Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


  ανάρτησε ο Γιώργος Δάλλας

Να μεταφερθούν τα οστά της Κυρά

 του Νίκου Θωμά Νταή
σ. Συμβολαιογράφου

Επειδή με την μεταφορά των οστών της Κυρά – Βασιλικής έχω ασχοληθεί εκτενέστατα από το έτος 2011, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διάβασα στον Θεσπρωτικό Τύπο, τις ενέργειες που κάνει ο «ΘΟΥΚΙΔΥΔΕΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΒΩΤΩΝ» με τον Πρόεδρό του κ. Γρηγόριο Καλογερόπουλο, Συγγραφέα – Ιστορικό Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Με τον στην επικεφαλίδα τίτλο και με τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο μου, το δημοσίευσα στις Εφημερίδες «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», «ΤΙΤΑΝΗ», «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το περιοδικό «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ».

Στην συνέχεια με επιστολές μου προς:

1) Τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Πλαισίου του Δήμου Φιλιατών,

2) τον Δήμαρχο Φιλιατών,

3) την «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ»,

4) τον «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΩΝ» και με προσωπικές μου επαφές με τον «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», του οποίου υπήρξα μέλος και αντιπρόσωπος στην Π.Σ.Ε., με τον φίλο τ. Δήμαρχο Αιτωλικού κ. Γαλάνη, σήμερα Διευθυντή της ΔΕΗ στο Μεσολόγγι, τον κ. Γιάννη Λουκά, Τμηματάρχη των ΕΛΤΑ, ο οποίος με εφοδίασε με πολλά έγγραφα ιστορικά στοιχεία για την ζωή, τον θάνατο και την όλη πορεία της Κυρά – Βασιλικής, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Κοσμά, συζήτησα το ιστορικό χρέος της μεταφοράς των οστών.

Επίσης στον αγαπητό κ. Αντώνη Μπέζα, Υφυπουργό, ο οποίος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Πλαίσιο, λόγω καταγωγής της μητέρας του Ανθούλας Μπέζα – Ξένου, αγαπητής συμμαθήτριας μου στο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στον οποίο του έγραψα, αν θέλει να συνδέσει τ΄ όνομά του με την ιστορία της Κυρά – Βασιλικής και το Πλαίσιο, να πάρει επάνω του το όλο θέμα της μεταφοράς των οστών.

Συγκινημένοι για την πρωτοβουλία μου αυτή και από τα άρθρα μου (ένα εκ των οποίων θα επαναδημοσιεύσω προσεχώς, σεβόμενος τον χώρο των Εφημερίδων), ευαισθητοποιήθηκαν και μου τηλεφώνησαν πολλοί συμπατριώτες μου και από το Εξωτερικό ακόμη, για να με συγχαρούν!

Οφείλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στους συμπατριώτες κ. Αχιλλέα Νίνο και στον οδοντίατρο κ. Μαντζούκη, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον και με ενθάρρυναν τηλεφωνικά λέγοντας μου ότι: «εμείς οι τρεις θα πάμε τα οστά της Κυρά – Βασιλικής στο χωριό της». Ευχή που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε. Εγώ πάντως περνώντας από τον γειτονικό με τον Μύτικα Αιτωλ/νίας, όπου διαμένω και κατοικώ, Αιτωλικό, στέκομαι μπροστά από τον τάφο της Κυρά – Βασιλικής και συγκινημένος της μεταφέρω τα χαιρετίσματα από την Πατρίδα της, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συναντηθεί στα Άγια χώματα του χωριού της με τις δικές της ψυχές.

Σας στέλνω κ. Καλογερόπουλε, φωτοτυπίες των επιστολών μου προς όσους προανέφερα καθώς και των δημοσιευμάτων μου. Να ενωθούμε όλοι οι Θεσπρωτοί, όλοι οι Ηπειρώτες ,για να εκπληρωθεί το Ύψιστο αυτό Ιστορικό Χρέος.

Το εύχομαι ολόψυχα και είμαι στο πλευρό σας σε ότι με χρειαστείτε.

Ακολουθεί απόσπασμα από το πρώτο δημοσίευμα μου του έτους 2011.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Η ΚΥΡΑ – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΤΣΙΟΥ – ΚΟΝΤΑΞΗ

Ρίγη συγκίνησης με καταλαμβάνουν όταν επισκέπτομαι τον τάφο της Κυρά – Βασιλικής Κίτσιου – Κονταξή στον περίβολο του Ι. Ναού Ταξιαρχών Αιτωλικού Μεσολογγίου. Μόνος και έρημος ο τάφος και μόνη και έρημη η Κυρά – Βασιλική σε ξένη από το χωριό της γη. Αποκομμένη από το χωριό της και τους δικούς της ανθρώπους και χωριανούς της στη ζωή της, αποκομμένη και μετά θάνατο.

Η Βασιλική Κίτσιου – Κονταξή, Κυρά – Βασιλική του Αλή Πασά, όπως την ξέρει ο κόσμος, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, είχε εγκατασταθεί μαζί με τα αδέλφια της Σίμο Κίτσιο και Γεώργιο Κίτσιο στην Κατοχή Αιτωλ/νίας, όπως δε μαρτυρεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της (κώδιξ Ιερού Ναού Ταξιαρχών αριθ. 20 σελ. στο Αιτωλικό 11/12/1834, από τον Ιερέα Μελέτιο), πέθανε σε ηλικία 45 ετών και ετάφη κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν Τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών, αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων της Θείας Μεταλήψεως και κατ΄ άδείαν του επιτρόπου Αγίου Ακαρνανίας (Μητροπ. Πορφυρίου) και υπό του εφημερίου Μελετίου, ετάφη κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν Τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αιτωλικό Μεσολογγίου Αιτωλ/νίας).

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο μέλος της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥ
 ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)

Πηγή: mytikaspress.blogspot.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: