Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ανάρτησε η Γεωργία Σόρογκα

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός (360-63)μ.Χ. προσπάθησε, λένε, να ξαναζωντανέψει το φθίνον από τον Χριστιανισμό μαντείο των Δελφών, αλλά η Πυθία τού χρησμοδότησε-προς απογοήτευσή του-ότι «Ο Απόλλων δεν έχει πια εδώ κατοικία, ούτε προφητική δάφνη, ούτε πηγή (Κασταλία κρήνη) που να λαλεί* και το
ομιλητικό νερό βουβάθηκε».
Θυμήθηκα αυτό το ιστορικό γεγονός -τηρουμένων προς θεού των αναλογιών-διαβάζοντας με θλίψη
Στο ακροτελεύτιο φύλλο τους πως τα αγαπητά μας «ΝΕΑ των Φιλιατών» του καλού φίλου και φλογερού πατριώτη Γιώργου Κώτση-κλείνουν τον κύκλο της έντυπης ζωής τους, μετά από 20 χρόνια συνεχούς αγώνα και ποικίλης προσφοράς στον τόπο και τους ανθρώπους του.
Βέβαια «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» και «τα Χρόνια αλλάζουν και εμείς αλλάζουμε μαζί τους λένε οι θυμόσοφοι πρόγονοι.
Αλλά όμως αυτή η συνεχής ροή και νομοτελειακή αλλαγή οριοθετείται από κανόνες και πλαίσια που πρέπει να θεσπίζουν οι συγκροτημένες ανθρώπινες κοινωνίες και θεσπισμένες πολιτείες, αποσκοπώντας στην προκοπή και στην ευτυχία των ανθρώπων.

Αλλά σε τούτη την κατακαημένη και ερημούμενη επαρχία των Φιλιατών, πέρα από το ποτάμι μέχρι το σύνορο, 106 τώρα Χρόνια ελεύθερης ζωής, δεν υπήρξε ουσιαστικός σχεδιασμός και πραγματικό ενδιαφέρον. Αφέθηκε στην τύχη της. Και νομοτελειακά οδηγείται (πλην ολίγων χωριών) στην ερήμωση.
Τα «καραβάνια της Μουργκάνας» ήδη μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο οδηγήθηκαν προς τα «χοτ-σποτ», τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου στα Λιόσια, την Πετρούπολη και την Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αττικής, όπως ωμά και με περισσή πίκρα μας τας περιέγραψε ο φίλος Ν.Τσέκας. Και κάπως έτσι γιγαντώθηκε η ανθρώπινη ζούγκλα της Αθήνας, η μισή δηλ. Ελλάδα, αφήνοντας ρημαδιό τα χωριά μας, κατηχητήριο πια λύκων και νυχτερίδων και τους λίγους πια παπάδες μας να τελούν μόνο κηδείες και μνημόσυνα.
Πόσο-αλήθεια-να παλέψει για την αναστροφή αυτής της φθίνουσας πορείας μια τοπική εφημεριδούλα; Καλαμιά στον κάμπο.»Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Μάχη οπισθοφυλακής. Πλεύση κόντρα στον ρου του ποταμού. Για την τιμή του τόπου και των ανθρώπων του. Ψυχοφθόρα και άνιση η μάχη.
Είκοσι τώρα Χρόνια μας κράτησε συντροφιά, κρατώντας ζεστή την ενημέρωση και επικοινωνία με τον τόπο και τους πατριώτες. Κατέγραψε δε στα 235 φύλλα της με περισσή αγάπη κι ενδιαφέρον τον ιστορικό μας πλούτο και τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Τα εκδομένα φύλλα της, μαζί με εκείνα της παλαίμαχης «ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» του Γ.Βουγίδη, τα «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» του Κώστα Γκόρτσου και της «ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δ.Βουγίδη, νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρωθούν και να συναποτελέσουν μια σπουδαία πηγή «λαλέουσα» για κάθε μελλοντικό ερευνητή.

Να συγχαρούμε- «τώρα στα ξεχωρίσματα»- και να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό Γιώργο για την τόλμη, τη δύναμη, την αντοχή και τον αγώνα τον καλό που αγωνίστηκε, προσφέροντας αυτό το πατριωτικό έργο στον πολύπαθο τόπο μας.
Βέβαια είναι σίγουρο ότι θα μας λείψει, θα νιώθουμε ένα κενό.

Ελπίζω όμως ότι θα γίνει η μετάλλαξη, η μοντέρνα προσαρμογή. Η έντυπη επικοινωνία να υποκατασταθεί – και σωστά-από την ηλεκτρονική, διατηρώντας πάντα την ίδια αγάπη και καημό για τον τόπο.
Να μη μας μαραθεί-ντε-η «πικραγγουριά», να μη μας μπαζώσουν το «λιμάνι» και η θυμόσοφη «Κάκω» να μη βουβαθεί αλλά να μείνει «παγά λαλέουσα», σαν την καθάρια πηγή του Βρανά ψηλά στη Μουργκάνα!

ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ 2Θωμάς Γ. Σόρογκας

Σ.Σ. George Kotsis Ευχαριστώ Θωμά μου για τον καλό σου λόγο και τις προσπάθειες που έκανες κι εσύ για να έχει ο τόπος μια φωνή, ένα βήμα . Έκανα ότι αγαπούσα κι όσο μπορούσα- Κι εσύ δάσκαλε συνεχίζεις το έργο σου με αυτά που γράφεις…

0 ΝΕΑ 1

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: