Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Προσκεκλημένος σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του καλοκαιριού, που έγινε στο χωριό Καινούργιο του Δήμου Φοινίκης, το Σάββατο 18 Αυγούστου, παρευρέθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Μπέζας στην ομιλία του, τόνισε ότι βρίσκεται κοντά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ως πολύ κάλος γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Αλβανία για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Αναλυτικά στην ομιλία του ανέφερε ότι:

«Παρακολουθώ τα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εδώ και χρόνια. Έχουμε δώσει μαζί αγώνες στο παρελθόν για να δημιουργηθεί το γειτονικό τελωνείο του Μαυροματίου και να κατασκευασθεί με χρηματοδότηση από την Ελλάδα ο οδικός άξονας Σαγιάδα – Μαυρομάτι – Άγιοι Σαράντα.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο έχει σήμερα προβλήματα γιατί παραβιάζονται κατοχυρωμένα και αναφαίρετα δικαιώματά του που βασίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δικαιώματα, όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού αλλά και δικαιώματα στην εκπαίδευση και την περιουσία.

Η φίλη όμως χώρα της Αλβανίας θα πρέπει να γνωρίζει δύο πράγματα:

Πρώτον, η παραβίαση τους δε βοηθάει στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων φιλίας, γειτονίας και συνεργασίας.

Δεύτερον, ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρώπη περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.Το γεγονός αυτό, οφείλει να το κάνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατανοητό η ελληνική πλευρά στις συνομιλίες με την Αλβανία, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη».

Ο πρώην υπουργός τόνισε επίσης ότι «μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού τις ημέρες που γιορτάζει η Παναγιά πλημμυρίζουν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου και τα ηπειρώτικα πανηγύρια με ξενιτεμένους και κυρίως με νέους ανθρώπους. Το παρήγορο είναι ότι όλοι αυτοί δεν αποκόπτονται από τις πατρογονικές εστίες και αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας».

«Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Η Μεγαλόχαρη να προστατεύει τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας και να στηρίζει τον ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας.


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: