Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ανοδική ήταν και το 2018 η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία, διατηρώντας τη θετική «τάση» των δύο προηγούμενων ετών και κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών προέλευσης των εισαγωγών της Αλβανίας, με μερίδιο 8,22% επί του συνόλου.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 43,181 δισ. λεκ (345,4 εκ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση κατά 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT) που «φιλοξενούνται» σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Το δεκάμηνο 2018 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), οι αλβανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 89,3 εκατ. ευρώ (11,151 δισ. λεκ), σημειώνοντας αύξηση 14% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους, ενώ ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 54,33 δισ. λεκ (434,6 εκ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση κατά 5,3%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 32,04 δισ. λεκ (256,3 εκ. ευρώ).

Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία κατά το δεκάμηνο του 2018 το 29,5% της συνολικής αξίας τους αφορά σε «τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα», το 17,1% «δομικά υλικά και μέταλλα», το 15,7% «ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια», το 14,8% «χημικά προϊόντα», το 7,2% «κλωστοϋφαντουργία και υπόδηση». Οι κατηγορίες «ξυλεία, χαρτί και τεχνουργήματα» και «μηχανολογικός εξοπλισμός και ανταλλακτικά» ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.

Στις ελληνικές εισαγωγές από την Αλβανία, η κατηγορία «κλωστοϋφαντουργία και υπόδηση» καταλαμβάνει το 40,5% της συνολικής αξίας τους, και ακολουθούν οι κατηγορίες «τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα» με 22,8%, «δομικά υλικά και μέταλλα» με 11,2% και «ξυλεία, χαρτί και τεχνουργήματα» με 9,5%.

πηγη:ΑΠΕ
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: