Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Μια τυχαία συνάντηση με την Γιολάντα και τον Κεν- δυο Άγγλους που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο Φιλιάτι και έψαχναν τα σπίτια που είχαν φτιάξει για Βορειοηπειρώτες με  οδήγησε στην παρακάτω υπενθύμιση:

9 ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΚΕΝ 1..

10 ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΚΕΝ 2...

ο εγγονός του Βαγγέλη Κολέλη Κωνσταντίνος μας βοήθησε να συνενοηθούμε με το ζεύγος των Άγγλων, Γιολάντα και Κέν11 ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΚΕΝ 3...

Γύρο στο 1958 ήρθαν και στο Φιλιάτι σαν μέλη ενός ανθρωπιστικού οργανισμού, νέοι- κυρίως Άγγλοι, με στόχο να κτίσουν σπίτια για Έλληνες της Βορείου Ηπείρου- διωγμένους από το καθεστώς Χότζα. Είναι τα γνωστά ¨Εγγλέζικα¨ κάτω από την Αγία Τριάδα. Κάποιοι από τους Άγγλους αυτούς έγιναν γαμπροί μας, ο Μάθιους πήρε την Αρετή- δασκάλα κόρη του δάσκαλου Κώστα Γκούντα, ο Ρότζιας την Πολυξένη κόρη του Γιώργου Κυρίτση και ο Ντάντλεϊ αργότερα την Λιλή του Βασίλη Μικρούλη. Και αυτό το γεγονός αλλά και το ότι είχαν ζήσει κάποιον καιρό όλοι μαζί στο Φιλιάτι τους ώθησε και ίδρυσαν Σύλλογο Φίλων Φιλιατών. Η δράση τους ήταν συνεχής, τόσο για την ίδρυση και λειτουργία του Τυροκομείου όσο και του Κέντρου Νεότητος Φιλιατών. Πολλές φορές έρχονταν στο Φιλιάτι, κάποιες φορές έρχονταν ομαδικά και μια τέτοια περιγραφή μια επίσκεψης τον Αύγουστο του 1972 δημοσιεύουμε- την είχε γράψει ο αείμνηστος Σταύρος Στράτης.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Συλλόγου Κέντρου Νεότητος, εικονίζουν κάποιους από τα μέλη του Συλλόγου και κάποιες επισκέψεις τους- τη δεκαετία του 1980.

1 ΑΓΓΛΟΙ...

2 ΑΓΓΛΟΙ...

3 ΑΓΓΛΟΙ...

7...

8...4 ΕΣΤΙΑ ΦΙΛΟΙ Φ.ΛΟΝΔΙΝΟΥ 198ΤΟΣΟ...

5 ΦΙΛΟΙ ΦΙΛ.ΛΟΝΔΙΝΟΥ...

Ο ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ “ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ” ΕΙΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Συναγερμός χωρίς υπερβολή, στο Φιλιάτι. Συναγερμός από αισθήματα χαράς, ευγνωμοσύνης και αγάπης των κατοίκων προς τους 40 από τους φίλους της πόλεως μας Άγγλους που μας επισκέφθησαν και πάλιν ως φιλοξενούμενοι τώρα του κέντρου νεότητος των Φιλιατών.

Πλήρης η ανταπόκριση εκ μέρους των εκλεκτών αυτών ανθρώπων, που προσφέρουν εθελοντικώς την προσωπική τους εργασία για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς κτιρίου του κέντρου, που στολίζει την πόλη μας και την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου τους “Οι Φίλοι των Φιλιατών” που εδρεύει στο Λονδίνον στις εκδηλώσεις που ήταν αυθόρμητες και ειλικρινής.

Είναι φύσει αδύνατο να περιγράψει κανείς τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση των φίλων μας, όταν είδαν επιδιώξεις και σκοπούς πραγματοποιούμενους. Με την παιδική καρδιά τους, χάρηκαν και εξεδήλωσαν τα ευγενικά αισθήματα τους και τας προθέσεις τους, να συνεχίσουν το έργον του Συλλόγου τους, δια την ενίσχυση της κοινωνικής μεγάλης αποστολής, που επιτελεί το Κέντρον Νεότητος.

Οι φίλοι μας Άγγλοι φιλοξενούνται δαπάναις του Εθνικόυ Ιδρύματος. Η πράξις αυτή του Ιδρύματος μαρτυρεί το πόσο εκτιμάται κάθε υψηλή πράξη και χειρονομία που σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών για τη μόρφωση των παιδιών μας. Αξίζει πράγαματι έπαινος και συγχρητήρια για την ευγενική χειρονομία ταύτη, που δείχνει επίσης τα αισθήματά μας και την έμπρακτη ευγνωμοσύνης μας προς εκείνους που συμπαραστάθησαν σε ανώτερες και ιερότερες προσπάθειες.

Πλούσιο το πρόγραμμα της φιλοξενείας των φίλων μας. Μεγάλη δεξίωση την πρώτη μέρα της αφίξεως των Επίσκεψι στην επόμενη στη μονή Γηρομερίου, μπάνιο στη Σαγιάδα και ποδοσφαιρική συνάντηση με την τοπική ομάδα. Την μεθεπόμενη ξενάγησις εις το νεκρομαντείον της Θεσπρωτίας, επισκέψεις της Πάργας και περιήγησις εις διαφόρους Θεσπρωτικούς χώρους. Και τέλος συνεστίασις των μελών του Συλλόγου Κέντρου Νεότητας μετά των φιλοξενουμένων φίλων μας.

Ακούραστος με την αδυναμίαν του στο έργο του Κεντρου Νεότητας, που συνέλαβε προ ετών με την εθνική προτροπή του Άγγλου κ. Μαθίου Ντέϊβιντ και σήμερον είναι πραγματικότης, ο οδοντίατρος κ. Ελευθέριος Τσώνης Πρόεδρος του Συλλόγου, σεμνός και μετριόφρων, αθόρυβος και λογικός, χωρίς φιλοδοξία να προβάλλει την αναμφισβητητη αξίαν του, με πίστη και  βεβαιότητα και με αφοσίωση από πάθος του δια την πρόοδο, προσέφερε και θα προσφέρη τις θετικές επιτυχίες του δια την πλήρη επιτυχία και ολοκλήρωση του μεγάλου τούτου κοινωνικού σκοπού, με συμπαραστάτας της δραστηριότητος ταύτης τον κ. Γρ.Φ.Οικονόμου Επιθεωρητήν Υπηρεσίας Εμπορίου, που η απουσία του ήτο αισθητή τάς ημέρας αυτάς και τον κ.Σπ.Φραγκίσκον, Δήμαρχον της πόλεως, ως και των λοιπών μελών του Συλλόγου με την πλήρην συμπαράστασιν και βοήθειαν του Εθνικού Ιδρύματος.

Η ΔΕΞΙΩΣΙΣ

Μέσα σ ένα πολιτισμένο περιβάλλον και περιουσία εκλεκτου κόσμου της πόλεως των Φιλιατών, που προσέδωσαν τον τόνον της υψηλής στάθμης της κοινωνίας μας, μια θαυμάσια και εξαιρετικά ευχάριστη μεγάλη δεξίωσιν έδωσε ο Σύλλογος του Κέντρου Νεότητας Φιλιατών στις άνετες και καλαίσθητα διακοσμημένες αίθουσες του μεγαλοπρεπούς κτιρίου του Κέντρου, προς τιμήν των φιλοξενούμενων 40 Άγγλων του Συλλόγου ¨Φίλοι των Φιλιατών¨ που εσημείωσε καταπληκτική επιτυχία και απετέλεσε το κοσμικότερο γεγονός για την πόλιν μας.

Τους προσκεκλημένους υποδέχον το με εγκαρδιότητα τα μέλη του Δ.Σ. με επικεφαλής τον ρέκτην Πρόεδρον του και την κα Ελ.Τσώνη. Επίλεκτα μέλη της κοινωνίας έδωσαν την ένθερμη παρουσία τους με την λαμπρότητα που προσέδιδαν οι θαυμάσιες εμφανίσεις των κυρίων με τις ωραίες τουαλέτες. Τα πάντα ωραία τακτοποιημένα και στολισμένα παρουσίαζαν μεγαλοπρέπεια και πανηγυρική όψι. Πλούσια όλα. Εδεσματα και ποτά ήταν ποικίλα, εύγεστα και άφθονα που τα εκτίμησαν δεόντος οι πολυπληθείς καλεσμένοι. Η ατμόσφαιρα πολύ ευχάριστη και όλοι εφρόντιζαν να δώσουν εις τους εκλεκτούς φιλοξενούμενούς μας την ευκαιρία να περάσουν στιγμές χαράς κι εγκαρδιότητος.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι οι οργανώσαντες την δεξίωσιν για την μεγάλη επιτυχία της,που συνετέλεσεν και η ακούραστη, η πρόθυμη και εκλεκτή Διευθύντρια του Ιδρύματος Δ/νις Φαλτάϊτς.

Την ωραίαν αυτή εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Θεσπρωτίας και η κ.Πράττου, ο Στρτ.Δ/ντης Θεσπρωτίας, ο Δήμαρχος Φιλιατών και η κ. Φραγκίσκου με μεταξωτό εμπριμέ μάξι, στολισμένη με περίφημα κολιέ και κοσμήματα και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και η κ.Βεσδρεβάνη. Παρέστησαν: Ο  Γεν.αρχ.Επίτροπος Πρωτ.Αιδ.κ.Ι. Παπαγεωργίου ,ο Δ/ντης των Τ.Ε., ο Δ/της Χ/κης και η κ.Μήτση, οι προϊστάμενοι των τοπικών Αρχών, ο επιστημονικός, εμπορικός, επαγγελματικός κόσμος, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων κ.α.

Κατά την διάρκειαν της δεξιώσεως ωμίλησεν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρου Νεότητας κ.Ελ.Τσώνης, όστις ανεφέρθη εις το Ιστορικόν της ανεγέρσεως του κτιρίου του Ιδρύματος και εν συνεχεία απευθύνθη προς τους φιλοξενούμενους προς τους φιλοξενουμένους και εξέφρασεν αγγλιστί την χαράν του διότι τους εδόθη η ευκαιρία να μας επισκεφτούν να ιδούν και να θαυμάσουν το συντελεσθέν έργον που και αυτοί συνέβαλλον. Εξέφρασε τας ευχαριστίας του και την βεβαιότητα ότι ο Σύλλογος τους ¨Φίλοι των Φιλιατών¨, θα  συνεχίσει επι πολλά έτη ακόμη να παρέχει την φιλίαν του. Ακολουθώς ωμίλησεν ο κ.Νομάρχης όστις αφού τους καλοσώρισε ως φίλους και συμμάχους Άγγλους που μας συνδέουν, ως είπεν, κοινοί αγώνες δια την ελευθερίαν και την δημοκρατίαν και ως σύμμαχοι εις το ΝΑΤΟ, τόνισας ότι ¨σήμερον η Ελλάς βαδίζει σε δημοκρατικές λύσεις¨.

Τέλος ωμίλησε ο αρχηγός της ομάδος των φιλοξενουμένων κ.Ντέϊβιντ Μάθιους, όστις ευχαρίστησε δια την φιλοξενίαν και ανεμνήσθη την περίοδον της προσπάθειας δια την ανέγερσιν του κτιρίου και εδήλωσεν ότι θα συνεχίσουν την προσφορά τους δια τον σκοπόν του Κέντρου Νεότητος.

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΙΣ

Την παραμονήν το βράδυ της λήξεως της φιλοξενίας των φίλων μας έλαβε χώραν συνεστίασις αυτων και των μελών του Συλλόγου Κέντρου Νεότητος Φιλιατών, γεμάτη από λαμπρότητα, κέφι και μέσα σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Ωραία και ευχάριστος αυτή η συνεστίασις που τόσο επιβεβλημένη ήτο διά να έλθουν εις την επαφήν τα μέλη για να γνωρίσουν και συγχρόνως να δημιουργηθεί το κλίμα της αμοιβαίας εκτιμήσεως, αγάπης και αδερφοσύνης και να αποτελέση τον άρρηκτον δεσμόν φιλίας, που θα συντελέση ακόμη θετικώτερον δια την προώθησιν του κοινωνικού σκοπού που εκπληρούν οι Συλλόγοι των.

Τα φαγητά και τα ποτά σερβιρισμένα από το πρόθυμο και άριστο προσωπικό του Ιδρύματος, τοποθετημένα στα τραπέζια στη μεγάλη αίθουσα του Κέντρου, άφθονα και άριστα μαγειρευμένα.

Κατά τα επιδόρπια ήγειραν πρόποσιν δύο άγγλοι και εξέφρασαν την χαράν των διότι τους εδόθη η ευκαιρία να γνωριστούν τα μέλη των Συλλόγων των και εκ μέρους των ¨Φίλων των Φιλιατών¨ εδώρησεν μιαν συσκευήν τηλεοράσεως εις το Ίδρυμα και δώρον προς την Δ/ντρια δ. Φαλτάϊτς. Επίσης ο κ.Τσώνης προσέφερεν αναμνηστικά δώρα είς όλους τους φιλοξενούμενους και τέλος ο κ.Δημ.Λέντζαρης αφού ευχαρίστησεν τους φίλους μας διά την δωρεάν εδήλωσεν ότι επιθυμία των μελών είναι να τους επισκεφθούν εις τον Λονδίνον.

Επηκολούθησαν τραγούδια με συνοδεία κιθάρας των φίλων μας και εν συνεχεία άναψε το γλέντι μέχρι πρωινών ωρών με χορούς που έλαβαν μέρος όλοι που τους ζωντάνεψε ο κ. Παν.Κύρκος με τους μελωδικούς σκοπούς του ακορντεόν του και τον ευχάριστον τρόπον του που τον διακρίνει εις τον χορόν διεκρίθη μεταξύ των άλλων και ο Έμπορος κ. Λ. Γ. Μπολόφης με το τσάμικο.

Όλα τα μέλη απεχώρησαν ευχαριστημένα και ικανοποιημένα και αλληλοευχήθησαν για την παντοτεινή διατήρησιν της φιλίας των.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: