Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου «Eqrem Çabej» από ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, καθηγητές και δασκάλους από τους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος, κ. Λάμπρος Κακίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κ. Bektash Mema, η εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κα Ελένη Χουλιαρά, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Αναγνώσθηκε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Γιάννης Γιάννη με θέμα «Αρχαία ελληνική γλώσσα: Βάθη αιώνων–κώδικας αριθμών και αρμονίας».

Παρουσιάσθηκε οπτικοακουστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου αποσπάσματος της ομιλίας του πρώην αμερικανού Προέδρου Obama κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα («Ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για τον ελληνικό αστικό και πολιτικό πολιτισμό»), καθώς και το βίντεο «Η αρχαία ελληνική γλώσσα, οι ναοί και τα λοιπά μνημεία σε σχέσεις αρμονίας, συμμετρίας και γεωμετρίας με το σύμπαν». Προβλήθηκε επίσης, ντοκιμαντέρ από το National Geographic με θέμα: «Τα μυστικά του Παρθενώνα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κα Άρτεμις Δράλιου, ο Γενικός Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Βασίλης Κάγιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κ. Bektash Mema, η εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κα Ελένη Χουλιαρά, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, κ. Pervin Gjikuria, ο Δήμαρχος Δρόπολης, κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, ο Πρόεδρος του MEGA, κ. Χρηστάκης Κίτσιος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργυροκάστρου, κ. Armand Hilaj, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου, κ.Maksim Hoxha, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στο Αργυρόκαστρο, κ Teodor Bilushi, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Αλβανίας κ. Βασίλειος Σωτηρούδας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου «Eqrem Çabej.


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: