Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Φ....

Στο παρόν άρθρο, θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την Δημόσια Υγεία στην Περιφέρεια Ηπείρου ( Π. Σ. ) ώστε, με τα υπάρχοντα δεδομένα και τις εν εξελίξει αποφάσεις, τα λεγόμενά μας να είναι εύληπτα και κατανοητά από όλους τους πολίτες.

Παλαιότερα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Ηπείρου υπήρχαν τέσσερα Γενικά Νοσοκομεία, ένα σε κάθε Νομό, συνεπικουρούμενα από πλήθος Αγροτικών Ιατρείων, και από μικρό στόλο Ασθενοφόρων που συστεγάζονταν στα εν λόγω Νοσοκομεία. Ταυτόχρονα συνυπήρχαν και αρκετά ιδιωτικά Ιατρεία και μερικές εξειδικευμένες Κλινικές που συμπλήρωναν και κάλυπταν τις ελλείψεις που εμφανιζόταν στην Δημόσια Υγεία καθώς  και τις αιτιάσεις των απαιτητικών  ασθενών για μια καλύτερη ιατρική φροντίδα συνοδευόμενη από ποιοτικά αναβαθμισμένη περίθαλψη.

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, την βιοτεχνολογία, την γενετική και την φαρμακολογία καθώς και η τεχνολογική πρόοδος επέτρεψαν τη χρήση εξελιγμένων θεραπευτικών ιαμάτων, ιατρικών εργαλείων και έξυπνων ρομποτικών μηχανών που αναβάθμισαν ουσιαστικά και ποιοτικά τις προσφερόμενες, προς τους ασθενείς, ιατρικές υπηρεσίες. Οι εν λόγω εξελίξεις αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για  να ενταχθούν και να ολοκληρώσουν τις ιατρικές τους σπουδές τους πολλοί φερέλπιδες νέοι που σήμερα κοσμούν τον ιατρικό κόσμο όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και παγκόσμια.

Οι ασθενείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση στο γιατρό που χρειάζονται και μπορούν να αναρρώνουν  γρηγορότερα  παραμένοντας λιγότερο χρόνο στις νοσοκομειακές κλίνες ακόμα και για χειρουργικές περιπτώσεις που παλαιότερα απαιτούσαν μεγάλο χρόνο παραμονής τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ελληνική πολιτεία, για να ανταποκριθεί στις εν λόγω εξελίξεις, αποφάσισε την δεκαετία του 1980 να δημιουργήσει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ( Ε.Σ.Υ ) και να ιδρύσει και νέες Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές συνεπικουρούμενες από αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπως π.χ. το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ( Δουρούτι ). Παράλληλα εκτός από την ίδρυση των νέων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, προχώρησε στην αναβάθμιση των υπαρχόντων και δημιούργησε το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας για να καλύπτεται η εύκολη και άμεση  πρόσβαση των πολιτών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία ενός συνεκτικού Δημόσιου ιατρικού ιστού που κάλυπτε όλη την επικράτεια. Παράλληλα την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε υπερβολικά και ο ιδιωτικός τομέας από το πλήθος των αποφοίτων ιατρών που δεν μπορούσε πλέον να απορροφήσει το κρατικό σύστημα υγείας. Η προσφορά παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μπορούσε πλέον σε πολλές ειδικότητες να καλύψει και τις ιατρικές ανάγκες άλλων χωρών, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν και ιδιωτικές κλινικές σε γειτονικές χώρες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου που κάποτε με 500.000 χιλιάδες κατοίκους είχε τέσσερα Γενικά Νοσοκομεία, βρέθηκε, με τη δημιουργία των νέων Κέντρων Υγείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου , σε πλεονεκτική θέση τη στιγμή που ο μόνιμος πληθυσμός της κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στους 350.000 χιλιάδες.

Μπορούμε φυσικά να αναρωτηθούμε και να έχουμε τις ενστάσεις μας για το αν χρειάζονταν τόση εκτεταμένη Νοσοκομειακή Υποδομή και όλες αυτές οι προσλήψεις που χωρίς  και αξιολόγηση έγιναν σε όλη την επικράτεια ;

Όπως γνωρίζουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή στάνταρ ένα καλά στελεχωμένο και οργανωμένο Νοσοκομείο μπορεί κάλλιστα να καλύψει τις διαρκείς ανάγκες 100.000 πολιτών. Ήδη από το 2001, που κατείχα την θέση του Αντιπροέδρου στη Πολυκλινική Αθηνών, οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί θεσμοί μας επεσήμαιναν ότι η χώρα μας παρουσίαζε πλεόνασμα 3000 χιλιάδων νοσοκομειακών Κλινών.  Με την απίστευτη όμως ελαφρότητα που μας διακρίνει αντί να μειώσουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων και να τα οργανώσουμε καλύτερα για να είναι  περισσότερο αποτελεσματικά εμείς βρήκαμε την μεταρρυθμιστική πατέντα, του τότε Υπουργού Υγείας, του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, της ονομαστικής μείωσης στους αριθμούς των κλινών σε όλα τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα ώστε να μη χρειάζεται να κλείσουμε κανένα από αυτά.

Την περίοδο εκείνη κατανοώ εν μέρει την οικονομική σπατάλη που υπήρξε, χωρίς φυσικά να συμφωνώ με αυτούς που την επιβάλλανε, διότι όλη η χώρα ζούσε σε κατάσταση αποχαύνωσης, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το μέγεθος των κρατικών δανείων που είχε ξεφύγει πέρα από κάθε δεδομένο που θέτει η οικονομική επιστήμη στις εκλεγμένες ηγεσίες των σύγχρονών κρατών.

Πολλοί θεωρούν ότι την περίοδο εκείνη συνειδητά, οι τότε πολιτικές ηγεσίες, χρεοκοπούσαν την Ελλάδα μέσω των ατέλειωτων διορισμών και των απίστευτων μισθών και συντάξεων που μοίραζαν ασύστολα στους εργαζόμενους του Δημοσίου και των κρατικοδίαιτων ΔΕΚΟ, με μοναδικό σκοπό να περνάνε καλά τα δικά τους παιδιά. Όμως σε αυτούς τους ισχυρισμούς οφείλουν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των τότε συνδικαλιστικών, κομματικών και πολιτικών ηγεσιών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την άφρονα πολιτική της τότε εποχής την πληρώνουμε όλοι και κυρίως τα παιδιά μας που μαζικά αποχαιρετούν την Ελλάδα μεταναστεύοντας και διαπρέποντας στο εξωτερικό.

Υποτίθεται ότι το αποκρουστικό αυτό παράδειγμα οφείλουμε να το αποφεύγουμε στην μεταμνημονιακή Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσουμε ξανά. Στις εποχές που παιζότανε σε δανεικά ζάρια  η χρεοκοπία της χώρας κτιστήκανε πολλές Πανεπιστημιακές, Νοσοκομειακές και άλλες Υποδομές διαφόρων Δημόσιων Οργανισμών που ήτανε αχρείαστες και γι’ αυτό ποτέ δεν  στελεχώθηκαν για να λειτουργήσουν.

Ένα από τα κτίρια αυτά είναι και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, την κατασκευή του οποίου δεν την αιτιολογεί κανένα στατιστικό και ιατρικό δεδομένο. Το κτίριο αυτό κακώς φτιάχτηκε από τους τότε ιθύνοντες και από τότε είχαμε με άρθρο τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή του.

Ακόμη και πρόσφατα, μετά την πρόσφατη χρηματοδότησή του με 2.000.000 ευρώ από το Περιφέρεια Ηπείρου και την άδεια λειτουργίας του από την  6η Υ.Π.Ε. ( Υγειονομική  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων & Ηπείρου ) η οποία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Φιλιατών, ταχθήκαμε ενάντια στην λειτουργία του για ιατρικούς σκοπούς. Τα μόνα στοιχεία που φαίνεται να συνδέονται και να έχουν ορατή σχέση με τις εν λόγω αποφάσεις είναι τα καπρίτσια των γιατρών που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και διαμένουν στην Ηγουμενίτσα και οι των πολιτών. Την  6η Υ.Π.Ε. ( Υγειονομική  Περιφέρεια ) την αναφέρουμε ενδεικτικά γιατί διεκδικεί και κατέχει το δικαίωμα να αξιοποιεί με αριστοτεχνικό υποτίθεται τρόπο τους ασκόπως σπαταλημένους υγειονομικούς πόρους.

Ζητήσαμε και ζητάμε να σταματήσει η αποδυνάμωση και η υποστελέχωση, των βασικών υποδομών  υγείας του Νομού Θεσπρωτίας, που φαίνεται να μεθοδεύεται από διάφορους θεσμικούς παράγοντες, με βάσει το νόμο 4461/2017 Άρθρο 29 που καθιστά δυνατή την μετακίνηση των Ιατρών σε άλλα Νοσοκομεία χωρίς την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του φορέα όπου εργάζονται. Τις διατάξεις του εν λόγω νόμου αξιοποιούν στην παρούσα περίοδο όσοι από το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Φιλιατών επιθυμούν να αποσπαστούν  στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, μέσω  της διαδικασίας της εσωτερικής μετακίνησης.

Φημολογείται ότι ήδη έχουν εγκριθεί 13 μετακινήσεις ιατρών και ότι καθυστερούν να τους μετακινήσουν γιατί ψάχνουν να βρουν τρόπους για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που δικαιολογημένα θα δημιουργηθούν. Ισχύει άραγε αυτό και τι μέτρα παίρνονται για την αντικατάστασή τους.

Ήδη για να λειτουργήσει το ΤΕΠ, αδειάσανε δύο κτίρια όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να υποβαθμιστεί  σε Κέντρο Υγείας το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Οι ιθύνοντες οφείλουν  να κατανοήσουν ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν μπορούν να υπάρχουν έξι Νοσοκομεία και ότι η έστω και μερική λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να διεκδικήσουν θεσμικά και οι  Νομοί Άρτας και Πρέβεζας και δεύτερο Νοσοκομείο με τη μορφή ΤΕΠ στην περιοχή τους.

Ζητάμε να επιστραφούν, τα χρήματα που σπαταλήθηκαν για το κτίσιμο του εν λόγω ΤΕΠ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μας τα επιχορήγησαν και το κτίριο αυτό να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Για τη σωστή αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου μπορεί αυτό να ενοικιασθεί η να πουληθεί σε ιδιώτες ή και σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό να λειτουργήσει από κοινού με το κράτος για τουριστικές ή άλλου τύπου  υπηρεσίες. Τα περιθώρια ακόμη υπάρχουν περιμένουμε, από το κρητικό παλληκάρι τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον Κ. Πολάκη καθώς και από τον Υπουργό Υγείας την κ. Ανδρέα Ξανθό που γνωρίζει από όλες τις πλευρές το επίμαχο ζήτημα, που εκ νέου τώρα οι καινοφανείς αστέρες επανάφεραν στο προσκήνιο, να μην παρασυρθούν από τον υγειονομικό όλεθρο που  επιφέρουν στο Νομό Θεσπρωτίας οι προαναφερόμενες αποφάσεις που αστόχαστα πάρθηκαν .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΤΙΖΕΤΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ( ΤΕΠ & ΕΚΑΒ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΕΚΑΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ κ.λ.π. ) ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

 

  • ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

  • ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ

 

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

  • ΤΟ ΔΟΥΡΟΥΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

  • ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ( ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ) ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΩΝ  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ( ΙΘΑΚΗ – ΠΑΞΟΙ – ΚΕΡΚΥΡΑ ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

 

 

 

Για την αντιγραφή

 

Λεωνίδας Ταφέκης

Πρώην Αντιπρόεδρος

Πολυκλινικής Αθηνών

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: