Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


η φωτό είναι του 1959, απο το αρχείο του κ. Θεόδωρου Ευθυμιάδη

1 ΦΙΛΙΑΤΙ 1950 ΤΗΕΟ.......

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΝ  ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (απο την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)

Παρεπιδημεί  στην πόλιν μας ο κ, Λορέντζος Σταμπέλ, πολιτικός μηχανικός, επί του καταρτισμού των κτηματολογίων των κοινοτήτων Τσαμουργιάς. Παρακλήσει της Κοινότητος και επειδή δεν πρόκειται να γίνη τώρα το σχέδιο της κεντρικής Πλατείας της Κοινότητος ευγενώς προσφερθείς προς τούτο, εξεπονήθη σχέδιον τμήματος της πόλεώς μας, από των Γραφείων της Κοινότητος Φιλιατών, (κάτωθι της πλατείας Τεμένους) και μέχρι παλαιού Οικοτροφείου. Το σχέδιον αποβλέπει ρυμοτόμησιν πολλών οδών και την δημιουργίαν δύο ευρυχώρων πλατειών που θ΄αποτελέσουν τους πνεύμονας της πόλεως.

Το Κοινοτικόν Συμβούλιον Φιλιατών είναι άξιον επαίνου διά την προσπάθειαν. Κι ιδιαιτέρως ο Έπαρχος κ. Δαμαλάς που έσχε την πρωτοβουλίαν της εκπονήσεως του σχεδίου και της αναθέσεως αυτού εις τον αναφερθέντα μηχανικόν, πολύ ειδικευομένον εις τα σχέδια πόλεων. Ήδη το σχέδιον ψηφισθέν υπό του κοινοτικού συμβουλίου παρελήφθη ιδιοχείρος υπό του κ. Επάρχου εις Ιωάννινα διά την ενέργειαν των δεόντων παρά του Νομομηχανικού, ώστε εγκρινόμενον να τεθή αμέσως εις εφαρμογήν. Επίσης το Κοινοτικόν συμβούλιον εψήφισε και την κήρυξιν των ρυμοτομουμένων γηπέδων ως απαλλοτριωτέων.

(σ.σ η πλατεία Τεμένους που αναφέρει ήταν εκεί οπου είναι σήμερα η πάνω πλατεία. Το παλιό Οικοτροφείο ήταν εκεί οπου είναι σήμερα η πλατεία Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου- οικία Θύμιο Μπούτζη. Οι πλατείες που αναφέρει το δημοσίευμα ότι θα δημιουργηθούν από τον Λωράντζο Σταμπέλ είναι μία η σημερινή κεντρική πλατεία και δεύτερη η τότε κεντρική πλατεία- ο χώρος που σήμερα είναι ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου).

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: