Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Τσαμαντιώτες στην Αμερική πριν 110 χρόνια, μεταξύ αυτών και 5 απο την οικογένεια Κώτση

4-Αδελφοτητα τσα

απο ανάρτηση του   ΖΩΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Δημήτρη Ζώη

META AΠΟ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ «ΠΟΡΤΕΣ» ΤΟΥ.

Από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Γηρομερίου, που βρίσκεται κοντά στο ακριτικό Φιλιάτι (Φιλιάτες) του Ν.Θεσπρωτίας, πληροφορήθηκα με θλίψη πριν λίγο καιρό, πως μετά από 110 χρόνια ο Σύλλογος των Ελληνοαμερικανών της περιοχής του Worcester Mασαχουσέτης, με ρίζες από το χωριό Τσαμαντά της Μουργκάνας, του δήμου Φιλιατών, έκλεισε για πάντα τις «πόρτες» του.

Τόσο ο π. Μεθόδιος, ηγούμενος της Ι.Μ. Γηρομερίου, που βρισκόταν στην Αμερική στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητας Αγ.Γεωργίου, των Ελληνοαμερικανών με ρίζες από το χωριό Τσαμαντά – Μουργκάνας του δήμου Φιλιατών, όσο και ο καθηγητής του Παν/μίου West Of England, Bristol κ. Κωνσταντακόπουλος με ρίζες από τον Τσαμαντά, με είχαν ενημερώσει για αυτές τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις. (Για τις εκδηλώσεις θα βρείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.tsamantas.com).

Δε θα αναφερθώ στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τους Θεσπρωτούς της Διασποράς, τόσο από το δήμο Φιλιατών, την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία Θεσπρωτίας), τους πολιτιστικούς Συλλόγους ή τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία της Θεσπρωτίας να δημιουργηθούν «γέφυρες επικοινωνίας» με τους «Ξενιτεμένους μας», όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Σ΄αυτή την αδιαφορία, δεν αφήνω απέξω τον πνευματικό κι εκπαιδευτικό κόσμο της Θεσπρωτίας από τους οποίους θα περίμενε κανείς περισσότερα. Θέλω μόνο να αναφέρω, ελπίζοντας να κεντρίσω το ενδιαφέρον,το «φιλότιμο» και την περιέργεια «ορισμένων» Θεσπρωτών του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ, πως ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει Μουργκανιώτες της Αμερικής πριν σχεδόν 100 χρόνια, «κληρονόμησαν» ο γιός του αείμνηστου Πέτρου Μπέμπη, Σωκράτης Μπέμπης!…

Η αδιαφορία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να δημιουργηθούν «γέφυρες επικοινωνίας» με τους Έλληνες του εξωτερικού (υπογραμμίζω πως σχεδόν 1 εκ. είναι οι Ηπειρώτες ανά τον κόσμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί διατηρούν τα ήθη κι έθιμα σε μεγάλο βαθμό και την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό), συνεχίζεται κι από τη σημερινή κυβέρνηση.
Για τα μεγάλα διαχρονικά θέματα των τελευταίων 35 ετών που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, που η επίλυση αυτών θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι περιβόητες «γέφυρες επικοινωνίας», θα μπορούσε κανείς να πει πολλά . Θα σταθώ επιγραμματικά μόνο στο « Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της Διασποράς» και στην παροχή μιας οργανωμένης, καλοσχεδιασμένης και υπεύθυνης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που θα είναι προσαρμοσμένη στις «εκεί» ανάγκες όλων των Ελληνοπαίδων .
Αίσθησή μου είναι, πως φαντάζει …τρομερά δύσκολο να κατανοηθεί από πολλούς στη Θεσπρωτία, ότι και οι σχεδόν 1εκ. ανά τον κόσμο Ηπειρώτες θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική ευκαιρία και «πηγή» τουριστικής ανάπτυξης για την Ήπειρο και τη Θεσπρωτία. Μια Θεσπρωτία που, όπως μου είπε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Παν/μίου West Of England του Bristol κ. Κωνσταντακόπουλος, ύστερα από παλαιότερη έρευνα που έκανε με φοιτητές Bρετανικού Παν/μίου, πως η οικονομική ανάπτυξη του Τόπου μας θα μπορούσε να στηριχτεί στον αγροτικό τομέα και κυρίως στον τουρισμό.

Ας επιστρέψω όμως στους εναπομείναντες υπερήλικες Ελληνοαμερικανούς της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Καμίτσανης, με ρίζες από τον Τσαμαντά και τη Μουργκάνα. Ήταν αναπόφευκτη η κατάληξη της Αδελφότητας όταν πάρα πολλά από τα μέλη της αδελφότητας γεννημένα και μεγαλωμένα στις ΗΠΑ, είχαν μόνο «εικόνες» ή και αναμνήσεις από την ακριτική Μουργκάνα και ζούσαν την αδιαφορία όλων των Θεσπρωτών!…
Θα ήθελα να γνωρίσουμε την ιστορική Αδελφότητα των Ελληνοαμερικανών με ρίζες από τον Τσαμαντά-Μουργκάνας του ακριτικού δήμου Φιλιατών, μέσα από την ομιλία μου που έγινε στα πλαίσια της εκδήλωσης «Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΧΘΕΣ, Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ» που έγινε τον Αύγουστο του 2013 στην Ηγουμενίτσα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: