Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του αείμνηστου Γιώρη Βουγίδη

                         ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΜΑΝΤΑ

Τα χιόνια του, – Τα Χριστούγεννα στον Τσαμαντά. – Γλέντι και κέφι πέρα για πέρα. Μια βραδιά στου κ. Λαγού. – Όργανα κρασί, τραγούδι. – Χαρτοπαιξία και… έρως. Νίτσος και περίπατος. – Νίτσος και «Θεσπρωτία».

ΤΣΑΜΑΝΤΑ!  Ένα κομμάτι από τας Άλπεις. Ενσφηνομένο εις τους πρόποδας κυκλοτερούς οροσειράς  χιονοσκεπούς μοιάζει σαν αμφιθέατρο με κάτασπρες από πεντελικό μάρμαρο κερκίδες

11111111111

Απαράλλακτο Αβερώφιο Στάδιο αν ισοπεδώσης την εδαφική ανωμαλία του. Δεν μπορεί να πει κανείς πως έχει κάτι το ιδιαιτέρως γραφικόν, πάντως παρουσιάζει κάποια μεγαλοπρέπεια με όλην του την ταχύτητα. Αι δε γιορτές εδώ περνούν κάποιο μυστικισμό ανάλογο από τα Χριστούγεννα των βορείων κλιμάτων που λείπει μονάχα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και φιόρντ…

Εφέτος ο χειμώνας είναι αγριώτερος. Βροχές και κακό. Παρ’ όλο όμως τούτο  καθ’όλο το διάστημα των εορτών επεκράτησε γενική ευθυμία και κέφι που οφείλεται εν μέρει και στην ευπορία των κατοίκων που ξενιτεύονται σ’όλα τα μέρη και περισσότερο στην Αμερική.

ΕΓΙΝΑΝ πολλά γλέντια, κυρίως σε χώρους κλειστούς, το  σπουδαιότερο όμως έγινε το βράδυ της 2ης Γενάρη υπό τύπων εσπερίδων στο σπίτι του Ν. Λαγού.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθή πολλοί κάτοικοι γυναίκες και άντρες που χώριζαν οι πρώτες με τις γραφικές τους στολές και ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν ακόμη ο γιατρός κ. Π. Ζωΐδης μετά τις κυρίας του και της κόρης του, ο κ. Μ. Λαγός μετά της κυρίας του, οι διδάσκαλοι  Ευάγγελος Κονιδάρης, Πηνελόπη Μανωλάτου, Βασ . Μαλάμης μετά της κυρίας του, ο κ. Μεταξάς βοηθός του κ. Ι. Φωτόπουλου επιθ. Δημ. Εκπαιδέυσεως, ο κ. Σκαρλάτος, ο κ. Γ. Μπίτζας μετά της κυρίας του και άλλοι πολλοί.

Θέσιν ορχήστρας επήχαν εγχώρια μουσικά όργανα που επιδέξιοι οργανοπαίχτες σκόρπιζαν ακράτητο ενθουσιασμό. Παρετέθησαν διάφοροι εκλεκτοί μεζέδες και το γλυκύτατο κρασί που έρεε άφθονο έτερπε το λαρύγγι για να βγη ζωντανότερο το τραγούδι. Κι έτσι σχηματίστηκε ένα περιβάλλον γιομάτο θαλπωρή και κατάνυξι. Το γλέντι βάσταξε ως τα μεσάνυχτα οπότε ο καθένας απεχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις κουκουλωμένος στη χοντρή του σάρπα, κόκκινος – κόκκινος , μια από το κρασί και μια από το άγριο τσούξιμο της παγωνιάς.

ΕΚ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ το γλέντι συνεχιζότανε και σε άλλα σπίτια τα δε καφενεία είτανε γιομάτα από κόσμο μέρα και νύχτα και είχαν μεταβληθή σε μικρά παραρτήματα Μόντε Κάρλο που δοκιμαζότανε η τύχη του καθενός με όλων των ειδών τα παιχνίδια.

Πολλοί εκέρδισαν, σημαντικά μάλιστα άλλοι δε δεν ηυνοήθησαν από την τύχη στα χαρτιά μεταξύ των οποίων και ο παρεπιδημών, λόγω των εορτών διακεκριμένος συγχώριός μας κ. Αθ. Κίτσος, δικηγόρος. Ας είνε όμως και οι τελευταίοι έφυγαν ευχαριστημένοι με την απατηλή ευχάριστη ελπίδα πως κέρδισαν στην….αγάπη! Να το πιστεύσουμε άραγε ως προς τον αγαπητόν μας κ. Αθ. Κίτσο… που έχασε στα χαρτιά; Δεν έχουμε αντίθετες ενδείξεις!

ΖΩΗΡΟΣ και πάντα σφριγηλός ο φίλτατος λόγιος κ. Ν. Νίτσος παίρνει κάθε απομεσήμερο τον περίπατό του που είνε ένας, απαραίτητος όρος στο κανονισμένο εγγλέζικο δρομολόγιο της ζωής του σαν σοφός ερημίτης που τον απεκάλεσεν ο πολύς Χρηστοβασίλης.

Τώρα ανοίγεται μπρος του και νέα ευχάριστη γι’αυτόν ασχολία να δείξει τον απαράμιλο και γλαφυρό χρωστήρα του γράφοντας στην αγαπητή «Θεσπρωτία» συντρέχοντας την ευγενή προσπάθεια του Διευθυντού της εις την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολύπαθου τόπου μας. Κι ας είναι βέβαιος ο κ. Νίτσος πως θα διαβάζεται με βουλιμία.

ΑΝΤΑΙΟΣ

2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: