Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Image result for αποστόλης Ζέρβας

Το χρονογράφημα της ημέρας
Ψωμί,παιδεία, ελευθερία.
Αυτό ήταν το σύνθημα της εξέγερσης του Πολύτεχνείου στις 17-11-74. Το σύνθημα είχε πραγματκή βάση. η ήταν απλά ένα σύνθημα:
Θα απαντήσω με αληθινό περιστατικό προσωπικής μου εμπειρίας.Το περιστατικό δείχνει και ένα άλλο πρόσωπο του φασισμού, που πιθανώς δεν γνωρίζετε.

Δευτεροετής φοιτητής το 1972 στην ΑΣΟΕΕ (οικον.πανεπιστήμιο σήμερα) και ενα μάθημα με το όνομα <Εμπορευματολογία>, καθηγητής Δανόπουλος και βοηθός Κολιτσίδας, χημικός. Στη σχολή υπήρχε εστιατόριο και οι φτωχοί φοιτητές της επαρχίας, με ένα κουπόνι των 25 δραχμών την ημέρα ,τρώγαμε στο εστιατόριο.
Ενα μεσημέρι στις 1 που άνοιγε το εστιατόριο, πηγαίνοντας για φαγητό, είχε στηθεί στην πόρτα ο βοηθός καθηγητής Κολιτσίδας (δεν ξέρω αν ζεί) και απαγόρευε στους φοιτητές που είχαν μαλλιά, μούσι ή μουστάκι γυριστό πρός τα κάτω (αν ήταν το τσιγκελωτό πρός τα πάνω δεν πείραζε) να μπούν στο εστιατόριο για φαγητό.Οι περισσότεροι κάτι έιχαμε από τα παραπάνω εγκλήματα και έτσι μείναμε νηστικοί. Καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν δυνατόν να διαμαρτυρηθείς, γιατί είσαι εχθρός της επανάστασης και θα σε περλάβαινε ο Μάλλιος και Ο Μπάμαλης που ήταν μόνιμοι στη σχολή και κάνανε ότι ήταν φοιτητές στα 40 και βάλε. Για το πρόβλημα έμαθε ο νεος δημοσιογράφος στην Απογευματινή Σπύρος Καρατζαφέρης και έγραψε 10 αράδες, κομψά βέβαια. Ο πρύτανης και οι καθηγητές μούγκα, γιατί πάνω από τον πρύτανη ήταν ο στρατιωτικός επίτροπος ο στρατηγός Ντούρος.
Υπουργός παιδείας ήταν ο στρατηγός Σιώρης Νικ που μετά την Ευελπίδων είχε βγάλει και την ΑΣΟΕΕ . Μαθαίνοντας τα νέα ευαισθητοποιήθηκε για τη σχολή που ήταν και αυτός απόφοιτος και έδωσε εντολή από την επομένη να τρώμε κανονικά. Αμ δέ. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, άλλαξε μορφή. Ο Κολιτσίδας έξαλος που δεν του πέρασε, την ώρα των γραπτών εξετάσεων, περνούσε και μονόγραφε την κόλλα , όπως ήταν το σύστημα.
Βγαίνοντας στην αυλή και συζητώντας οι φοιτητές μετά την γραπτή εξέταση, διαπιστώσαμε ότι σε κάποιους έβαζε μόνο μονογραφή, σε κάποιους μονογραφή και δίπλα ένα Μ, σέ κάποιους μονογραφή και Μ2 και σε κάποιους μονογραφή και Μ3. Σπάσαμε το κεφάλι μας να βρούμε τι σημαίνουν τα κρυπτογραφικά και μετά από κάποιες μέρες το καταφέραμε. Και οι τρείς λέξεις μαλλιά, μούσι, μουστάκι αρχίζουν από Μ.Αυτός λοιπόν σημείωνε αν είχες κάτι από τα παραπάνω. Περιτόν να σας πώ ότι φοιτητές που ειχαν Μ2 ή Μ3 και είχαν γράψει άριστα , παιρνανε 4. Αν είχες 1Μ και έγραφες άριστα ,μπορεί να έπαιρνες 5, αν έγραφες από 5 μέχρι 8 κοβόσουνα.
Με τα παραπάνω νομίζω ότι κάλυψα κατά ‘ενα μικρό κομμάτι το αίτημα των φοιτητών για ψωμί και ελευθερία. Ας δούμε λίγο και το παιδεία. Το βιβλίο του μαθήματος που προανέφερα ήταν εντελώς ξεπερασμένο και για να καταλάβετε θα σας αναφέρω δύο αποσπάσματα.
1ο. Στην Αυστραλία ένας καλός κουρεύς δύναται να κύρει (κουρέψει), 12 πρόβατα την ώρα.
2ο.Όστις αφοδεύει εις την ύπαιθρο, είναι σαν νά ρίχνει 10 κιλά λίπασμα το χρόνο.
Για την ιστορία μετα τη μεταπολίτευση με Υπουργό Παιδείας τον Γ.Ράλλη και μετά από ανάγνωση των αποσπασμάτων που προανέφερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, το μάθημα καταργήθηκε.
Συγχωρέστε με φίλοι μου που σας κούρασα (εξ άλλου δεν έγραψα τίποτε για τη συμμετοχή μου ή όχι στο Πολύτεχνείο, αυτό αφορά εμένα και την οικογενειά μου), αλλά εξοργίστηκα με κάτι αναρτήσεις που χλεύαζαν το Ψωμί,παιδεία, ελεθερία και τον αγώνα των φοιτητών.
Τα παραπάνω είναι ελέγξιμα για τούς δύσπιστους, διότι μίλησα με ονόματα για όλα.Ευχαριστώ όσους είχαν την υπομονή να το διαβάσουν, εγώ όμως έχω χρέος με αλήθειες να τιμώ τους αγώνες των φοιτητών και όσους από αυτούς άδολα και χωρίς ανταμοιβή πορεύτηκαν στη ζωή τους.
Υ.Γ. Πιστεύω ότι το αίτημα ψωμί, παιδεία είναι διαχρονικό και ισχύει και σήμερα, για το ελευθερία έχω ενστάσεις. Αυτά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: