Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Image result for καχρημανης           Την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια που υπάρχουν για  αγροτική χρήση, προτείνει με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης,  υπογραμμίζει πώς «η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον»

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως με την εφαρμογή του άρθρου 24, τίθενται απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ή και ακόμη οδηγούν σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει:

«Σήμεραέχουμεοδηγηθείσεακραίεςκαταστάσεις: ΚληροτεμάχιατουΔημοσίουπουείχανδοθείσεακτήμονεςκαιεγκαταλείφθηκανπροσωρινάλόγωαστυφιλίαςέχουνδασωθείκαιδενεπιτρέπεταιπλέονοκαθαρισμόςκαιηκαλλιέργειάτους. Τοίδιοισχύεικαιμεαγροκτήματαεντόςαναδασμών, ενώεκτάσειςπουστοπαρελθόνκαλλιεργούντανμεαμπέλιααδυνατούνοιιδιοκτήτεςήοικληρονόμοιτουςναταεπαναφυτεύσουν, όπωςσυμβαίνειστηνΑμπελουργικήζώνηΖίτσας

Χορτολιβαδικέςεκτάσεις, στιςοποίεςδενυπάρχειούτεέναδέντροεντόςαυτών, χαρακτηρίζονταιδασικέςκάτιπουαποτελείελληνική«εφεύρεση»–  μεαποτέλεσμαναπροκαλούνταιπροβλήματα (ιδίωςσεορεινέςπεριοχές) γιαοποιαδήποτεαγροτικήεργασία, ακόμηκαιστηναπλήβόσκηση.

ΠρόσθεταπροβλήματαπροκύπτουνμετηνδιάταξηότιτακατάτεκμήριοδάσηήδασικέςεκτάσειςανήκουνστοΔημόσιο. Μεαυτήδιαπερνάτοσύνολοτηςκοινωνίαςηλογικήτηςμείζονοςπροσπάθειας, ηεγκατάλειψηκάθεπαραγωγικήςδιάθεσηςστηνύπαιθρο.

ΤαπροβλήματαμετιςχορτολιβαδικέςεκτάσειςείναιήδηορατάμετιςτελευταίεςδηλώσειςΟΣΔΕ, καθώςαγρότεςπουδήλωνανωςαγρούς (όπωςκαιείναι) χορτολιβαδικέςεκτάσειςβρέθηκανεκτόςκοινοτικώνενισχύσεων, μεπλέονχαρακτηριστικόπαράδειγματηΘεσσαλία».

Καταλήγοντας  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζει πώς  «είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έχοντας ως βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960» και η πρότασή του συνοψίζεται ως εξής:

  • Να αναθεωρηθεί το Άρθρο 24, ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά και διαχρονικές δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ασκούμενες δραστηριότητες, ώστε να μην απωλεσθούνεκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως είναι οι χαρακτηριζόμενες σήμερα χορτολιβαδικές και παράλληλα να επιτρέπονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: