Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


1...

Είπαμε να ξαναπάρουμε αυτή την όμορφη διαδρομή, μιας και ο καιρός είναι υπέροχος και ο δρόμος που ανοίχτηκε ειδικά για την κατασκευή του Βιολογικού των Φιλιατών, είναι βατός. Ο δρόμος αρχίζει από το βόρειο σύνορο του Εργοστασίου Κλωστοϋφαντουργίας (του Μέτο Λάγια) στου Τάκα και είναι καλός μόνο για περπάτημα- για αυτ/τα μόνο 4Χ4.

2...

Η διαδρομή είναι υπέροχη και ευφραίνει την όραση… την όσφρηση όμως όχι γιατί τα φρεάτια μυρίζουν- θα μου πείτε εδώ μυρίζουν μέσα στο Φιλιάτι και δεν ακούς κιχ…

3...

Η απόσταση από του Τάκα μέχρι το χώρο επεξεργασίας του βιολογικού είναι γύρο στο χιλιόμετρο.

4...5...6...7...8....jpg

Ένα χιλιόμετρο μέσα στην τοπική βλάστηση, τους υπέροχους θάμνους και τις απίθανες γράβες, σπηλιές και βάραθρα που μας θύμισαν ότι είμαστε στον παλιό οικισμό της Μιχάλιαρης ή και Μιχάλιανης.

10...10Α Φιλιάτι Μιχάλιαρη

Έτσι ονομάζεται η πλαγιά που είναι βόρεια του κάμπου της Ελαίας ή οποία ανεβαίνει στο Φιλιάτι, στην περιοχή Τάκα όπου και το εργοστάσιο. Σε κάποια σημεία σώζονται και υπολείμματα του πολύ παλιού δρόμου- με καλντερίμι. Το 1937 όπως φαίνεται και από το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ η κοινότητα τότε Φιλιατών είχε προχωρήσει σε διάνοιξη δρόμου- υπάρχουν ακόμη σημάδια του, τον λέγαμε και ιταλικό γιατί προφανώς οι Ιταλοί μετά το 1940 θα είχαν βάλει το χέρι τους.

1937_003 ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΙΑΡΗ...

Πάντως αυτοί οι δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί και δύσκολα σήμερα να τους διακρίνεις.

Η Μιχάλιαρη ήταν παλιό χωριό- αναφέρεται τον 14 αιώνα- το οποίο αφανίστηκε από το λιμό των αρχών του 1800- όπως γράφει ο Πουκεβίλ κλπ. Γι’ αυτό υπάρχουν παντού διάσπαρτα τοιχάρια και κεραμίδια

11...

12...14...

το περίεργο βαθούλωμα στο βράχο μας έκανε να τον προσέξουμε καλύτερα…

15 ΜΙΧΑΛΙΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΣ 2...

ώσπου είδαμε στην άκρη του το σταυρό…

16 ΜΙΧΑΛΙΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΣ 3...

Την ύπαρξη Νερόμυλου (Μύλος του Σιέρι) στα ριζά του κάμπου Ελαίας μόνο από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων την ξέραμε, γιαυτό ήταν μεγάλη η ικανοποίηση που βρήκαμε ένα κτίσμα το οποίο δείχνει ότι ήταν Μύλος.

17ΜΥΛΟΣ ΣΙΕΡΙ 1...18ΜΥΛΟΣ ΣΙΕΡΙ 3...

Ο δρόμος πΆντως αξίζει να βελτιωθεί και να αποτελέσει μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνένωσης των Φιλιατών, με τον δρόμο που θα ενώσει κάποτε την Εγνατία με την Αλβανία. Μέσω αυτού του δρόμου- στον κάμπο Ελαίας- το φράγμα και τα αρχαία Γίτανα (Γκούμανη) απέχουν από το Φιλιάτι μόλις 3 χιλιόμετρα!!!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: