ομιλία της η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία κα Ελένη Σουρανή τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα είναι παγκόσμια αφού είναι η μόνη πανάρχαια γλώσσα, με θαυμαστή συνέχεια ανά τους αιώνες, με αδιάλειπτη σοφία και αρμονία, που παρέμεινε ζωντανή, και που αποτέλεσε θεμέλιο για τη δημιουργία άλλων αλφαβήτων και τον εμπλουτισμό όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Η επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών, κα Σοφία Δεληγιώργη ανέγνωσε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, κ.Τ.Κουίκ, για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», τονίζοντας την αιτιολογημένη υπερηφάνεια που διακατέχει όσους γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Τιράνων, κ. Αρτούρ Σούλια αναφέρθηκε στη λειτουργία και την πρόοδο της Σχολής Ξένων Γλωσσών και ειδικότερα του Τμήματος Ελληνικών, με τη διαρκή υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας καθώς και στις πολλαπλές προοπτικές των αποφοίτων.

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας κ. Ενεϊντα Μάταϊ παρουσίασε την πορεία των ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τιράνων από το 1998, που ξεκίνησαν ως Τομέας, μέχρι την πρόσφατη αναβάθμισή τους σε Τμήμα, τη δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος, το υψηλό επίπεδο των φοιτητών και τη βούληση των καθηγητών για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των σπουδών ελληνικής γλώσσας.

Η Καθηγήτρια κ. Ισίντα Μέταϊ μίλησε για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και την εξέλιξή της από τη Γραμμική Α έως την Κοινή Ελληνιστική και τη νεοελληνική.

Φοιτητές απήγγειλαν εμβληματικά έργα Ελλήνων ποιητών ενώ, προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με την ελληνική γλώσσα και την πολυδιάστατη ελληνική λογοτεχνία.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: