Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Οι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς και οι λίρες του Αλή Πασά [pics] | Newsit.gr

Θησαυρός του Καραπιπέρη, λίρες του Αλή Πασά, κατοχικό χρυσάφι και νομίσματα των Εβραίων είναι μερικοί από τους θρύλους που κινητοποιούν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους στο να επιδίδονται σε ένα ασταμάτητο κυνήγι θησαυρού στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι χρυσοθήρες ακούνε ιστορίες, ψάχνουν σεντούκια, μελετούν χάρτες και βγαίνουν στα βουνά και τις σπηλιές αναζητώντας πλούτο και δόξα. Η αξία του θησαυρού δεν είναι το μόνο κίνητρο. Σε αρκετές περιπτώσεις η περιπέτεια και η έρευνα γίνονται χόμπι και συνδέουν τους επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς με τις ανθρώπινες ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας.

“Είναι μια ιστορία που ξεκινά από το 1821. Μετά την Επανάσταση ξεκίνησαν πολλοί ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου να έρχονται στην Ελλάδα και να ψάχνουν για τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν στο έδαφος το δικό μας, αρχαία, αγάλματα, θησαυροί και άλλα. Αυτό μεταγενέστερα πέρασε και έγινε ένα είδος χόμπι για πάρα πολλούς που ασχολούνται με τους θησαυρούς, δηλαδή με το κυνήγι των χρυσών νομισμάτων, όπως είναι οι λίρες. Καταρχάς, είναι ένα χόμπι όπως το κυνήγι και το ψάρεμα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί που έχουν αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους με τους θησαυρούς που έχουν ανακαλύψει”, εξηγεί στο Newsit ο ερευνητής, κ. Αντώνης Βλάχος και σημειώνει πως οι περισσότεροι θησαυροί συνδέονται με την περίοδο της Κατοχής, τον εμφύλιο και τις μετακινήσεις πληθυσμών.

“Στον Εμφύλιο πόλεμο οι Άγγλοι έριξαν λίρες για να ενισχύσουν τον αγώνα των δεξιών. Σε αυτή την περίοδο έγιναν πολλά πράγματα, χάθηκαν πάρα πολλές ρίψεις από λίρες και έτσι ξεκίνησε ένα κυνήγι μέχρι και σήμερα για αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα. Υπάρχουν οι θησαυροί των Γερμανών, οι θησαυροί των Εβραίων με το διωγμό που έγινε, στην Κομοτηνή έχουν πολλές ιστορίες με τις ανταλλαγές των πληθυσμών”, προσθέτει ο κ. Βλάχος ενώ διευκρινίζει ότι οι πλέον διάσημοι θησαυροί είναι αυτός του Καραπιπέρη στην Ήπειρο, οι λίρες του Αλή Πασά στην Θεσσαλία και οι περιουσίες των Εβραίων στα εγκαταλελειμμένα σπίτια της Θεσσαλονίκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: