Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 11

Αναρτήθηκαν οι πίνακες ένταξης δικαιούχων στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών»

Αναρτήθηκαν σήμερα οι πίνακες ένταξης στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών», στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της Περιφέρειας Ηπείρου. Εντάσσονται συνολικά 723 άτομα με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 14.418.500 ευρώ.  Απορρίπτονται 25 αιτήσεις που κρίθηκαν μη επιλέξιμες, πέντε εκ των οποίων με τη θέληση των αιτούμενων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε τα εξής:

«Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε σε όλους τους δήμους της Ηπείρου πέρυσι το καλοκαίρι, με τη συνεργασία των συνεταιρισμών, της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, της προϊσταμένης του ΟΠΕΚΕΠΕ/Ηπείρου Χαριτίνης Παπαθανασίου  κ.α. απέδωσαν καρπούς. Με τη σημερινή απόφαση ένταξης, ξεκινά μια νέα προσπάθεια αναζωογόννησης του πρωτογενούς τομέα. Η είσοδος περίπου 1.000 νέων   (μαζί με την α΄ πρόσκληση) στο επάγγελμα σηματοδοτεί αφενός, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της Ηπείρου και αφετέρου,  τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας. Για την Περιφερειακή Αρχή ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε.. Για να καλυφθούν  χρηματοδοτικά όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις, χρειάστηκαν συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που τελικά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Το διαδικαστικό μέρος ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η παραγωγική διαδικασία. Η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της θα είναι αρωγός σε όλους τους νέους γεωργούς, προκειμένου να τους διευκολύνει και να τους στηρίξει στα πρώτα βήματά τους για να στήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους συλλόγους  για τη  συνεργασία που είχαμε, καθώς επίσης και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας/Π.Ε. για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας».

 • Η απόφαση του Περιφερειάρχη με τα ονόματα των δικαιούχων έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» της Περιφέρειας με  ΑΔΑ: 7Χ2Σ7Λ9-88Ω.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Εργασίες προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας

Συμπληρωματικές εργασίες για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Αράχθου και για την προστασία της παλαιάς γέφυρας Άρτας, έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε ως ανάδοχο τον Λάμπρο Γ. Γεωργούλα.

Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκαν επίσης ανάδοχοι και για  δύο ακόμη έργα  αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε. Άρτας:

Πρόκειται για τα εξής:

 • «Προστασία πρανών από κατολισθήσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στη θέση Καρυά Τ.Κ. Τετρακώμου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 74.400( Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Α.Ε.)
 • «Εκβάθυνση και καθαρισμό των τάφρων διαχείμασης στις θέσεις Άιβαρος – Γιμένη – Αετός» (μίσθωση μηχανημάτων), προϋπολογισμού 23.000 €. Ανάδοχος Σωτ. Μάμαλης.

 Ανάδοχοι οδικών έργων:

Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκαν επίσης ανάδοχοι για τα παρακάτω οδικά έργα:

 • «Συνέχιση ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού δρόμου Γέφυρα Κονδύλη – Πετράλωνα Τετράκωμο» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος Παναγ. Κατέρος.
 • «Συντήρηση–βελτίωση της επαρχιακής οδού Καστανιά–Τετράκωμο ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Α.Ε.
 • «Σήμανση–ασφάλεια και στηθαία ασφαλείας στο οδικό δίκτυο ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000€. Ανάδοχος Α. ΤΣΩΡΟΣ-Λ.ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.
 • «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακής οδού Άρτα – Κεραμάτες – Ακροποταμιά – Παχυκάλαμος – Νεοχώρι», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος Δημ. Φούκας.
 • «Βελτίωση οδού προς παραγωγική μονάδα (πτηνοτροφείο) Δήμου Νικολάου Σκουφά Δ.Ε. Κομποτίου», προϋπολογισμού 40.000 €. Ανάδοχος Δημ. Φούκας.
 • «Αποκατάσταση ακρόβαθρων έδρασης γέφυρας μπέλεϋ στη διαδρομή Μέτσοβο – Ανήλιο (περιοχή Παναγιά)», προϋπολογισμού € 122.000. Ανάδοχος RVR ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ.
 • «Αποκατάσταση οδού Προσήλιο – Συρράκο», προϋπολογισμού € 150.000. Ανάδοχος Δημ. Τσομπίκος.
 •  «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων προς Κρυόβρυση», προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος RVR ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ
 • «Διευθέτηση ομβρίων στη θέση ‘‘Λόκοβα’’ της επαρχιακής οδού προς Λιγκιάδες», προϋπολογισμού 18.000 €. Ανάδοχος Ν. Χατζηγεωργιάδης.
 • «Κατεπείγουσες ειδικές εργασίες στερέωσης λίθων και δυτικού βάθρου γέφυρας Πλάκας», προϋπολογισμού 40.000 €. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
 • «Αποκατάσταση οδού από κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας προς Παρακάλαμο έως κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κακαβιάς», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Γ. Τάσσης- Γ. Δημητρίου Ο.Ε.
 • «Ασφαλτόστρωση Δημοτικής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 30.243,90. Ανάδοχος Ηλίας Κατσιμπόκης.

Δημοπρατήσεις νέων έργων

Η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε και τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων:

 •  «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Πιστιανά έως Σκούπα»  Άρτας, προϋπολογισμού 150.000 €.
 • «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες ΤΚ Αμμοτόπου Καμπής ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 60.000 €.
 • «Αποκατάσταση οδού προς παραγωγικές μονάδες στην περιοχή Ράχη Άρτας», προϋπολογισμού 115.000 €.
 • «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού στην Τ.Κ. Εκκλησοχωρίου Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 74.400 €.
 • «Διαγραμμίσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 74.400 €.
 • «Άμεσες εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (Παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού € 60.000,00 πλέον ΦΠΑ.
 • «Συντήρηση και επισκευή οδού προς το κέντρο εξέτασης οδηγών της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400 €.
 •  «Αποκατάσταση ζημιών στο καμπαναριό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λάιστας Ζαγορίου» προϋπολογισμού 15.500€.
 •  «Συλλογή στοιχείων περιοχής Αμαράντου Κόνιτσας για αποκατάσταση σχετικά με τις κατολισθήσεις της περιοχής», προϋπολογισμού 50.703,67 €.

Μεταφορά υπολείμματος από τη Μονάδα Α.Σ.Α. στους ΧΥΤΥ

Το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Α.Σ.Α. κατά την περίοδο της επικείμενης δοκιμαστικής λειτουργίας, αναλαμβάνει η Περιφέρεια.  Η συνολική δαπάνη έχει προϋπολογισθεί σε 242.204,14 €. Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε την προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου, με τη χρήση  της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr.

Η ανάληψη της υποχρέωσης από την Περιφέρεια, σύμφωνα με την εισήγηση της  Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, γίνεται καθώς σύμφωνα με τον ν. 4555/2018, οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης ΑΣΑ δεν μπορούν να συνάψουν νέες προγραμματικές συμβάσεις, αναμένοντας τη δημιουργία του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 Νοεμβρίου 2018 Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής

Η παγκόσμια ημέρα για την «εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», για μία ακόμη χρονιά, μεταδίδει ισχυρό μήνυμα, από όλους τους φορείς και μας καλεί να εξακολουθήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να μην εφησυχάζουμε, διότι η βία κατά των γυναικών θα εξαλειφθεί με κινητοποίηση, πληροφόρηση, στοχευμένες δράσεις και εκπαίδευση.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται αποκαλύπτουν δυστυχώς μόνο μέρος της ζοφερής πραγματικότητας, η οποία κρύβεται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, τη σιωπή και το φόβο. Νομοθετικά εργαλεία όπως η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), και η ψήφιση το 2018 του εφαρμοστικού νόμου, βρίσκονται πλέον στη διάθεση κάθε φορέα που δρα για την υπεράσπιση των γυναικών και την προστασία τους από κάθε μορφής βία.

Η γραμμής SOS 15900, εξακολουθεί να καταγράφει καταγγελίες έμφυλης βίας για περιστατικά που αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Η Γ.Γ.Ι.Φ. κάνει λόγο και για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θίγουν το θεσμό της οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μετέπειτα πολιτών της κοινωνίας μας.

Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος όλων να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη όχι ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία.

Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων μεταδίδουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το μήνυμα: «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ»,… μίλησέ μας! Οι συμβουλευτικές δομές και οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι στη διάθεση όλων των γυναικών, να τους συμπαρασταθούν και να τις καθοδηγήσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: