Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


1 ΠΕΡΙΦ

Ενιαία η θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ζητήσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την απόφαση έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Περιφερειάρχες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν το Υπουργείο για προβλήματα που άρχισαν να προκαλούνται από κάποιους πολίτες σε περιοχές που πρόκειται να γίνουν έρευνες.

«Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου- συνέχισε- έχουμε γνωμοδοτήσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν έχουμε άλλη εμπλοκή με το θέμα, καθώς η έγκριση και ο διαγωνισμός γίνεται από το Υπουργείο. 

Ένα όμως θέμα που έχει προκύψει και δεν έχει λάβει υπόψη το Υπουργείο είναι το εξής: μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών πολύς κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι ιδιοκτησίες τους πλέον δεν είναι δικές τους.  Με το νόμο,  κατά τεκμήριο αυτές ανήκουν στο δημόσιο  και εκεί δημιουργείται μια τριβή που εκμεταλλεύονται κάποιοι και  λένε  διάφορα.

Μπορεί να ήταν άλλα τα προβλήματα στη Χαλκιδική και θεωρώ ότι έχει υποχρέωση το Υπουργείο, όλοι οι φορείς της διοίκησης και της κυβέρνησης να ενημερώσουν σωστά τον κόσμο και να μην τον αφήνουν βορά σε ανθρώπους, που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να έρθουν σε εμάς τους Ηπειρώτες, οι οποίοι και ξέρουμε τις μας γίνεται και δεν είμαστε από αυτούς στους οποίους μπορούν εύκολα να περάσουν μηνύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Η ΕΝΠΕ ομόφωνα αποφάσισε να θέσει το θέμα στο Υπουργείο και να αποφασίσει  αυτό  για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί,  για το τι μέλλει γενέσθαι και  με σοβαρή συζήτηση με τον κόσμο να πει την αλήθεια».

Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π. ζήτησε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Την αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «μετονομασίας» λευκού τυριού σε φέτα.

Όπως εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του, υπάρχουν περιπτώσεις εισαγωγής πρόβειου γάλακτος- που δεν απαγορεύεται- από το εξωτερικό. Αυτό τυροκομείται σε τυροκομεία της Ελλάδος, εξάγεται ως «λευκό τυρί», αλλά στη συνέχεια έχοντας προδιαγραφές «φέτας» πωλείται τελικά ως φέτα.

« Αυτό – ανέφερε ο Περιφερειάρχης– έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια απάτη σε βάρος και της χώρας μας, της οποίας  η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ και απαιτεί οπωσδήποτε ελληνικό γάλα από τις περιοχές μας, που έχουν μοναδικό φυτικό βασίλειο. Όλες  αυτές οι πράξεις  είναι σε βάρος των παραγωγών του πρόβειου γάλακτος, συμπιέζουν τις τιμές με αποτέλεσμα να μη καλύπτεται το κόστος παραγωγής, ενώ εξαπατώνται τελικά και οι καταναλωτές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα, αλλά  αγοράζουν λευκό τυρί που δεν  έχει σχέση με το ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας».

Η πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης, συνίσταται στην αφαίρεση του δικαιώματος να παράγει προϊόντα ΠΟΠ  οποιαδήποτε επιχείρηση εισάγει γάλα από το εξωτερικό.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  και ως Περιφερειάρχης Ηπείρου που με ενδιαφέρει η σωστή αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων αλλά και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:

  1. Βελτίωση δρόμου από θέση «Ζάβατο» μέχρι θέση «Μορσί» στην ΤΚ Πιστιανών ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σωτ. Σφήκας.
  2. Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού Τ.Κ Βαθυπέδου Ιωαννίνων (θέση Γκούρα Μάρε), προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σ. Πουλιάνος και ΣΙΑ Ε.Ε.
  3. Άμεση αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στην Τ.Κ. Χαροκοπίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Μάγκος.
  4. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Καλογερικού, προϋπολογισμού 8.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Κιτσοπάνος.
  5. Τοποθέτηση ραντάρ ανίχνευσης ταχύτητας στον Αρχάγγελο Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού 13.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Μυριούνης.

Επίσης αναδείχθηκε ο ανάδοχος (ΜΑΡΝΕΤ Α.Τ.Ε.) του ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την  «Παροχή Υπηρεσιών για την Αναβάθμιση της Λιμναίας Συγκοινωνίας στη Λίμνη Παμβώτιδα» στο πλαίσιο του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου» που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ)», με προϋπολογισμό 196.800 ευρώ.

 Δημοπρατείται ο Σ.Μ.Α. Άρτας

Με απόφαση που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου για την  «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άρτας», προϋπολογισμού 531.500 ευρώ.

Αναρτήθηκε η πρόσκληση για τα «Σχέδια Βελτίωσης» με προϋπολογισμό 16,292 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Ηπείρου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει ότι αναρτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόσκληση των «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των Δράσεων 4.1.1«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με ΑΔΑ: ΩΔΓΗ4653ΠΓ-45Ν.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 16.292.351 ευρώ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 21.12.2017 έως και 2.4.2018. Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr) και στη συνέχεια ο φυσικός φάκελος κατατίθεται στην οικεία Δ.Α.Ο.Κ.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί (φυσικά πρόσωπα, ενήλικες έως 61 ετών και νομικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το έτος 2017. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και συλλογικά πρόσωπα αγροτών.

Για τη δράση  4.1.1, οι υποψήφιοι φυσικά πρόσωπα πρέπει να είναι επαγγελματίες γεωργοί ή να έχουν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών.

Τις Επιλέξιμες Επενδύσεις, καθώς και τα Ποσά και την Ένταση Ενίσχυσης μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο της Περιφέρειας Ηπείρου στην «Ενημέρωση Αγροτών» και συγκεκριμένα στον κάτωθι υπερσύνδεσμο.

http://www.php.gov.gr/enimerosi/anakoinoseis/6689-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-to-ypometro-4-1-stiriksi-gia-ependyseis-se-georgikes-ekmetalleyseis.html

Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr).

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη των σπουδαστών του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκαν σήμερα, συνοδευόμενοι από τον Πρύτανη κ. Γεώργιο Καψάλη, οι σπουδαστές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του   Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον οποίο και έψαλαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τους ξένους σπουδαστές, τους ευχαρίστησε για την επιλογή τους να επιλέξουν την Ήπειρο για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού μας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Ηπειρώτες ήταν εκείνοι που σε δύσκολες εποχές ταξίδευαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: