Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


η εικόνα προφίλ του Angelos KolempasΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

Απο εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, με τον  γνωστό διακεκριμένο οικονομολόγο Άγγελο Κολέμπα, που απευθύνθηκε στις φοιτήτριες, στους φοιτητές και γενικότερα στο κοινό του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Πωγωνίου στο Δελβινάκι με εισήγηση που είχε ως θέμα της: «Η Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής στο Πωγώνι».
Όταν λέμε ανάπτυξη, καλό θα ήταν όλοι να ορίσουμε από την αρχή, τι εννοούμε, τι θέλουμε, που και πως μπορούμε να την πετύχουμε, γιατί διαφορετικά θα αερολογούμε όπως συμβαίνει ακόμα και τώρα, παρότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για χάσιμο του πολύτιμου πάντα χρόνου.
Αν κοιτάξουμε την ιστορία και γεωγραφία της χώρας μας, αλλά και της περιοχής μας, του Πωγωνίου, βλέπουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε το 35% του ΑΕΠ το 1980 και ήταν αυτάρκης η Ελλάδα μας, τώρα έχουμε δυστυχώς φτάσει στο απίστευτο για μας 4% και οι εισαγωγές ανέρχονται στο 80% περίπου! Ο πρωτογενής τομέας ήταν, αλλά και τώρα πρέπει να είναι η βασική οδός προς την ανάπτυξη.
Πολλά είναι τα αίτια και οι λόγοι της καταστροφικής φθίνουσας πορείας του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας . Τα σημαντικότερα είναι :
-Ο τρόπος ανάπτυξης
-Η στρατηγική της παγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε από το 1990
-Οι επιδοτήσεις της Ε.Ε., που δόθηκαν με κομματικά κριτήρια, με τις γνωστές πελατειακές σχέσεις και χωρίς αξιοκρατία, έλεγχο.
-Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2017 από τον πρόεδρο της κομισιόν κο Γιούνκερ , ότι ‘’ αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα, την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία’’
-Οι κατώτερες των περιστάσεων κυβερνήσεις και πολιτικοί που υποτάχτηκαν και δυστυχώς ακόμα και τώρα υποτάσσονται σε ότι βολεύει τους ολιγάρχες της Ε.Ε. και της παγκόσμιας καπιταλιστικής ελίτ
-Η αστικοποίηση του πληθυσμού τη δεκαετία 1960 έως 1970
-Οι δασικοί χάρτες, που αντί να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες γαίες, τις μειώνουν
-Οι δυο αυτοδιοικητικοί νόμοι, εγώ τους αποκαλώ τερατουργήματα, οι επονομαζόμενοι ‘’Καποδίστριας’’ και ‘’Καλλικράτης’’, που αντικατέστησαν το καλό νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου του 1928, με τις πολλές κοινότητες και τους μικρούς δήμους
-Η μεγάλη έλλειψη πλήρους και σωστής ενημέρωσης-πληροφόρησης από την τοπική, κεντρική εξουσία, αλλά και από τους επιστήμονες Γεωπόνους και κτηνιάτρους που έχουν γίνει γραφιάδες, λες και έχουμε έλλειψη από δαύτους.
Το μέγα ερώτημα είναι, ότι καλά όλα αυτά έγιναν, πολλοί έφταιξαν και φταίνε, τώρα όμως τι μέλλει γενέσθαι;
Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει λύση;
Η ίδια η ζωή μας έχει διδάξει και δείξει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μια λύση, αλλά και άλλες ή όπως λέμε ότι στη ‘’πολιτική και τη δημοκρατία’’ δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Άρα και στην οικονομία, που θα έπρεπε να τη λέμε ‘’πολιτική οικονομία’’, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Η μεγάλη ελπίδα, η λύση θα έλθει με την ενεργοποίηση των νέων μας, ανέργων και μη ανέργων, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και την βοήθεια της τοπικής, δημοτικής και περιφερειακής αρχής.
Άποψή μου που έχω εκφράσει πολλές φορές με άρθρα μου στον έντυπο τύπο ‘’Πρωινός Λόγος’’ και ηλεκτρονικό τύπο TVXS.gr και τοπικά sites, την επαναλαμβάνω και σήμερα και είναι :
‘’ Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μας να αναλάβουν δράση, να προσκαλέσουν τους νέους μας, και κυρίως τους ανέργους, μέσω του έντυπου τοπικού, περιφερειακού, Αθηναϊκού τύπου, αλλά και της τηλεόρασης και ηλεκτρονικού τύπου, απ’ όπου οι νέοι μας ενημερώνονται περισσότερο. Το κάλεσμα θα αφορά την επιστροφή των στα χωριά μας και την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Γιατί θα είναι καλύτερα να επιστρέψουν και να ασχοληθούν, με την ‘’μάνα γη’’, την γεωργία, κτηνοτροφία, να παράγουν βιολογικό γάλα και τυρί στα μικρά βιολογικά τυροκομεία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία, τα αρωματικά φυτά και βότανα, τον τουρισμό και αγροτοτουρισμό , με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα νερά και όχι τα πετρέλαια που τόσος θόρυβος και αναστάτωση δικαιολογημένα έγινε τελευταία, ανάλογα με την γεωγραφία, τις παλιές ποικιλίες και την ιστορία του κάθε τόπου. Η όποια ανάπτυξη να έχει ως πρώτιστο, τον πλήρη σεβασμό, την προσαρμογή και προστασία του περιβάλλοντος, πάση θυσία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αμπελουργική ζώνη στους πρόποδες και τα λοφάκια από το Βασιλικό, Κεφαλόβρυσο, Κάτω Μερόπη, Άνω Μερόπη, Κακόλακος, Δρυμάδες, Στραβοσκιάδι, Πωγωνιανή, Δελβινάκι που είναι ιδανικά μέρη για αμπέλια, που και παλιά υπήρχαν. Η αξιοποίηση επίσης του πολύ καλού κάμπου του Παρακαλάμου μέχρι το Καλπάκι. Η περιφέρεια και ο δήμος που διαθέτουν μηχανήματα και εργαλεία, που κάθονται και σκουριάζουν, δωρεάν να τα χρησιμοποιήσουν, να εκχερσώσουν και να ετοιμάσουν τα εδάφη έτοιμα προς παράδοση στους νέους για καλλιέργεια, για είκοσι χρόνια δωρεάν, και η πολιτεία την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για δέκα τουλάχιστον χρόνια. Αμέσως μετά την ενημέρωση των νέων μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα το πολύ σε ένα εξάμηνο να γίνει γενική συνέλευση και να αποφασίσουν την δημιουργία, την ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων ( αλλά όχι με την παλιά νοοτροπία και κομματοκρατία, αυτή η εποχή έχει περάσει, αλλά με δρακόντειους νόμους και άμεσους ελέγχους για τους πάντες), μικτών επιχειρήσεων με συμμετοχή του δήμου Πωγωνίου, αλλά με ποσοστό μικρότερο το 50% και ετερορρύθμων εταιρειών ’’.
Η Ήπειρος, το Πωγώνι , κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, μπορεί να έχει τα καλύτερα βιολογικά τυριά και κρέατα, με βιολογικά τυροκομεία και σφαγεία, αλλά για αυτό απαιτούνται πιστοποιήσεις εδαφών και τροφών. Πώς να γίνουν όμως αυτά, όταν, όπως ΄΄ πολύ εύστοχα μου ανέφερε και έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα ‘’ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ’’, ο εκδότης του κος Βασίλης Κουτσολιόντος, ότι για παράδειγμα στον κάμπο του Μαυρόπουλου ο κος Βασίλης όργωσε, έσπειρε καλαμπόκι, έκανε βιολογική καλλιέργεια και εν μια νυκτί πήγαν τα γουρούνια και κατέστρεψαν τα πάντα. Ο κος Βασίλης, αλλά και άλλοι αναγκάστηκαν να αγοράζουν βιολογικές τροφές για τα πρόβατά τους από τα Γρεβενά για να παραχθεί βιολογικό γάλα και τυρί στο Πωγώνι. Το κόστος όμως ήταν και είναι πολύ υψηλό. Το καλαμπόκι το αγόρασαν 1,20 ευρώ/ κιλό αντί του 0,50 ευρώ που τους στοίχιζε και βγαίνουν εκτός ανταγωνισμού και απογοητεύτηκαν. Επίσης απογοητεύτηκαν ο Φόρης Κωσταράς με 200 πρόβατα, ο Πάνος Κούρος με 200 πρόβατα, ο Πόπος κλπ που έχουν μάλιστα και δύο παλιές ράτσες προβάτων ’’.
Τελευταία ψηφίστηκε νόμος που αναγκάζει τα τυροκομεία να πληρώνουν το γάλα στους κτηνοτρόφους σε δυο μήνες! Για όσους δεν γνωρίζουν από τυροκομείο και κτηνοτρόφους, θα το επικροτήσουν. Επειδή γεννήθηκα στα πρόβατα και ο πατέρας με τον θείο μου είχαν τυροκομείο, η πληρωμή των κτηνοτρόφων γινόταν ως εξής : Το καλοκαίρι έδιναν προκαταβολές για το χειμώνα και εξόφληση του υπολοίπου μόλις πουληθούν τα τυριά. Για να ξέρουμε, η φέτα χρειάζεται ένα τρίμηνο για να είναι έτοιμη προς πώληση , η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι περισσότερο. Πως λοιπόν μπορούν να πληρώσουν τα μικρά και βιολογικά τυροκομεία τώρα; Άρα ο νόμος βοηθάει μόνο τις πολυεθνικές τις μεγάλες εταιρείες που έχουν ρευστότητα που τους παραχωρούν οι τράπεζες, και κλείνει τις μικρές, δυστυχώς!
Τι έχουν κάνει λοιπόν για τα παραπάνω ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης και η πολιτεία; Δυστυχώς τίποτε και όπως πάμε, ούτε βιολογικά κρέατα θα έχουμε, ούτε βιολογικά γάλατα και τυριά. Έκκλησή μου έστω και τώρα να βοηθήσουν, πριν να είναι πολύ αργά.
Θα ρωτήσει κανείς εάν είναι εφικτά τα παραπάνω, όταν υπάρχουν οι περιορισμοί της ΚΑΠ και της Ε.Ε. ;
Εάν δεν προστρέξει να βοηθήσει η τοπική και περιφερειακή εξουσία, τότε αναγκαστικά, πρέπει να αυτοοργανωθούμε, όλοι μαζί συλλογικά και κοινοτικά, καλά ενημερωμένοι και αποφασισμένοι με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με το δίκιο που είναι με το μέρος μας, μπορούμε να αναγκάσουμε την τοπική, περιφερειακή και κεντρική εξουσία να δώσει, να νομοθετήσει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι μας στην τοπική παραγωγή μας, αλλά και για να επιβιώσουμε. Είναι αναγκασμένη η εξουσία να τα δώσει, όταν ο λαός το απαιτεί. Δημοκρατία, δεν έχουμε;
Γιατί δηλαδή να μην ταρακουνιέται το σύμπαν και να μην υποκύπτει η εξουσία στο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον;
Ένα συλλαλητήριο για την ‘’Μακεδονία’’, έγινε και παραλίγο να διαλυθεί το πολιτικό σύστημα’ δημοψήφισμα στην Αγγλία και έξοδος (Brexit) από την Ε.Ε. και ταρακουνήθηκε όλη η Ε.Ε.’ ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Ισπανία με το δημοψήφισμα, δυο φορές, για ανεξαρτησία στην Καταλονία.
Γιατί δεν πρέπει ο λαός μας να αντιδράει για τους πλειστηριασμούς, όταν σου παίρνουν το σπίτι, το δημόσιο, οι τράπεζες και τα επονομαζόμενα κοράκια (fubds);
Γιατί να μην αντιδράμε για καταστροφή του πρωτογενή τομέα παραγωγής;
Καλό είναι να απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν’ ο χρόνος έχει τελειώσει’ η κατανάλωση που ξέραμε έχει τελειώσει και μάλλον ανεπιστρεπτί’ είναι η ώρα των ριζοσπαστικών αποφάσεων από όλους μας.
Ας τολμήσουμε όλοι μαζί τοπική, δημοτική και περιφερειακή εξουσία και θα πετύχουμε.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό !».

Μετά το πέρας του μαθήματος ακολούθησε διάλογος, συνομιλία, συζήτηση και έγιναν παρεμβάσεις με θέμα βασικά σημεία της ομιλίας του εκλεκτού ομιλητή.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φωτεινή Ζιάκα υποστήριξε την εργασία της ενώπιον του ακροατηρίου, η οποία είχε ως θέμα την ιστορία της δραχμής. Την έρευνά της η φοιτήτρια Φ. Ζιάκα ενίσχυσε με την ανάδειξη των πηγών κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή του ΔΕΑΠ, την οποία αποτελούσαν εκτός από τον Πρόεδρο, ο κ. Κολέμπας και ο κ. Στέφανος Τσιάλος, Δρ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΔΕΑΠ αξιολόγησε θετικά την εργασία και απένειμε τον βαθμό «Άριστα».
Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και γενικώς το ακροατήριο του ΔΕΑΠ είχαν και αυτή την Παρασκευή την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ιδιαίτερο, με υψηλές προδιαγραφές, επίκαιρο και αξιοποιήσιμο, αν κανείς αναλογιστεί τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πωγώνι τα τελευταία χρόνια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: